Κάτοικοι στην Σαμψούντα ζητούν από την κυβέρνηση να αποκατασταθεί ελληνική ορθόδοξη εκκλησία
3 years, 5 months ago
6

Το αίμα νερό δεν γίνεται στα άγια χώματα του Πόντου και αυτό είναι το νόημα μιας είδησης που μας έρχεται από την Τουρκία και αφορά την καθολική απαίτηση των κατοίκων περιοχής της Σαμψούντας για αποκατάσταση ελληνικού ιερού ναού.

Έτσι σύμφωνα με τον τουρκικές δημοσιογραφικές πηγές, “Τούρκοι” κάτοικοι κάνουν έκκληση για μια ελληνική ορθόδοξη εκκλησία που στέκει αγέρωχη από τον 17ο αιώνα, σε μια περιοχή που για αιώνες κατοικούσαν Έλληνες.

Οι κάτοικοι έχουν κάνει υπόμνημα αναφέροντας ότι η παμπάλαιη ελληνική εκκλησία στην περιοχή τους καταστρέφεται από τους κυνηγούς θησαυρών και τις ασχήμιες κάποιων τυχοδιωκτών.

Μιλάμε για μια εκκλησία η οποία έχει σπάνια ψηφιδωτά στους τοίχους της, και στην οποία συχνάζουν διάφοροι αλκοολικοί που υλοποιούν ασχήμιες μέσα σε αυτήν.

“Οι κάτοικοι της γειτονιάς αντιδρούν σε αυτήν την κατάσταση και θέλουν να αποκατασταθεί η εκκλησία. Η παμπάλαιη ελληνική εκκλησία, που βρίσκεται στην περιοχή Altınkaya της περιοχής Tekkeköy της Σαμψούντας, εκτιμάται ότι χτίστηκε τον 17ο αιώνα. Ο ναός καταστρέφεται λόγω των παράνομων ανασκαφών.

Η οροφή της εκκλησίας έχει καταρρεύσει ενώ στους τοίχους της έχουν γραφεί διάφορες ασχήμιες με σπρέυ, ενώ η ίδια έγινε σχετικά πρόσφατα το στέκι ανθρώπων που πίνουν αλκοόλ”, αναφέρει ο τουρκικός τύπος.

Οι κάτοικοι της γειτονιάς που παραπονέθηκαν για αυτήν την κατάσταση και ζήτησαν να επισκευαστεί η ιστορική εκκλησία το συντομότερο δυνατό.

Ο επικεφαλής της περιφέρειας Altınkaya, Kenan Mutlucan, δήλωσε: «Τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται στην εκκλησία ειδικά το βράδυ και αναζητούν θησαυρούς.

Άλλοι άνθρωποι έρχονται επίσης εντός της εκκλησίας και κάνουν διάφορα ακατάλληλα πράγματα. Τα παιδιά και οι γυναίκες μας στη γειτονιά μας βλέπουν αυτούς τους ανθρώπους και φοβούνται. Όλοι μας ενοχλούμαστε από αυτήν την κατάσταση. Θέλουμε να επισκευαστεί και να διαμορφωθεί αυτή η εκκλησία.

Υπήρχε ένα σχολείο δίπλα σε αυτήν την εκκλησία στο παρελθόν, εκείνη την εποχή, η γειτονιά προστάτευε την εκκλησία. Στη συνέχεια, το σχολείο καταστράφηκε και οι κυνηγοί θησαυρών ήρθαν αναζητώντας τα λάφυρα τους.

Άνθρωποι που πίνουν αλκοόλ έρχονται ξανά και ξανά εντός και εκτός της εκκλησίας. Είμαστε πολύ ενοχλημένοι από αυτήν την κατάσταση στη γειτονιά. Δεν μπορούμε να παρέμβουμε γιατί θα είναι χειρότερο αν τους πούμε κάτι. Αναφέραμε την παρουσία όλων αυτών στην στρατοχωροφυλακή. Εάν η εκκλησία αποκατασταθεί, θα είναι πολύ καλό για την περιοχή μας”, τόνισε ο ίδιος.

Πρόκειται για μια ιστορική εκκλησία η οποία αποτελούσε ένα σημαντικό μνημείο στην περιοχή, το οποίο τώρα έγινε έρμαιο στους τυχοδιώκτες και τους παράνομους.

Δεν αναμένουμε καμία αντίδραση από την τουρκική κυβέρνηση για το θέμα, ενώ είναι σίγουρο ότι οι “Τούρκοι” που ζητούν αποκατάσταση της εκκλησίας έχουν πιθανότατα  ελληνική καταγωγή και θεωρούν τις πράξεις αυτές ως βέβηλες και καλά κάνουν.

pentapostagma.gr