ΗΠΑ – Πληροφορίες για ρωσικά σχέδια εισβολής στην Ουκρανία
2 years, 7 months ago
6

Πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων χαρτών, που δείχνουν συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων και προετοιμασία για γρήγορη, μεγάλης κλίμακας επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία από πολλές τοποθεσίες, εφόσον ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφασίσει να γίνει εισβολή, μοιράστηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες με τους Ευρωπαίους συμμάχους τους.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, οι πληροφορίες μεταφέρθηκαν σε ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα.

Κατά τις ίδιες διπλωματικές πηγές, ο Πούτιν θα μπορούσε να «ζυγίσει» μια εισβολή στις αρχές της επόμενης χρονιάς, καθώς τα στρατεύματά του συγκεντρώνονται ξανά κοντά στα σύνορα. 

Το σενάριο

Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα σενάριο κατά το οποίο στρατεύματα θα περνούσαν στην Ουκρανία από την Κριμαία, από τα ρωσικά σύνορα, καθώς και μέσω της Λευκορωσίας, με περίπου 100 τακτικές ομάδες τάγματος -πιθανώς περίπου 100.000 στρατιώτες- σε μία επιχείρηση εν μέσω παγετού.

Περίπου οι μισές ομάδες στρατιωτών φέρεται να βρίσκονται ήδη σε θέση και οποιαδήποτε εισβολή θα είχε αεροπορική υποστήριξη.

Δύο πηγές υποστήριξαν ότι η Μόσχα έχει καλέσει δεκάδες χιλιάδες εφέδρους σε μια πρωτοφανή κινητοποίηση. Εξήγησαν ότι ο ρόλος των εφέδρων σε οποιαδήποτε σύγκρουση θα ήταν να εξασφαλίσουν εδάφη σε μεταγενέστερη φάση, αφού τα στρατεύματα «ανοίξουν το δρόμο». Πάντως, η Ρωσία δεν έχει ανακοινώσει δημόσια καμία μεγάλη κλήση εφέδρων.

Την περασμένη εβδομάδα, επίσης, ο ρώσος πρόεδρος αρνήθηκε οποιαδήποτε πρόθεση εισβολής, αλλά χαιρέτισε τον συναγερμό που έχει σημάνει στη Δύση ως απόδειξη ότι οι ενέργειές του μαγνήτισαν την προσοχή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, τους οποίους κατηγόρησε ότι δεν έχουν λάβει αρκετά σοβαρά υπόψη τις «κόκκινες γραμμές» της Ρωσίας για την Ουκρανία.

 

 

in.gr