«Κεραυνοί» κατά Ερντογάν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Να προστατευθεί η ασφάλεια των δημοσιογράφων
3 years, 4 months ago
6

Βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ: Καλούμε την Τουρκία να προστατεύσει την ασφάλεια των δημοσιογράφων

Να προστατέψει την ασφάλεια των δημοσιογράφων και την ανεξαρτησία του Τύπου, κάλεσε την Τουρκία ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εργασία, Ρόμπερτ Ντέστρο (Robert A. Destro).

Όπως σημείωσε σε ανάρτηση του στο Twitter, «στην Τουρκία, η βία κατά των δημοσιογράφων είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο. Καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να προστατεύσει την ασφάλεια των δημοσιογράφων και να υπερασπιστεί την ελευθερία και την ανεξαρτησία του Τύπου».

Επιστολή Πομπέο σε Δένδια

Στο μεταξύ, αποδοκιμασία για τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας εκφράζει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, σε επιστολή – απάντηση προς τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, χαρακτηρίζοντας παράλληλα την Ελλάδα «πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί επιστολή του κ. Δένδια στην οποία τόνιζε ότι η Άγκυρα δημιουργεί «κίνδυνο αποσταθεροποίησης της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και αντίκειται στις προβλέψεις του προοιμίου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ».

Επίθεση Μακρόν προς Ερντογάν

Στο μεταξύ επίθεση για την επιθετική πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο, εξαπέλυσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν λέγοντας ότι κρατά πολύ επιθετική στάση απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο, όπως τόνισε «σε δυο ευρωπαϊκές χώρες» και συμπληρώνοντας πως «στηρίζουμε την κυριαρχία της Ευρώπης».

Αναφορικά με τα προσβλητικά σχόλια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον Γάλλο πρόεδρο, αναφορικά με την ψυχική του υγείας, ο Εμανουέλ Μακρόν, ανέφερε ότι ουδέποτε εκφράστηκε με προκλητικό τρόπο ενάντια στην Τουρκία και την ηγεσία της.

«Πιστεύω πάντως πως οφείλουμε να μην αποδεχτούμε τετελεσμένα γεγονότα, όπως προσπαθεί να τα επιβάλλει ο Τούρκος Πρόεδρος μέσω της στρατηγικής του», ανέφερε κατά την συνέντευξή του στο Al Jazeera.

«Να μην ψεύδεται, να μην προσβάλλει. Θα ήταν κάτι το εξαιρετικό και πιστεύω πως είναι το ελάχιστο. Στη συνέχεια, ο Τούρκος Πρόεδρος θα πρέπει να σταθεί στο ύψος της ιστορίας της χώρας του και να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες κατά της Ευρώπης», ανέφερε ο Εμανουέλ Μακρόν.

newsbomb.gr