ΗΠΑ: Αστυνομική επιχείρηση στο UCLA – Συλλήψεις και λαστιχένιες σφαίρες κατά των διαδηλωτών – Δείτε βίντεο
16 days ago
6

Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών  σημειώθηκαν το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) στο campus του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA) με εκατοντάδες αστυνομικούς να ξηλώνουν οδοφράγματα και να κάνουν συλλήψεις, εκτοξεύοντας κρότου λάμψης και λαστιχένιες σφαίρες.

Οι αστυνομικοί διέλυσαν το μεγαλύτερο μέρος του άτυπου καταυλισμού, ενώ προχώρησαν σε δεκάδες συλλήψεις. Οι φωτογραφίες δείχνουν δεκάδες διαδηλωτές, με δεμένα τα χέρια, να παρατάσσονται στο πάτωμα, δίπλα σε δύο λεωφορεία της αστυνομίας, ωστόσο άγνωστο παραμένει πόσοι είναι οι συλληφθέντες.

Η αστυνομία εισήλθε στο Diskson Court, όπου βρισκόταν ο κύριος καταυλισμός. Πολλοί διαδηλωτές είχαν ήδη εγκαταλείψει τον χώρο, ωστόσο άλλοι παραμένουν περικυκλωμένοι. Οι αστυνομικοί ξηλώνουν σκηνές και φαίνεται να έχουν θέσει την πλατεία σε μεγάλο βαθμό υπό τον έλεγχό τους. Δεν είναι ακόμη σαφές αν οι διαδηλωτές έχουν εγκατασταθεί σε άλλα σημεία της πανεπιστημιούπολης.

Δείτε live εικόνα από το UCLA

 

Σύμφωνα με το Associated Press, έντονος στην περιοχή ήταν ο ήχος από τις χειροβομβίδες κρότου – λάμψης. Οι αστυνομικοί φορούσαν ασπίδες προσώπου και προστατευτικά γιλέκα και στάθηκαν με τα γκλομπ τους να προεξέχουν για να τους χωρίσουν από τους διαδηλωτές, οι οποίοι φορούσαν κράνη και μάσκες αερίων και φώναζαν «θέλετε ειρήνη, θέλουμε δικαιοσύνη».

Η αστυνομία διέλυσε μεθοδικά το οδόφραγμα από κόντρα πλακέ, παλέτες και μεταλλικούς φράχτες, όπως και κάδους απορριμάτων και σχημάτισε άνοιγμα προς δεκάδες σκηνές διαδηλωτών. Η αστυνομία γκρέμισε στέγαστρα και σκηνές. Οι διαδηλωτές κρατούσαν ομπρέλες σαν ασπίδες καθώς αντιμετώπιζαν δεκάδες αστυνομικούς.

Πλάνα του KABC-TV έδειξαν ότι τουλάχιστον δύο άτομα απομακρύνονται με χειροπέδες από τους αστυνομικούς, ενώ νωρίτερα, δείχνουν τουλάχιστον δύο άτομα να απομακρύνονται με χειροπέδες από τους αστυνομικούς.

Νωρίτερα, ο ίδιος σταθμός είχε μεταδώσει ότι εντοπίστηκαν επίσης δύο λεωφορεία γεμάτα με συλληφθέντες. Το ABC μετέδωσε ότι την ώρα που οι διαδηλωτές απομακρύνονταν, άλλοι διαδηλωτές φώναζαν στην αστυνομία «Ντροπή σας».

Παράλληλα, οι αστυνομικοί απώθησαν σωματικά τους διαδηλωτές που ένωναν τα χέρια τους, φωνάζοντας «κάντε πίσω» και φωτίζοντας τα πρόσωπά τους. Στο βάθος ακούγονται κραυγές, ενώ τουλάχιστον ένας διαδηλωτής έπεσε στο έδαφος.

Οι εικόνες στην πανεπιστημιούπολη είναι χαοτικές. Αστυνομικοί εισέβαλαν στον καταυλισμό γκρεμίζοντας σκηνές. Σε ένα βίντεο, ένας αστυνομικός σημαδεύει εξ επαφής μια γυναίκα με «μη θανατηφόρα όπλα». Η γυναίκα ήταν σκυμμένη στο έδαφος και προσπαθούσε να προστατεύσει το πρόσωπό της.

Ωστόσο, ακόμη και οι σφαίρες από καουτσούκ και τα άλλα πυρομαχικά κρούσης που χρησιμοποιούν, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς ή ακόμη και θάνατο.

Διαλύεται ο καταυλισμός

Ήδη, μετά τις 4:30 (τοπική ώρα), η αστυνομία είχε περικυκλώσει από όλες τις πλευρές. Λίγο μετά την αστυνμομική επιχείρηση, άρχισαν να τον διαλύυν σταδιακά. Οι αστυνομικοί εισήλθαν στον χώρο. Κάποιοι διαδηλωτές ένωναν τα χέρια τους και προσπαθούσαν να εμποδίσουν τους αστυνομικούς να προχωρήσουν μπροστά.

Στους κόλπους των διαδηλωτών επικράτησε αναστάτωση, καθώς συνειδητοποίησαν ότι η αστυνομία είχε καταφέρει να σπάσει τα οδοφράγματά τους. Στόχος τους είναι να παραμείνουν όσο αντέξουν.

Παράλληλα, διαδηλωτές με μεγάφωνα έδιναν οδηγίες, καλώντας τους μετέχοντες να χρησιμοποιούν γυαλιά και καλύμματα κεφαλής

«Σπρώξτε τους έξω»

Σύμφωνα με το Reuters, έξι διαδηλωτές τέθηκαν υπό κράτηση, ενώ το υλικό τους έδειχνεγονατισμένους στο έδαφος με τα χέρια τους δεμένα πίσω από την πλάτη.

Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, ακούστηκαν δεκάδες εκρήξεις από εκρηκτικά κρότου λάμψης ή χειροβομβίδες αναισθητοποίησης που έριξε η αστυνομία.

Σύμφωνα με το Reuters, οι διαδηλωτές, ορισμένοι εκ των οποίων κρατούσαν αυτοσχέδιες ασπίδες και ομπρέλες, προσπάθησαν να εμποδίσουν την προέλαση των αστυνομικών, φωνάζοντας «σπρώξτε τους πίσω» και αναβόσβηναν φωτεινά φώτα στα μάτια των αστυνομικών.

Σε άλλη πλευρά του καταυλισμοί οι διαδηλωτές εγκατέλειψαν γρήγορα και τους είδαν να απομακρύνονται με τα χέρια πάνω από το κεφάλι τους υπό αστυνομική συνοδεία.

ucla_in