Η Μόσχα στέλνει τόνους ρωσικά όπλα στην Αρμενία – Βλήματα φωσφόρου χρησιμοποιούν οι Αζέροι
3 years, 5 months ago
6

ΗΡωσία αποφάσισε να παρέμβει δυναμικά στον πόλεμο του Ναγκόρνο μετά τις τελευταίες ήττες των Αρμενίων και την προέλαση των Αζέρων κοντά στο Στεπανακέρτ.

Ως γνωστόν η μεγάλη βοήθεια της Τουρκίας με βαρύ οπλισμό και μη επανδρωμένα οχήματα και πυρομαχικά έχει γείρει την πλάστιγγα του πολέμου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Τα ρωσικά μεταγωγικά αεροσκάφη πετούν πλέον την Υπερκαυκασία με απενεργοποιημένους αναμεταδότες, έτσι ώστε να είναι αδύνατο να εντοπιστούν μεταφέροντας βαρύ οπλισμό για τους Αρμένιους.

Για παράδειγμα, στις 26 Οκτωβρίου 2020, ένα μεταγωγικό  στρατιωτικό αεροσκάφος Il-76MD της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας (RA-78830) καταγράφηκε πάνω από την Κασπία Θάλασσα.

Πέταξε από το Τβερ προς το Μινεράλνιε Βόντου, όπου  ανεφοδιάστηκε με καύσιμα και κατευθύνθηκε στον εναέριο χώρο της Κασπίας και του Ιράν στην πορεία του στην Αρμενία.

Ταυτόχρονα, η Τουρκία έστειλε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα προς τις ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην Αρμενία, αφού οι Τούρκοι ήθελαν πραγματικά να μάθουν τι είχαν μεταφέρει οι Ρώσοι.

Πριν από αυτό, τρεις ακόμη Ρώσοι σύμβουλοι επισκέφθηκαν το αεροδρόμιο Erebuni στο Ερεβάν με ειδική αποστολή.

Υπενθυμίζουμε επίσης την παρουσία τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στο Αζερμπαϊτζάν, μαζί με χιλιάδες πλέον Σύρους μισθοφόρους.

Σε ειδική ανάλυση αναφέρεται ότι οι Αζέροι φέρονται να δέχονται ισχυρά πλήγματα και να έχουν πολλές απώλειες, αφού οι Ρώσοι αποφάσισαν να βοηθήσουν τους Αρμένιους με όλα τα μέσα που διαθέτουν.

Την ίδια στιγμή ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Όλεγκ Σεραμολότοφ προειδοποίησε για τον κίνδυνο διείσδυσης Σύριων μισθοφόρων που συμμετέχουν στις μάχες του Καραμπάχ σε ρωσικό έδαφος.

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών, σε δήλωση προς το ρωσικό πρακτορείο “Σπούτνικ” σήμερα Παρασκευή, δήλωσε: “Σίγουρα είναι αδύνατο να αρνηθούμε έναν τέτοιο κίνδυνο.”

Ο Σεραμολότοφ τόνισε ότι δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ότι είναι σημαντικό να αναλυθεί οποιαδήποτε πληροφορία, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών κινδύνων πολεμικής δράσης εντός ρωσικού εδάφους.

Ο ίδιος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ειδικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου στην Ρωσία παρακολουθούν στενά την κατάσταση.

Χρήση βλημάτων φωσφόρου από το Αζερμπαϊτζάν

Η Αρμενική πλευρά εξετάζει τις πληροφορίες σχετικά με τη χρήση βλημάτων φωσφόρου από το Αζερμπαϊτζάν, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας της Αρμενίας, Artsrun Hovhannisyan, σε συνέντευξη τύπου.

Εξετάζουμε τις πληροφορίες σχετικά με τη χρήση βλημάτων φωσφόρου από το Αζερμπαϊτζάν. Θέλω να επαναλάβω για άλλη μια φορά ότι η χρήση απαγορευμένων όπλων εναντίον πολιτών του Αρτσάχ, ιδιαίτερα στο Shushi, το Stepanakert, το Martuni, το Martakert, το Askeran και άλλους οικισμούς πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε ο Χοβανισιαν.

Παράλληλα ο υπουργός εξωτερικών της Αρμενίας, Ζαχράμπ Μανάτσακανανάν, δήλωσε ότι το Ερεβάν διαθέτει αδιάσειστα στοιχεία ότι η Τουρκία έχει στείλει Τζιχαντιστές από τη Συρία και τη Λιβύη στο Ναγκόρνο.

Ο ίδιος, σε συνέντευξή του στο “Sputnik” πρόσθεσε: “Υπάρχουν αδιαμφισβήτητες αποδείξεις για την ύπαρξη παρέμβασης της Τουρκίας που στέλνει ξένους τρομοκράτες μαχητές από τη Συρία και τη Λιβύη στο Ναγκόρνο”.

Αυτό επιβεβαιώνεται από πληροφορίες ειδικών υπηρεσιών των χωρών που συμμετέχουν στην Ομάδας Μινσκ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και τις εκθέσεις που ελήφθησαν από την ίδια τη ζώνη σύγκρουσης.

Η Τουρκία εισήλθε σε έναν πόλεμο στον Καύκασο, ο οποίος ενδεχομένως να στοιχίσει πολύ ακριβά τόσο σε χρήμα όσο και σε προσωπικό, αφού Άγκυρα και Μπακού επιμένουν  για κατάληψη ολόκληρου του Ναγκόρνο.

pentapostagma.gr