Οι εξαγωγές όπλων της Γερμανίας στην Τουρκία παραμένουν σταθερές
3 years, 7 months ago
6

Μερική απαγόρευση εξαγωγής όπλων έχει τεθεί σε ισχύ από την είσοδο τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία. Ωστόσο, η Γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενέκρινε πρόσφατα νέες παραδόσεις.

Στους ενάμισι μήνες από την έναρξη της επίθεσης στις 9 Οκτωβρίου 2019 έως τις 22 Ιουλίου 2020, υπήρχαν άδειες για παραδόσεις αξίας 25,9 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας σε αίτημα του αριστερού πολιτικού Sevim Dağdelen, το οποίο διατίθεται στο Γερμανικό Πρακτορείο Τύπου.

Τουρκικά στρατεύματα είχαν εισβάλει στη βόρεια Συρία για να πολεμήσουν την κουρδική πολιτοφυλακή YPG, την οποία η κυβέρνηση στην Άγκυρα θεωρούσε τρομοκρατική οργάνωση. Στη συνέχεια, η γερμανική κυβέρνηση επέβαλε μερική απαγόρευση εξαγωγής όπλων στον εταίρο του ΝΑΤΟ, η οποία, ωστόσο, ισχύει μόνο για όπλα και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη Συρία .

Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση χαρακτήρισε την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ (CDU) την περιέγραψε σε κυβερνητική δήλωση μπροστά από το Bundestag τον Οκτώβριο ως «ανθρωπιστικό δράμα με μεγάλες γεωπολιτικές συνέπειες» και, ως εκ τούτου, ανακοίνωσε το μερικό πάγωμα των εξαγωγών.

Οι παραδόσεις όπλων στην Τουρκία είναι αμφιλεγόμενες όχι μόνο λόγω της επίθεσης της Συρίας, αλλά και λόγω της τουρκικής συμμετοχής στη σύγκρουση της Λιβύης . Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η Τουρκία είναι μία από τις χώρες που εξακολουθούν να μην συμμορφώνονται με το εμπάργκο όπλων – παρόλο που δεσμεύτηκαν σε αυτό στη σύνοδο κορυφής του Βερολίνου στη Λιβύη τον Ιανουάριο. Οι εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για την τουρκική εξερεύνηση φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο είναι επίσης ανησυχητικές.

Η αριστερά απαιτεί μια πλήρη στάση εξαγωγής όπλων

Ωστόσο, αυτό δεν αντικατοπτρίζεται στα στατιστικά στοιχεία των εξαγωγών Τους πρώτους επτά μήνες του έτους, η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε παραδόσεις στην Τουρκία ύψους τουλάχιστον 22,8 εκατομμυρίων ευρώ από τη γερμανική αμυντική βιομηχανία. Αυτό είναι ήδη πάνω από τα δύο τρίτα του συνόλου των 31,6 εκατομμυρίων ευρώ του προηγούμενου έτους, αν και έχει τελειώσει λίγο περισσότερο από το μισό του έτους. 

Και είναι σχεδόν διπλάσιος από τον συνολικό όγκο εξαγωγών του 2018 στα 12,9 εκατομμύρια ευρώ. Πρέπει να ειπωθεί, ωστόσο, ότι μπορεί να υπάρχουν μεγάλες μεταβολές στα στατιστικά στοιχεία για τις εξαγωγές όπλων λόγω των μεμονωμένων μεγάλων παραγγελιών πάνω ή κάτω.

Η αριστερά απαιτεί μια πλήρη παύση εξαγωγής όπλων για την Τουρκία. Ο ξένος πολιτικός Dağdelen πιστεύει ότι τα προϊόντα που έχουν εγκριθεί από τον Οκτώβριο θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για χρήση στη Συρία. “Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παραπλανά το κοινό όταν ισχυρίζεται ότι δεν εγκρίνει εξοπλισμούς για την Τουρκία που θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν στη Συρία”, είπε.