Κοροναϊός – Αυτές είναι οι ποινές για όσους αρνηθούν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην Αυστρία
2 years, 7 months ago
6

Η Αυστρία αναμένεται να γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά του κοροναϊού, ενώ επέβαλε ολικό lockdown το οποίο μάλιστα αφορά και εμβολιασμένους πολίτες.

Το ολικό lockdown θα ισχύσει αρχικά για 10 ημέρες και θα διαρκέσει το πολύ 20 ημέρες, ανακοίνωσε ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τυρόλο, έπειτα από συνομιλίες με τους κυβερνήτες των περιφερειών.

Ο αυστριακός καγκελάριος ανακοίνωσε, επίσης, την επιβολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού από την 1η Φεβρουαρίου.

Η κυβέρνηση προετοιμάζει τις νομικές βάσεις για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου, με εξαίρεση όσους δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους.

Η ηλικία από την οποία οι πολίτες θα πρέπει να εμβολιάζονται υποχρεωτικά δεν έχει καθοριστεί ακόμη, διαμήνυσε η κυβέρνηση, η οποία προχωρά σε αυτό το τολμηρό βήμα καθώς δεν «βλέπει» άλλο τρόπο για να τιθασεύσει την πανδημία. 

Τι θα συμβεί με όσους αρνούνται

Τι θα γίνεται, όμως, με όσους αρνούνται τον εμβολιασμό;

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν συνίσταται μόνο σε απαγορεύσεις προς όσους δεν εμβολιάζονται. Συνίσταται και σε πρόστιμο, το οποίο θα γίνεται ποινή φυλάκισης εφόσον δεν καταβάλλεται για τον οποιονδήποτε λόγο.

«Για πολύ καιρό η φιλοσοφία σε αυτή τη χώρα ήταν ότι δεν θέλουμε υποχρεωτικό εμβολιασμό. Παρά τους τόσους μήνες να πείσουμε τους αρνητές, δεν καταφέραμε να πείσουμε αρκετούς ανθρώπους να εμβολιαστούν. Δεν θέλουμε πέμπτο κύμα, δεν θέλουμε ούτε έκτο ούτε έβδομο» δήλωσε ο αυστριακός καγκελάριος.

Ενώ χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία έχουν καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 για τους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας, η Αυστρία θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα εφαρμόσει μια τέτοια πρακτική. Εκτός της Γηραιάς Ηπείρου, η Ινδονησία, η Μικρονησία και το Τουρκμενιστάν έχουν εφαρμόσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους ενήλικες.

Οι αντιδράσεις για τον εμβολιασμό ήταν σκληρές, με τον Χέρμπερτ Κικλ του ακροδεξιού κόμματος FPO να αποκαλεί δικτατορία την κυβέρνηση.

Σημειώνεται, πάντως, πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν είναι πρωτοφανής στην Αυστρία. Το 1948, η μεταπολεμική κυβέρνηση κατέστησε υποχρεωτικό -με νόμο- τον εμβολιασμό κατά της ευλογιάς.

 

in.gr