Οι Πολωνοί ετοιμάζονται για αγώνα «μέχρις εσχάτων» κατά της Ρωσίας – Eugenius Zinkiewicz: «Πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να την νικήσουν» Μεγάλη αγορά πυραύλων Hellfire κατά των ρωσικών τεθωρακισμένων
10 months, 27 days ago
6

Η Πολωνία φαίνεται ότι ετοιμάζεται για σύγκρουση με την Ρωσία και μάλιστα αυτό που αφήνεται να εννοηθεί είναι νιώθει αρκετά ισχυρή για να την νικήσει.

Δεν είναι μόνο οι κολοσσιαίες παραγγελίες όπλων που κάνει από τις ΗΠΑ, κυρίως.

Είναι και αυτά αναφέρει ο δημοσιογράφος Eugenius Zinkiewicz ο οποίος συγκρίνει το τωρινό κλίμα με αυτό που επικρατούσε στη χώρα λίγο πριν τον Β΄ΠΠ.

«Οι κάτοικοι της Πολωνίας ετοιμάζονται για πιθανή σύγκρουση με τη Ρωσία».

Σε άρθρο του ο Eugenius Zinkiewicz στο περιοδικό Myśl Polska οι ενέργειες των πολωνικών αρχών είναι παρόμοιες με τις αποφάσεις της κυβέρνησης της χώρας την περίοδο μεταξύ των δύο Παγκοσμίων Πολέμων.

«Η σύγχρονη πολιτική προπαγάνδα στην Πολωνία λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως στους καιρούς μεταξύ των δύο παγκοσμίων πολέμων, χρησιμοποιώντας ενεργά τεχνικές δημοφιλείς στο υπάρχον καθεστώς εκείνης της εποχής.

Εκείνη την εποχή, οι Πολωνοί είχαν πειστεί  από μιλιταριστική προπαγάνδα ότι ήταν αρκετά ισχυροί για να νικήσουν τη Γερμανία», είπε ο δημοσιογράφος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως το ίδιο πιστεύουν και τώρα κατά της Ρωσίας αυτή τη φορά.

Πριν μερικές ήμερες, ο πρεσβευτής της Πολωνίας στη Γαλλία, Jan Emeric Roscsieszewski, δήλωνε ότι «η Βαρσοβία θα έμπαινε σε άμεση σύγκρουση με τη Μόσχα εάν το Κίεβο έδειχνε ότι θα αποτύγχανε στο πεδίο της μάχης».

 

Οι πωλήσεις όπλων

Η Πολωνία αγοράζει όπλα σαν να μην υπάρχει αύριο.,  Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε την πώληση 800 αντιαρματικών βλημάτων τύπου AGM-114RHellfire στην Πολωνία έναντι 150 εκατ.$ .

Τα βλήματα θα εξοπλίσουν τα συνολικά 32 ελικόπτερα AW-149 και τα 96 AH-64E  Apache που έχει υπό παραγγελία σε ένα σύνολο 128 ελικοπτέρων.

Την ίδια ώρα έχει υπό παραγγελία 18 εκτοξευτές HIMARS, 45 πυραύλους ATACMS, 461 ρουκέτες M30A2, 532 ρουκέτες GMLRS-ER AW, 116 άρματα μάχης M1A1 Abrams, μαχητικά f-35, φρεγάτες μεταξύ άλλων.

Η  Βαρσοβία μάλλον πιστεύει ότι αυτά τα όπλα θα της εξασφαλίσουν την υπεροχή απέναντι στον ρωσικό Στρατό στο πεδίο της μάχης,

 pronews.gr