Κατάργηση της τελωνειακής ένωσης μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας θα ζητήσει η Γαλλία
3 years, 5 months ago
6

Ως απάντηση στην επιθετική ρητορική του Ερντογάν απέναντι στη Γαλλία, τον Εμανουέλ Μακρόν και την Ανατολική Μεσόγειο, η Γαλλία θα προτείνει στην επόμενη σύνοδο του συμβουλίου της Ευρώπης, την κατάργηση της τελωνειακής ένωσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, σύμφωνα με πληροφορίες του ραδιοφωνικού σταθμού Εurope 1.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Υβ Λε Ντριάν σε δηλώσεις του είχε προειδοποιήσει την Τουρκία για την επιβολή κυρώσεων εξαιτίας της επιθετικής συμπεριφοράς της.

Συγκεκριμένα μιλώντας στη γερουσία και τον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, με αφορμή τη διάλυση των Γκρίζων Λύκων στη Γαλλία, ο Λε Ντριάν ερωτηθείς για την κατάσταση των γαλλοτουρκικών σχέσεων, χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του Τούρκου Προέδρου ως «απειλή» και ανέφερε ότι θα μπορούσαν να επιβληθούν κυρώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ από το βήμα της γερουσίας έκανε τη διαπίστωση πως έχει ξεπεραστεί ένα όριο στις σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας. Απαντώντας σε ερώτηση που έθεσε ο σοσιαλιστής γερουσιαστής Rémi Feraud, σχετικά με τη δράση που σκοπεύει να αναλάβει η κυβέρνηση για «να ενεργήσει αποφασιστικά ενάντια στην επιρροή του τουρκικού καθεστώτος στην εθνική επικράτεια», ο Jean-Yves Le Drian φάνηκε αποφασιστικός, όπως αναφέρει η Μαρία Δεναξά στην real.gr.

«Έχουμε μια μακρά λίστα σοβαρών διαφωνιών με την Άγκυρα», υποστήριξε. «Αλλά τις τελευταίες εβδομάδες, έχουμε ξεπεράσει με την Τουρκία ένα απαράδεκτο όριο μεταξύ δύο συμμαχικών χωρών. Προσβολές, συκοφαντίες, η επιθυμία να υποκίνησης μιας εκστρατείας μίσους κατά της Γαλλίας και της Ευρώπης, είναι εντελώς διαφορετικής φύσης. Αυτές είναι απειλές. Περιμένουμε λοιπόν τον Τούρκο Πρόεδρο να θέσει αμέσως τέλος σε αυτές τις συμπεριφορές. Και δεν θα ανεχθούμε επίσης αυτό το μίσος και αυτή η βία να εξάγονται στη γαλλική επικράτεια με την υποστήριξη μικρών ομάδων που δεν πρέπει να έχουν το δικαίωμα υπηκοότητας».

Επιστρέφοντας στην ερώτηση του σοσιαλιστή γερουσιαστή, ο Jean-Yves Le Drian υποστήριξε επίσης, ότι η σύγκρουση μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας υπερβαίνει τα σύνορα αυτών των δύο χωρών. «Δεν είναι μόνο μια γαλλο-τουρκική διαφορά αλλά μια επίθεση κατά της Ευρώπης και των αξιών της», δήλωσε ο Υπουργός, υπενθυμίζοντας το rendez-vous που καθόρισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον Οκτώβριο. «Εάν η Τουρκία δεν αλλάξει τη στάση της μέχρι τον Δεκέμβριο, τότε θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι », κατέληξε ο Jean-Yves Le Drian.

pentapostagma.gr