ΗΠΑ: Σε αυτοάμυνα λέει οτι ήταν ο δικηγόρος του 17χρονου δολοφόνου – βίντεο από τους πυροβολισμούς
3 years, 6 months ago
6

Ο γνωστός δικηγόρος, που έχει αναλάβει να εκπροσωπήσει τον 17χρονο ο οποίος σκότωσε δύο διαδηλωτές του κινήματος Black Lives Matter και τραυμάτισε έναν ακόμη στη διάρκεια των κινητοποιήσεων στην Κενόσα του Ουισκόνσιν των ΗΠΑ, δήλωσε ότι ο πελάτης του βρισκόταν σε αυτοάμυνα.

Ο δικηγόρος Λιν Γουντ επεσήμανε ότι το βίντεο από το περιστατικό δικαιώνει τον Κάιλ Ρίτενχαουζ, παρά την παραπληροφόρηση, όπως την αποκάλεσε, που κυκλοφόρησε στα μέσα ενημέρωσης.

«Ο Κάιλ Ρίτενχαουζ βρισκόταν σε αυτοάμυνα. Οι κατηγορίες για ανθρωποκτονία που του έχουν απαγγελθεί είναι αβάσιμες. Εναντίον αυτού του 17χρονου αγοριού διαπράττεται μια κατάφορη νομική αδικία», κατήγγειλε ο Γουντ στο Twitter.

Εναντίον του Ρίτενχαουζ έχουν απαγγελθεί έξι κατηγορίες, ανάμεσά τους και για ανθρωποκτονία και για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, την Τρίτη ο 17χρονος ταξίδεψε 50 χιλιόμετρα για να πάει στην Κενόσα από την Άντιοχ του Ιλινόι όπου ζει, προτού σκοτώσει δύο ανθρώπους στις 23:45.

Οι εισαγγελείς κατηγορούν τον νεαρό ότι πυροβόλησε με το στρατιωτικού τύπου τουφέκι που είχε στην κατοχή του τρεις διαδηλωτές, οι οποίοι προσπάθησαν να τον ακινητοποιήσουν, με αποτέλεσμα να σκοτώσει τον 36χρονο Τζόζεφ Ρόζενμπάουμ και τον 26χρονο Άντονι Χούμπερ.

Μεταξύ των στοιχείων που επικαλείται η εισαγγελία είναι και αρκετά βίντεο από το περιστατικό τα οποία τράβηξαν περαστικοί. Σε ένα από αυτά ακούγεται ο Ρίτενχαουζ να φωνάζει σε έναν φίλο του «μόλις σκότωσα κάποιον».

Καλοκαίρι διαδηλώσεων

Ο πισώπλατος πυροβολισμός του 29χρονου Αφροαμερικανού Τζέικομπ Μπλέικ από έναν λευκό αστυνομικό μπροστά στα τρία του παιδιά έχει μετατρέψει την Κενόσα, μια πόλη του Ουισκόνσιν όπου ζουν κυρίως λευκοί, στο πιο πρόσφατο επίκεντρο των διαδηλώσεων που συγκλονίζουν ολόκληρες τις ΗΠΑ κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας.

Το καλοκαίρι των διαδηλώσεων ξεκίνησε μετά τον θάνατο από ασφυξία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη βίαιη προσαγωγή του από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη.

Ο Μπλέικ, που έχει μείνει παράλυτος από τη μέση και κάτω μετά τις επτά σφαίρες που δέχθηκε, βρισκόταν δεμένος με χειροπέδες στο κρεβάτι του καθώς εναντίον του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης. Χθες του αφαίρεσαν τις χειροπέδες και οι αστυνομικοί που τον φυλούσαν αποχώρησαν καθώς ακυρώθηκε το ένταλμα, δήλωσε ο δικηγόρος του Πατ Κάφερτι.

«Αγαπάμε την Κενόσα»

Στο μεταξύ στην Κενόσα εθελοντές βοήθησαν καταστηματάρχες να καθαρίσουν έπειτα από ημέρες βανδαλισμών και πυρπολήσεων, με κάποιους εξ αυτών να γράφουν στις βιτρίνες τους «Αγαπάμε την Κενόσα» και «Οι ζωές των μαύρων μετρούν».

Χθες το βράδυ περίπου 150 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης, ενώ άλλη μία κινητοποίηση είναι προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα. Οι διαδηλωτές θέλουν να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον των τριών αστυνομικών που εμπλέκονται στη σύλληψη και τον πυροβολισμό του Μπλέικ.

Οι αρχές έχουν ανακοινώσει ότι ο αστυνομικός Ράστεν Σέσκι πυροβόλησε πισώπλατα επτά φορές τον 29χρονο.

Από την πλευρά του το υπουργείο Δικαιοσύνης του Ουισκόνσιν, το οποίο έχει αναλάβει την έρευνα για το περιστατικό, επεσήμανε χθες ότι ο Σέσκι και ο συνάδελφός του Βίνσεντ Αρίνας προσπάθησαν να ακινητοποιήσουν τον Μπλέικ με τέιζερ προτού ο Σέσκι τον πυροβολήσει.

Ακόμη μία αστυνομικός, η Μπρίτανι Μέρονεκ, ήταν παρούσα. Και οι τρεις έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Πηγή: protothema.gr