Εισαγγελική έρευνα για «μαύρη τρύπα» 2 εκατ. ευρώ σε ελληνικές μασονικές στοές
3 years, 11 months ago
6

Ανοιξε η εισαγγελική έρευνα για την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών σε μέλη των διοικήσεων από το 2000 έως και σήμερα που είχαν τα ηνία της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος, του Τεκτονικού Ιδρύματος Ελλάδος, αλλά και όλων των τεκτονικών μορφωμάτων που λειτουργούν στη χώρα μας.

Τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων όλων των μασονικών ιδρυμάτων θα ελεγχθούν από τις εισαγγελικές αρχές προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν διαπραχθεί τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα της υπεξαίρεσης, της απιστίας και της απάτης.

Αφορμή για την επέκταση της ποινικής έρευνας αποτέλεσε το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε η ανάκριση για τα αδικήματα της κακουργηματικής υπεξαίρεσης κατ’ εξακολούθηση ύψους περίπου 2 εκατ. ευρώ και της ηθικής αυτουργίας κατ’ εξακολούθηση στο αδίκημα της υπεξαίρεσης.

Βασικά εμπλεκόμενα πρόσωπα φέρονταν έως τώρα να είναι μόνο ο υπεύθυνος του λογιστηρίου, που είχε υπό τον έλεγχό του το κοινό ταμείο όλων των τεκτονικών μορφωμάτων και στον οποίο καταλογίζεται όμως υπεξαίρεση μόνο ύψους 350.000 ευρώ, και μιας γραμματέως, η οποία είχε άμεση και ιδιαίτερη σχέση με μέλος της διοίκησης του Μεγάρου της οδού Αχαρνών. Ο κύκλος των εμπλεκομένων, όπως λένε υψηλόβαθμα τεκτονικά στελέχη, θα διευρυνθεί αρκετά και θα φτάσει στην παλιά και τη νέα προσωρινή ηγεσία της μασονίας.

Οπως είναι γνωστό, από το 2018 το Πρωτοδικείο Αθηνών (με διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων) έχει διορίσει προσωρινή διοίκηση στη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος, μετά από αίτημα ομάδας τεκτόνων, η οποία αμέσως δρομολόγησε διαδικασίες ελέγχου με πραγματογνώμονες, ενώ κατέθεσε μηνυτήριες αναφορές στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος κ.λπ.

Στο πλαίσιο αυτό η νέα προσωρινή διοίκηση κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά των παλιών διοικήσεων της Μεγάλης Στοάς της περιόδου 2009-2016, αλλά και αγωγή κατά των διοικήσεων της περιόδου 2013-2016.

Με τη μήνυση αποδίδονται στη διοίκηση της περιόδου 2009-2016 τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα της απιστίας, της υπεξαίρεσης, της σύστασης συμμορίας και της απάτης. Παράλληλα, με αγωγή ζητήθηκε από τα διοικητικά συμβούλια της επταετίας 2009-2016 να αποκατασταθεί η ζημιά της μαύρης τρύπας των άνω των 2 εκατ. ευρώ που είχε εκτιμηθεί έως τώρα ότι υπάρχει.

Αρχικά είχαν προκύψει ταμειακό έλλειμμα 457.736 ευρώ και ζημία η οποία δεν είχε εκτιμηθεί. Το έλλειμμα ανέκυψε από: α) διπλογραφίες εισφορών των μελών, β) διπλοπληρωμές ασφαλιστικών εισφορών, γ) διπλοπληρωμές φόρου μισθωτών υπηρεσιών, που ανέρχονται σε 205.894 ευρώ, δ) διπλοπληρωμές, και ε) δωρεές ύψους 1,23 εκατ. ευρώ η μία και 300.000 ευρώ η δεύτερη προς το Τεκτονικό Ιδρυμα.

Την ίδια στιγμή τα τηρούμενα βιβλία εσόδων – εξόδων δεν υπογράφονταν μετά την οριστική έγκριση των οικονομικών καταστάσεων από τα αρμόδια όργανα, με συνέπεια να υπάρχει δυνατότητα αλλοίωσης των στοιχείων, ενώ βρέθηκαν αθεώρητα εξωλογιστικά φύλλα και ισολογισμοί που δεν προκύπτουν ούτε από τα βιβλία ούτε από τους απολογισμούς. Επίσης, αποκαλύφθηκε ότι τα υπόλοιπα των τραπεζικών καταθέσεων δεν συμφωνούσαν με τους ισολογισμούς.

Πέρα από αυτά τα ελλείμματα που αποκαλύφθηκαν, η προσωρινή διοίκηση επισήμανε ότι υπήρχε οικονομικό σκάνδαλο και κατά την κατασκευή του Τεκτονικού Μεγάρου της Ελευσίνας, στο οποίο «απωλέσθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά, αφού για το κτίσμα που είχε προϋπολογιστεί στα 65 εκατ. δραχμές, δαπανήθηκαν περί τα 300 εκατ. δραχμές».

Η 8η ανακρίτρια Αθηνών διενήργησε κύρια ανάκριση μετά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης κατ’ εξακολούθηση άνω των 120.000 ευρώ (δηλαδή σε βαθμό κακουργήματος) και της ηθικής αυτουργίας κατ’ εξακολούθηση στην ως άνω υπεξαίρεση.

Ακόμη, στην επίμαχη δικογραφία περιλαμβάνονται έκθεση της Οικονομικής Αστυνομίας, η πραγματογνωμοσύνη που είχε συνταχθεί μετά από διορισμό πραγματογνώμονα από τη Δικαιοσύνη, αλλά και έκθεση τεχνικού συμβούλου – ορκωτού ελεγκτού που συντάχθηκε επί της πραγματογνωμοσύνης του. Ο ορκωτός ελεγκτής προσδιόρισε το έλλειμμα στο κοινό ταμείο όλων των τεκτονικών μορφωμάτων περίπου στα 2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ότι αυτό οφείλεται «στην κακοδιοίκηση και κακοδιαχείριση από μέρους των διαχρονικά κοινών διοικήσεων των νομικών προσώπων/μορφωμάτων και παντελούς έλλειψης εποπτείας και ελέγχου των εξελεγκτικών επιτροπών».

Οπως διευκρινίζει η ανακρίτρια, ο τεκτονισμός στην Ελλάδα λειτουργεί μέσω της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος, το Τεκτονικό Ιδρυμα Ελλάδος (ιδρύθηκε το 1928), την Τεκτονική Αδελφότητα (ιδρύθηκε το 2008) και το Μεγάλο Στρατόπεδο των Ιπποτών της Ελλάδος και της Κύπρου. Και προσθέτει ότι «όλα τα ανωτέρω νομικά πρόσωπα/μορφώματα διοικούνται από διοικήσεις που συγκροτούνταν από τα ίδια κατά βάση πρόσωπα, δίχως σαφή οριοθέτηση της λειτουργικής αυτονομίας εκάστου και κυρίως χωρίς σαφή διάκριση και επιμερισμό των πόρων και της περιουσίας εκάστου». Δηλαδή υπήρχε ανακύκλωση των ίδιων προσώπων στην ιεραρχία της μασονίας.

Κατόπιν αυτών, καταλήγει η ανακρίτρια, «προκύπτουν ενδείξεις τέλεσης των αδικημάτων της απιστίας και της απάτης» στα εν λόγω τεκτονικά νομικά πρόσωπα/μορφώματα.

Ετσι, δόθηκε παραγγελία για ποινική επέκταση της έρευνας προκειμένου να διερευνηθεί αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της απιστίας και της απάτης από μέλη της διοικητικής πυραμίδας του τεκτονισμού στην Ελλάδα.

protothema.gr