Η Βόρεια Κορέα φοβάται… σκόνη κορωνοϊού από την Κίνα
3 years, 4 months ago
6

Το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ προειδοποίησε τους πολίτες της Βόρειας Κορέας να μείνουν σπίτι τους ώστε να αποφύγουν την «κίτρινη σκόνη» που υποτίθεται ότι φέρνουν οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι και «μπορεί να μεταφέρουν και κορωνοϊό».

Η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας ανέφερε σε ειδικό μετεωρολογικό δελτίο την Τετάρτη ότι την Πέμπτη θα ερχόταν στην κορεατική χερσόνησο μεγάλο σύννεφο κίτρινης σκόνης από την Κίνα, που θα περιείχε «τοξικό υλικό, ιούς και παθογενείς μικροοργανισμούς». Γι’ αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση απαγόρευσε όλες τις εξωτερικές εργασίες για την Πέμπτη.

Η εφημερίδα Ροντόνγκ Σινμούν, όργανο της κυβέρνησης, ανέφερε την Πέμπτη ότι «όλοι οι εργάτες πρέπει να συνειδητοποίησουν τον κίνδυνο από τους εισβάλλοντες επικίνδυνους ιούς».

Η Βόρεια Κορέα επαίρεται ότι έχοντας κλειστά τα σύνορά της έχει κρατήσει μακριά την Covid-19, και τώρα φαίνεται να έχει βρει τρόπο να κρατήσει τον κόσμο κλεισμένο στο σπίτι του. Πράγματι η Πιονγκγιάνγκ έμοιαζε έρημη πόλη την Πέμπτη, ενώ σχετικές προειδοποιήσεις έλαβαν και οι διπλωματικές αποστολές στη βορειοκορεατική πρωτεύουσα.

Τον ίδιο τρόπο είχε χρησιμοποιήσει και το Τουρκμενιστάν, που είχε επικαλέστεί σύννεφα σκόνης από την Κίνα για να πείσει τους πολίτες να φορούν μάσκες, ενώ διατεινόταν ότι δεν είχε επιδημία κορωνοϊού. Οι τουρκμενικές αρχές είχαν αρνηθεί ότι συγκάλυπταν ξέσπασμα της Covid-19.

Τα μέσα ενημέρωσης στη Νότια Κορέα χαρακτήρισαν αδύνατη την πιθανότητα μεταφοράς του κορωνοϊού μέσω της σκόνης, που προέρχεται από περιοχές της Κίνας και της Μογγολίας.

Πηγή: BBC