ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τα 360 δισ. δολάρια οι εκροές καταθέσεων σε 3 εβδομάδες στις ΗΠΑ – Φόβοι για Bank Run Η πιθανότητα χρεοκοπίας των ΗΠΑ αν δεν αυξηθεί το όριο χρέους χειροτερεύει το οικονομικό κλίμα
11 months, 12 days ago
6

Οι καταθέσεις στις αμερικανικές τράπεζες μειώθηκαν κατά περισσότερο από 360 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα τριών εβδομάδων έως τις 26 Απριλίου, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία της Federal Reserve που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή 5 Μαΐου 2023, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Αυτό σημαίνει πως υπάρχει σε εξέλιξη μία κρίση εμπιστοσύνης των Αμερικανών πολιτών απέναντι στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως δεν βοηθάει και η πιθανότητα χρεοκοπίας των ΗΠΑ αν δεν αυξήσουν το όριο χρέους τους. Το κλίμα στις ΗΠΑ είναι όντως ανησυχητικό.

H τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ δεν έχει τέλος και σειρά μετά την PacWest παίρνει η Western Alliance της οποίας η μετοχή καταρρέει κατά 38,45% ενώ φαίνεται πως στο «κόκκινο» βρίσκονται 190 αμερικανικές περιφερειακές τράπεζες!

Yπενθυμίζεται πως έχουν προηγηθεί οι καταρρεύσεις των Silvergate Capital, Signature Bank, Silicon Valley Bank, First Republic, Pac West…

Άλλες περιφερειακές τράπεζες που βρίσκονται σε επικίνδυνη ζώνη είναι οι Zions, Comerica και Key και έπεται συνέχεια.

Ειδικότερα, σε σχέση με τη Western Alliance, όπως έγινε γνωστό, πλέον, διερευνά στρατηγικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης πιθανής πώλησης του συνόλου ή μέρους της επιχείρησης.

Όλα αυτά μαζί έχουν ξεκινήσει μία συνεχή εκροή καταθέσεων…

Αναλυτικότερα, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, οι συνολικές καταθέσεις των αμερικανικών εμπορικών τραπεζών μειώθηκαν κατά 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 19 ως 26/4…

Ωστόσο, σε μη εποχικά προσαρμοσμένη βάση, οι καταθέσεις των εμπορικών τραπεζών των ΗΠΑ (που περιλαμβάνουν τις πρώην μακροπρόθεσμες προθεσμιακές καταθέσεις) υποχώρησαν ξανά 113 δισεκατομμύρια δολάρια στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021.

Έτσι λοιπόν έλαβαν χώρα πάνω από 360 δισεκατομμύρια δολάρια σε εκροές τις τελευταίες 3 εβδομάδες… κατά συνέπεια η διάσωση τόσων περιφερειακών τραπεζών δεν άλλαξε τίποτα. 

Με βάση τις εισροές της 5/5/23 στις αγορές των κεφαλαίων διαχείρισης διαθεσίμων, οι εκροές καταθέσεων συνεχίστηκαν και την περασμένη  εβδομάδα (τα δεδομένα από τις τράπεζες υστερούν κατά μία εβδομάδα σε σχέση με τα στοιχεία της χρηματαγοράς και του ισολογισμού της Fed)…
Οι μεγάλες και οι μικρές τράπεζες παρουσίασαν πολύ μέτριες εισροές (σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση) αλλά οι ξένες τράπεζες είδαν μεγάλες εκροές…

Οι ξένες τράπεζες είδαν τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες εκροές από τις 30/6/2021…
Μεγάλες Τράπεζες + 10,3 δισεκατομμύρια δολάρια
Μικρές τράπεζες + 584 εκατομμύρια δολάρια
Ξένες τράπεζες – 22,14 δισεκατομμύρια δολάρια

Αυξάνεται ο δανεισμός

Από την άλλη πλευρά του ισολογισμού, ο δανεισμός των εμπορικών τραπεζών αυξήθηκε 41,6 δισεκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα που έληξε στις 26 Απριλίου μετά από αύξηση 12,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία.
Ο δανεισμός των μικρών τραπεζών εκτινάχθηκε υψηλότερα στα 30,6 δισεκατομμύρια δολάρια…

Εβδομαδιαίες αλλαγές στις μικρές τράπεζες

Δάνεια ασφαλιστικών ταμείων και εταιρειών στις μικρές τράπεζες: +1,1 δισ. $
Δάνεια επί ακινήτων μικρών τραπεζών: +$20,6 δις
Καταναλωτικά δάνεια μικρών τραπεζών: +5,3 δισεκατομμύρια δολάρια
Όλα τα άλλα δάνεια και μισθώσεις των μικρών τραπεζών: +$3,7 δις
Αναρωτιέται κανείς άλλος πώς και σε ποιον οι μικρές τράπεζες έδωσαν τόσα δάνεια;

Εβδομαδιαίες αλλαγές στις μεγάλες τράπεζες

Δάνεια ασφαλιστικών ταμείων και εταιρειών: -0,4 δις $
Δάνεια ακινήτων μεγάλων τραπεζών: -1,7 δις $
Καταναλωτικά δάνεια μεγάλων τραπεζών: +4,4 δις $
Όλα τα άλλα δάνεια και μισθώσεις των μεγάλων τραπεζών: +$7,4BN

Όλα αυτά δείχνουν ότι υπάρχει τραπεζική κρίση σε εξέλιξη η οποία κλιμακώνεται.

Οι εκροές καταθέσεων της περασμένης εβδομάδας δεν έχουν υπολογιστεί καθώς τα στοιχεία καταθέσεων και δανείων υστερούν κατά μία εβδομάδα έναντι των στοιχειών της χρηματαγοράς.