ΗΠΑ – Ομολόγησε τους βιασμούς τεσσάρων ανηλίκων – Το δικαστήριο τον άφησε ελεύθερο
2 years, 7 months ago
6

Πριν δυο χρόνια δήλωσε ένοχος για τους βιασμούς και τις σεξουαλικές επιθέσεις εις βάρος τεσσάρων εφήβων κοριτσιών. Όμως δεν πρόκειται να περάσει ούτε μια μέρα στη φυλακή, αφού δικαστήριο της Νέας Υόρκης έκρινε ότι η φυλάκιση δεν θα ήταν κατάλληλη ποινή για την περίπτωσή του.

Ο Κρίστοφερ Μπέλτερ, που είναι σήμερα 20 ετών, συμφώνησε να ομολογήσει την ενοχή του για σεξουαλική επίθεση πρώτου βαθμού, βιασμού τρίτου βαθμού και δυο περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης δεύτερου βαθμού, στο πλαίσιο συμβιβασμού με την αστυνομία το 2019, σύμφωνα με τη δικογραφία.

Οι κατηγορίες αφορούν τέσσερα διαφορετικά περιστατικά στη διάρκεια του 2017 και 2018, στο Λιούιστον της Νέας Υόρκης, όταν τόσο ο ίδιος όσο και τα θύματά του ήταν ανήκικοι.

Στο μεταξύ διάστημα, στον Μπέλτερ είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι, μεταξύ άλλων και ως προς το δικαίωμά του να πλοηγείται στο internet και να παρακολουθεί πορνογραφία, σύμφωνα με τη δικογραφία.

  • Διαβάστε επίσης: Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών – Τα αιτήματα 19 γυναικείων οργανώσεων

Όπως αναφέρει το CNN, ο ίδιος παραβίασε τους όρους αναστολής της ποινής του, πράγμα που οδήγησε προηγούμενο δικαστή στο να αρνηθεί να τον δικάσει ως ανήλικο και να τον παραπέμψει σε δικαστήριο ενηλίκων.

Την περασμένη Τρίτη, ο δικαστής Μάθιου Μέρφι εξέδωσε απόφαση που προβλέπει οκτώ έτη ποινής με αναστολή και την καταγραφή των στοιχείων του στη λίστα σεξουαλικών εγκληματιών, όμως έκρινε ότι η φυλάκιση δεν θα ήταν αρμόζουσα.

«Βασανίστηκα. Δεν ντρέπομαι να παραδεχτώ ότι προσευχήθηκα για να βρω την αρμόζουσα ποινή στη συγκεκριμένη υπόθεση, επειδή ο πόνος που υπήρχε ήταν μεγάλος. Οι βλάβες ήταν μεγάλες. Διαπράχθηκαν πολλαπλά εγκλήματα», δήλωσε ο δικαστής στο WKBW. «Μου φαίνεται ότι μια ποινή που θα περιλάμβανε φυλάκιση δεν θα ήταν κατάλληλη, επομένως θα σε καταδικάσω σε ποινή με ανασταλτικό χαρακτήρα».

Η ποινή, που για πολλούς ήταν «χάδι» σε σύγκριση με το μέγεθος των εγκλημάτων του Μπέλτερ, φέρνει στο νου τη διαβόητη υπόθεση του Μπροκ Τέρνερ, του φοιτητή του Στάνφορντ που καταδικάστηκε σε έξι μήνες φυλάκισης για τον βιασμό μιας ενήλικης γυναίκας. Αργότερα, ο δικαστής Άαρον Πέρσκι που εξέδωσε την απόφαση, έχασε τη θέση του εξαιτίας της δυσαρέσκειας των ψηφοφόρων [στις ΗΠΑ ορισμένες δικαστικές θέσεις καλύπτονται μέσω εκλογών].

Στην ανακοίνωσή του ο Μπέλτερ δήλωσε:

«Μετά από θεραπεία και στοχασμό, έχω καταλήξει να αισθάνομαι βαθύτατη ντροπή και μετάνοια για τις πράξεις μου. Καμιά από εσάς δεν άξιζε να βρεθεί σε αυτή την κατάσταση. Ελπίζω πως όλες σας θα καταφέρετε να επουλώσετε τις πληγές που σας προκάλεσα».

«Όμως γνωρίζω ότι ένα σημάδι θα μείνει, λειτουργώντας ως υπενθύμιση της αποτρόπαιης εκείνης νύχτας», πρόσθεσε.

Ανατριχιάζουν οι λεπτομέρειες της δράσης του

Ένα από τα θύματα του Μπέλτερ μίλησε για το έγκλημα σε ακρόαση στο δικαστήριο. Η κοπέλα, που μίλησε χρησιμοποιώντας τα αρχικά «Μ.Μ.», ήταν μόλις 16 ετών τον Αύγουστο του 2018, όταν ο Μπέλτερ τη βίασε και «της είπε να σταματήσει να κάνει σαν μωρό», σύμφωνα με τη δικογραφία. Δήλωσε στο δικαστήριο ότι είχε εστιάσει το βλέμμα της σε ένα φυτό στο δωμάτιό του ενώ «έκλαιγε σε όλη τη διάρκεια της επίθεσης».

«Μακάρι να είχα πιο δυνατή φωνή όταν ξεκίνησαν όλα αυτά. Μακάρι να μπορούσα να είχα κάνει περισσότερα. Εκείνο το 16χρονο κορίτσι εμπιστευόταν λίγο περισσότερο από όσο έπρεπε τη δικαιοσύνη. Ανησυχούσε ότι αν φώναζε πιο δυνατά, θα της έκανε μεγαλύτερο κακό και θα έκανε κακό και σε άλλους ανθρώπους. Πίστευε ότι όλοι οι βιαστές καταλήγουν στη φυλακή. Έχασε τις ευκαιρίες να μιλήσει χωρίς καν να το καταλάβει», είπε στο δικαστήριο.

«Όμως τώρα είμαι μεγαλύτερη. Τώρα ξέρω ότι μπορώ να μιλήσω για τον εαυτό μου χωρίς διακοπές, χωρίς να μου λέει κανείς τι να λέω και τι να μη λέω. Έτσι στέκομαι μπροστά σας και σας ζητάω να μην αφήσετε την υπόθεση να τελειώσει έτσι, να μην αφήσετε αυτό το βιαστή απλώς να φύγει με δυο χρόνια περιοριστικών όρων και να κάνει μια νέα αρχή. Σας το ζητάω γιατί έχετε τη δυνατότητα να σώσετε άλλα κορίτσια στο μέλλον. Έχετε τη δυνατότητα να σβήσετε αυτή τη φωτιά αντί να την αφήνετε να καίει».

Ο Στιβ Κοέν, δικαστής μιας εκ των θυμάτων, δήλωσε ότι η πελάτισσά του απογοητεύτηκε βαθύτατα από την απόφαση και αμέσως μετά έκανε εμετό στην τουαλέτα.

Η Μ.Μ. δήλωσε στο WKBW ότι «αηδίασε» από την απόφαση.

Προδομένα αισθάνονται τα θύματα

Η Τζέιν Ντόου, μια 19χρονη φοιτήτρια στην οποία ο Μπέλτερ είχε επιτεθεί το 2017, δήλωσε στο CNN ότι όταν ο πατέρας της την ενημέρωσε για την απόφαση, δεν μπορούσε να την πιστέψει.

«Απλώς σταμάτησα να μιλάω», θυμάται. «Με ρώτησε αν τον ακούω. Απλώς δεν μπορούσα να το πιστέψω. Αφού μου μίλησε για λίγη ώρα, κατά κάποιο τρόπο κατάφερα να καταλάβω τι μου λέει και με έπιασε ναυτία».

Όταν ερωτήθηκε ποιοι λόγοι πιστεύει ότι οδήγησαν τον δικαστή Μέρφι σε αυτή την απάντηση, η Ντόου δήλωσε ότι δεν ξέρει, καθώς η απόφαση κατά τη γνώμη της δεν βγάζει κανένα νόημα.

«Νομικά, η απάντησή μου είναι ότι δεν έχω απάντηση, αισθάνομαι ότι υπήρξε στρέβλωση και κακοδικία. Δυστυχώς, η καρδιά μου μου λέει ότι ο δικαστής Μέρφι αισθάνθηκε συμπόνια για τον Κρίστοφερ, και αυτή είναι μια άρρωστη ιδέα που δεν θέλω να σκέφτομαι».

Η Ντόου βρήκε ιδιαίτερα αποκαρδιωτική τη φράση του Μέρφι ότι «προσευχήθηκε» για αυτή την απόφαση. Η ίδια, που είναι πιστή χριστιανή, αναφέρει στο CNN ότι «δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι προσευχόμαστε στον ίδιο Θεό».

«Το να γνωρίζω ότι κάποιος χρησιμοποίησε το όνομα του Θεού για να εκλογικεύσει μια τόσο νοσηρή απόφαση ήταν οδυνηρό για εμένα, η πεποίθηση ότι η απόφαση του δικαστή Μέρφι με κάποιο τρόπο ήταν σωστή επειδή προσευχήθηκε», εξηγεί.

Όπως λέει, η εμπειρία αυτής της υπόθεσης της έδειξε ότι το σύστημα δικαιοσύνης είναι «εξαιρετικά διεφθαρμένο» και ότι οι υφιστάμενοι νόμοι δεν την προστατεύουν. Κυρίως, πιστεύει ότι οι νόμοι δεν σημαίνουν τίποτα για τους προνομιούχους που μπορούν να χειραγωγούν και να εκμεταλλεύονται το σύστημα προς όφελός τους.

Με πληροφορίες από CNN

 

 

in.gr