Η Μόσχα επιβεβαιώνει τον «αποκεφαλισμό» του στρατηγού Σ.Σουροβίκιν: «Ξεκουράζεται» – Αγνοείται η τύχη του
9 months, 21 days ago
6

Ο Αντρέι Καρταπόλοφ, επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της Δούμας, επιβεβαίωσε ότι ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, υποδιοικητής των ρωσικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, δεν βρίσκεται πλέον στη θέση του, την οποία έχει αναλάβει εδώ και λίγες ημέρες ο Μιχαήλ Τεπλίνσκι.

Ο Αντρέι Καρταπόλοφ, επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της Δούμας, ακούγεται να λέει σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Ο Σουροβίκιν αυτή την περίοδο ξεκουράζεται. (Δεν είναι) διαθέσιμος προς το παρόν».

 

Ο αποκαλούμενος «στρατηγός Αρμαγεδδών» από ρωσικά μέσα ενημέρωσης για τις στρατιωτικές επιθετικές του τακτικές στον πόλεμο στη Συρία, εμφανίστηκε για τελευταία φορά δημόσια όταν απηύθυνε έκκληση μέσω βίντεο που προέτρεπε να σταματήσει η ανταρσία της 24ης Ιουνίου των μαχητών της μισθοφορικής ομάδας Wagner του Γεβγκένι Πριγκόζιν ενώ η ανταρσία βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη.

Ο Σουροβίκιν φέρεται να διατηρούσε καλές σχέσεις με την Wagner και τον Πριγκόζιν, οι οποίοι επαινούσαν τον στρατηγό, την ώρα που ο αρχηγός της Wagner τα έβαζε κατά της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας, βάζοντας στο στόχαστρο κυρίως τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου Βαλέρι Γκερασίμοφ, για τον χειρισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Ένα δημοσίευμα τον περασμένο μήνα των New York Times, που επικαλείτο τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, ανέφερε ότι ο Σουροβίκιν είχε εκ των προτέρων γνώση της ανταρσίας της Wagner και ότι οι ρωσικές αρχές ελέγχουν αν ο στρατηγός ήταν συνεργός.

Ορισμένα ρωσικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τον περασμένο μήνα ότι ο Σουροβίκιν συνελήφθη, αλλά δεν υπήρξε καμία επίσημη επιβεβαίωση γι’ αυτό και το Κρεμλίνο αρνήθηκε να απαντήσει σε σχετικές με τον ίδιο ερωτήσεις, ωστόσο έχει επιβεβαιωθεί ότι είχε προσαχθεί από την ρωσική Αστυνομία για ανάκριση μετά την ανταρσία της Wagner ως ύποπτος για συμμετοχή σε αυτήν, αλλά μετά δεν υπάρχουν πληροφορίες για την τύχη του.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Άμυνας στο Λονδίνο υποστηρίζει ότι ο αναπληρωτής του Σουροβίκιν, επικεφαλής των αεροπορικών και διαστημικών δυνάμεων της Ρωσίας, Βίκτορ Αφσάλοφ, κάνει πλέον όλο και πιο συχνά δηλώσεις σε δημοσιογράφους.

Όταν ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Ρωσίας, Βαλερί Γερασίμοφ εθεάθη πρόσφατα στην τηλεόραση για πρώτη φορά μετά την ανταρσία της «Wagner», ο Αφσάλοφ τον είχε ενημερώσει σχετικά μέσω βίντεο, όπως είπε.

«Ο Αφσάλοφ είναι στο αξίωμα τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, αλλά αυτή είναι μάλλον η πρώτη δημόσια εμφάνισή του με τον Γερασίμοφ», ανέφερε η βρετανική κυβέρνηση. «Το δημόσιο προφίλ του Αφσάλοφ ενισχύεται, ενώ η τύχη του Σουροβίκιν εξακολουθεί να αγνοείται μετά την ανταρσία της Wagner».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με τις βρετανικές πηγές, ο Σουροβίκιν ήταν ο συνδετικός κρίκος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας με τον επικεφαλής της «Wagner», Γεβγκένι Πριγκόζιν.