Κοπεγχάγη: Ολοκληρωτική η καταστροφή στο παλαιό Χρηματιστήριο
1 month, 3 days ago
6

Στις φλόγες τυλίχθηκε το παλιό Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης,  το οποίο μάλιστα χρονολογείται από τον 17ο αιώνα. Το μισό κτίριο έχει καταστραφεί εντελώς από την πυρκαγιά, ενώ απομένουν μόνο οι εξωτερικοί του τοίχοι.

Η πυρκαγιά προκάλεσε τεράστιες ζημιές στο κτίριο, ενώ ο οβελίσκος του κτιρίου, ύψους 54 μέτρων, κατέρρευσε χθες το πρωί, σε μια σκηνή που θύμισε την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει το 2019 στην Παναγία των Παρισίων.

Τι ανέφερε η πυροσβεστική

Την Τρίτη το απόγευμα η πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό έλεγχο, όμως εστίες της εξακολουθούν να καίνε σε σημεία του κτιρίου στα οποία η πρόσβαση είναι δύσκολη. Εξάλλου πολλές ζημιές προκλήθηκαν από το νερό που έριξαν οι πυροσβέστες.

«Σήμερα το πρωί συνεχίζουμε τις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο κομμάτι (του κτιρίου) που έχει καεί, όπου μένουν μόνο οι εξωτερικοί τοίχοι», ανέφερε η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων. «Παράλληλα εργαζόμαστε με εργολάβους για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα των τοίχων», πρόσθεσε.

«Στο κομμάτι που καταφέραμε να σώσουμε από τις φλόγες διαθέτουμε ακόμη ομάδες οι οποίες φροντίζουν να μην αναζωπυρωθεί η φωτιά. Αναμένουμε ότι οι προσπάθειες αντιμετώπισης της πυρκαγιάς θα συνεχιστούν τις επόμενες 24 ώρες», τόνισε η υπηρεσία.

Η φωτιά ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία κάτω από την οροφή, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Οι ερευνητές της αστυνομίας δεν έχουν καταφέρει ακόμη να αποκτήσουν πρόσβαση στο κτίριο.

Εκτεταμένες οι ζημιές στο κτίριο ορόσημο

«Ό,τι κι αν συμβεί, θα ξαναχτίσουμε το Børsen», είπε ο δήμαρχος

«Δεν έχω λόγια. Είναι κτίριο 400 ετών που επέζησε από όλες τις άλλες πυρκαγιές που κατέστρεψαν την Κοπεγχάγη, είναι φριχτή απώλεια», δήλωσε κάτοικος, ο Κάρστεν Ροζ Λούντμπεργκ. Η δήμαρχος της Κοπεγχάγης Σοφί Χέστορπ Άντερσεν ανακοίνωσε ότι μαζί με το Εμπορικό Επιμελητήριο “θα προσπαθήσουν να ανοικοδομήσουν το κτίριο”.

Το κτίριο είναι μέρος «της ιστορίας της πόλης μας, ιστορίας που δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε σε θάλασσα από φλόγες, και γι’ αυτό θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το ανοικοδομήσουμε», επέμεινε.

«Ό,τι κι αν συμβεί, θα ξαναχτίσουμε το Børsen», διαβεβαίωσε ο γενικός διευθυντής του Εμπορικού Επιμελητηρίου Μπράιαν Μίκελσεν. Πολλοί άνθρωποι έσπευσαν να σώσουν έργα τέχνης, κυρίως πίνακα που αναπαριστά το κτίριο, κατέγραψαν πλάνα που μετέδωσαν δανικά μέσα ενημέρωσης.

Λίγα λόγια για το κτίριο – ορόσημο

Ανυπέρβλητο κτίριο της Κοπεγχάγης, από τα ορόσημα της πρωτεύουσας της Δανίας, το παλιό Χρηματιστήριο στεγάζει επίσης μια πολύ μεγάλη συλλογή έργων τέχνης πολλά από τα οποία μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο.

Σημειώνεται ότι το κτίριο που στέγαζε το Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης, οικοδομήθηκε μεταξύ του 1619 και του 1640, επί βασιλείας Χριστιανού Δ’, και συγκαταλέγεται στα παλαιότερα κτίρια της πόλης.