Καιρός: Έρχεται σιβηρικό ψύχος στην Ευρώπη – Τι λένε Ιταλοί μετεωρολόγοι – Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα
1 year, 2 months ago
6

Iσχυρό κύμα ψύχους έρχεται από την ερχόμενη εβδομάδα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, το οποίο θα επηρεάσει και την Ελλάδα, όπως εκτιμούν Ιταλοί μετεωρολόγοι.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις των Ιταλών μετεωρολόγων που δημοσιεύθηκαν στο Meteoweb.eu και αναδημοσιεύει το Forecast Weather, αυξάνεται πολύ η πιθανότητα ο Φεβρουάριος στις πρώτες μέρες του να προκαλέσει ισχυρό κύμα ψύχους στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, με τις χιονοπτώσεις να καταλήγουν ίσως ακόμα και σε μηδενικά υψόμετρα.

Η αιτία θα είναι η άνοδος της κορυφογραμμής του Αντικυκλώνα των Αζορών που φαίνεται να καταλήγει έως την Σκανδιναβική χερσόνησο στα τέλη Ιανουαρίου, με την ατμοσφαιρική πίεση στον κέντρο του να φτάνει σχεδόν στα 1040hPa μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας, ωθώντας έτσι τις ψυχρότερες αέριες μάζες με τα πολικά χαρακτηριστικά από την βορειοανατολική Ευρώπη προς τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

 

 

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα οι θερμοκρασίες να πέσουν εντυπωσιακά στο πρώτο πενθήμερο του Φεβρουαρίου, ενώ αν συνδυαστεί με ένα ισχυρό βαρομετρικό σύστημα που υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αναπτυχθεί σύμφωνα με τις αναλύσεις τους προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας μεταξύ Ιονίου πελάγους και Αδριατικής, οι χιονοπτώσεις σε όλες τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα καταλήξουν ακόμα και σε μηδενικά υψόμετρα.

Η Ιταλία θα βρίσκεται ανάμεσα σε δύο σενάρια, όπου το ένα θα προκαλέσει ήπιες συνθήκες καιρού εξαιτίας της επέκτασης του Αντικυκλώνα των Αζορών προς την κεντρική Μεσόγειο, ενώ το δεύτερο θα επιτρέψει στις ψυχρότερες αέριες μάζες να κινηθούν και προς τη χώρα τους.

Παρά ταύτα, επειδή πρόκειται για τάση του καιρού με αρκετό όμως ποσοστό επαλήθευσης όπως λένε και οι Iταλοί μετεωρολόγοι καθώς το διάστημα δεν είναι πολύ μεγάλο, μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει νέα ανάλυση των δεδομένων τους με νέο άρθρο, αφού όπως επισημαίνουν και οι ίδιοι, ο χειμώνας αν και κυριάρχησε καθυστερημένα στην Ευρώπη μετά από μία ασυνήθιστα παρατεταμένη καλοκαιρία μέχρι και τα μέσα Ιανουαρίου για τα δεδομένα της εποχής, δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη.

 

 

Κολυδάς: «Μην πιστεύετε κανέναν»

Στο μεταξύ, «κόντρες» μεταξύ των μετεωρολόγων έχουν ανοίξει οι προβλέψεις για επικείμενη νέα κακοκαιρία που θα φέρει χιόνια και τσουχτερό κρύο νωρίς τον Φεβρουάριο. Μάλιστα, για περισσότερο κρύο και χιόνια ακόμα και σε πιο χαμηλά υψόμετρα τον Φεβρουάριο, προειδοποίησε ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, ανέφερε πως είναι νωρίς για χιόνια, ενώ σχολίασε σε ανάρτησή του: «μην πιστεύετε κανέναν μέχρι τότε». Παράλληλα, ο κ. Κολυδάς ανέφερε πως το μόνο σίγουρο είναι η πτώση της θερμοκρασίας και πρόσθετε πως πρέπει να περιμένουμε τις αρχές της επόμενης βδομάδες να «δούμε που θα …”κάτσει η μπίλια”».

«”Απ’ την Κική κι απ’ τη Κοκό….” Οι διαφορές μεταξύ των μοντέλων είναι τεράστιες. Ας περιμένουμε τις αρχές της άλλης εβδομάδος, για να δούμε που θα …”κάτσει η μπίλια”. Το μόνο σίγουρο η πτώση της θερμοκρασίας . Για χιόνια είναι νωρίς. Μη πιστεύετε κανέναν μέχρι τότε. Καλό ΣΚ», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter.

Ο καιρός την Κυριακή

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία εβδομάδας της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, την Κυριακή 29 Ιανουαρίου στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα νότια σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα για τοπικές βροχές κυρίως στα βορειοανατολικά. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά κυρίως της βόρειας χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και από το μεσημέρι στα δυτικά τοπικά έως 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα φτάσει στα κεντρικά και τα βόρεια τους 8 με 11 βαθμούς, στα υπόλοιπα τους 12 με 15 και κατά τόπους στη νότια νησιωτική χώρα τους 16 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Η πρόβλεψη μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη

Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου στην ανατολική και τη νότια νησιωτική χώρα αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Λίγα χιόνια θα σημειωθούν κυρίως στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες.

Την Τρίτη 31 Ιανουαρίου προβλέπονται νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες κυρίως στα ανατολικά και τα νότια όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά και ημιορεινά της βόρειας χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και από το απόγευμα σταδιακά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου αναμένονται λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες στα ανατολικά και τα νότια με τοπικές βροχές κυρίως στην Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 Μποφόρ με εξασθένηση. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου προβλέπονται λίγες νεφώσεις, οι οποίες στα δυτικά θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα τις απογευματινές ώρες θα επεκταθούν ανατολικά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά της βόρειας και της κεντρικής χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και από το απόγευμα σταδιακά στα πελάγη 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.