ΗΠΑ: Η αστυνομία της Νέας Υόρκης προετοιμάζεται ενόψει της επίσημης απαγγελίας κατηγοριών εναντίον του Τραμπ
11 months, 25 days ago
6

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης έχει στήσει μεταλλικούς φράκτες γύρω από τον Πύργο Τραμπ και έχει αποκλείσει δρόμους γύρω από το δικαστήριο του Μανχάταν όπου πρόκειται να εμφανιστεί αύριο Τρίτη ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Μετά την απόφαση σώματος ενόρκων την προηγούμενη εβδομάδα, ο Τραμπ έγινε ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ εναντίον του οποίου απαγγέλλονται κατηγορίες. Η υπόθεση αφορά την πληρωμή 130.000 δολαρίων στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς προκειμένου να μην αποκαλύψει τη σχέση τους, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο ίδιος ο Ρεπουμπλικάνος, που είναι εκ νέου υποψήφιος για τις εκλογές του 2024, έχει καταγγείλει «μια πολιτική δίωξη» και ένα «κυνήγι μαγισσών», επαναλαμβάνοντας ότι είναι αθώος.

Ο Τραμπ αναμένεται να φτάσει σήμερα στη Νέα Υόρκη από τη Φλόριντα και να περάσει τη νύκτα του στον Πύργο Τραμπ, προτού εμφανιστεί αύριο στο δικαστήριο.

Ο Τζο Τακοπίνα, ένας από τους δικηγόρους του, επεσήμανε χθες ότι αναμένει σήμερα περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί την Τρίτη, ενώ πρόσθεσε ότι η Μυστική Υπηρεσία, που προστατεύει τον νυν πρόεδρο αλλά και τους πρώην προέδρους των ΗΠΑ, θα έχει κάποιο ρόλο.

Παράλληλα ο Τακοπίνα τόνισε ότι οι δικηγόροι του Τραμπ θα εξετάσουν ενδελεχώς τις κατηγορίες εναντίον του, όταν αυτές γίνουν γνωστές, προκειμένου να βρουν οτιδήποτε που θα τους βοηθήσει να τις αμφισβητήσουν. Εξάλλου εκτίμησε ότι κάποια στιγμή θα υποβληθεί αίτημα για να απορριφθούν οι κατηγορίες.

«Ειλικρινά δεν ξέρω πώς θα γίνει η διαδικασία –ελπίζω όσο πιο ομαλά γίνεται—και μετά θα ξεκινήσουμε τη μάχη για να διορθώσουμε αυτό το λάθος», υπογράμμισε ο Τακοπίνα μιλώντας στο CNN.

Διαδηλώσεις

Η Ρεπουμπλικανή βουλευτής Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν ανήρτησε χθες στο Twitter πρόσκληση προς τους υποστηρικτές του κόμματος να διαδηλώσουν μαζί της κοντά στο κτίριο του δικαστηρίου την Τρίτη, λέγοντας «στόχος τους δεν είναι ο πρόεδρος Τραμπ, στόχος τους είμαστε εμείς, εκείνος απλώς βρίσκεται στη μέση».

«Η διαδήλωση είναι συνταγματικό δικαίωμα», τόνισε η Γκριν, ενώ πρόσθεσε ότι «θα διαδηλώσω κατά αυτής της πρωτοφανούς κατάχρησης του δικαστικού μας συστήματος και της παρέμβασης στις εκλογές».

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης ωστόσο τόνισε ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστες απειλές για την ασφάλεια στην πόλη. «Η αστυνομία παραμένει έτοιμη να αντιδράσει ανάλογα με τις ανάγκες και να εγγυηθεί ότι όλοι θα μπορέσουν να ασκήσουν ειρηνικά τα δικαιώματά τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή τους.

Κάποιοι χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν ζητήσει να εκτελεστούν ο εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Άλβιν Μπραγκ και τα μέλη του σώματος ενόρκων που ζήτησε να απαγγελθούν κατηγορίες στον Τραμπ, σύμφωνα με την οργάνωση Site Intelligence Group.

Αφού ο πρώην πρόεδρος ισχυρίστηκε ψευδώς ότι κέρδισε στις εκλογές του 2020, υποστηρικτές του εισέβαλαν στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Όμως πολλοί υποστηρικτές του τώρα έχουν εκφράσει την κούρασή τους για τις διαδηλώσεις, ανησυχώντας επίσης ότι θα συλληφθούν.

Αν και το θέαμα των απαγγελιών κατηγοριών εναντίον ενός πρώην προέδρου αναμένεται να τραβήξει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης, δεν είναι ξεκάθαρο αν θα προσελκύσει μεγάλο αριθμό διαδηλωτών.

Ο Τραμπ κατάγεται από τη Νέα Υόρκη, αλλά δεν κέρδισε πολλούς ψήφους εκεί: μόνο το 23% των Νεοϋορκέζων τον ψήφισαν το 2020 και το 18% το 2016.

Αξιωματούχος του δικαστηρίου δήλωσε ότι ο Τραμπ πρόκειται να εμφανιστεί ενώπιον του δικαστή στις 14:14 (τοπική ώρα, 21:15 ώρα Ελλάδας), την Τρίτη. Στη συνέχεια θα επιστρέψει στη Φλόριντα και αναμένεται να κάνει δηλώσεις από το Μαρ-α- Λάγκο στις 20:15 (03:15 ώρα Ελλάδας), επεσήμανε το γραφείο του.