Η παράδοση F-16 στην Ουκρανία θα ήγειρε ζήτημα εμπλοκής του NATO στη σύρραξη, λέει ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ
10 months, 27 days ago
6

Η παράδοση μαχητικών F-16 στην Ουκρανία θα ήγειρε ζήτημα εμπλοκής του NATO στην ένοπλη σύρραξη, τόνισε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στις ΗΠΑ, ο Ανατόλι Αντόνοφ, μέσω Telegram στις πρώτες πρωινές ώρες.

«Δεν υπάρχουν υποδομές για να επιχειρήσουν F-16 στην Ουκρανία, ούτε ο απαιτούμενος αριθμός πιλότων και συντηρητών», σημείωσε ο κ. Αντόνοφ.

«Τι θα συνέβαινε εάν τα αμερικανικά μαχητικά απογειώνονταν από αεροπορικές βάσεις του NATO, και στα χειριστήρια βρίσκονταν ξένοι ‘εθελοντές’;».

Την Παρασκευή, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τάχθηκε υπέρ της έναρξης προγραμμάτων εκπαίδευσης ουκρανών χειριστών και τεχνικών για τα μαχητικά του τύπου. Ο ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαβεβαίωσε τον ομόλογό του πως τα αεροσκάφη αυτά δεν θα επιχειρήσουν στον εναέριο χώρο της Ρωσίας.

Από την πλευρά του ο κ. Αντόνοφ διεμήνυσε πως οποιοδήποτε πλήγμα από τέτοια μαχητικά εναντίον της Κριμαίας θα εκληφθεί στη Μόσχα ως επίθεση εναντίον ρωσικού εδάφους.

«Είναι σημαντικό οι ΗΠΑ να είναι πλήρως ενήμερες για τη ρωσική αντίδραση», τόνισε ο κ. Αντόνοφ.

Η Ουκρανία πολλαπλασίασε τα πλήγματα ιδίως στην Κριμαία -που προσαρτήθηκε στη Ρωσία το 2014- καθώς και σε άλλες περιοχές το τελευταίο διάστημα.