Κορονοϊός: Η μοναδική χώρα που ξεπερνά την Ελλάδα σε αρνητές και συνωμοσιολόγους
3 years, 5 months ago
6

Παρά την παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων λόγω της πανδημίας, οι θεωρίες συνωμοσίας δεν βρίσκονται σε κάμψη. Η θέση της χώρας μας σύμφωνα με έρευνα του Cambridge.

Άκρως αποθαρρυντικά για τη χώρα μας είναι τα αποτελέσματα της έρευνας του YouGov-Cambridge Globalism Project, μιας έρευνας που έγινε σε δείγμα 26.000 ανθρώπων από 25 χώρες, σχετικά με τον κορονοϊό.

Η πιο διαδεδομένη θεωρία συνωμοσίας γύρω από τον COVID-19 είναι πως τα ποσοστά θνησιμότητας είναι πολύ μικρότερα σε σχέση με το πώς “τα παρουσιάζουν” τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ανά τον πλανήτη. Οι ερωτώμενοι που υποστηρίζουν αυτές τις θεωρίες αναφέρουν πως τα Media “υπερβάλλουν για να τρομοκρατήσουν την κοινή γνώμη”.

Περίπου το 60% των ερωτηθέντων στη Νιγηρία απάντησε πως το ποσοστό θνησιμότητας είναι “υπερβολικό” όπως παρουσιάζεται, με το αντίστοιχο ποσοστό για τη χώρα μας να φτάνει στο 46%. Ακολουθούν Νότια Αφρική, Μεξικό και Ηνωμένες Πολιτείες.

Επίσης, η χώρα μας είναι στην πέμπτη θέση σε ο,τι αφορά τις ανησυχίες για τα πιθανά εμβόλια που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης.

Κορονοϊός: Η μοναδική χώρα που ξεπερνά την Ελλάδα σε αρνητές και συνωμοσιολόγους

“Οποιοδήποτε συμβάν σαν μια πανδημία που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ελευθεριών, προκαλεί θεωρίες συνωμοσίας”, αναφέρει ο Stephan Lewandowsky, γνωστικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, όπως αναφέρει ο Guardian.

“Ευθύνη των κυβερνήσεων”

“Οι θεωρίες συνωμοσίας υπάρχουν επειδή οι κυβερνήσεις αποτυγχάνουν να μεταδώσουν σωστά το μήνυμα, αδυνατούν να δώσουν ένα σαφές μήνυμα”, αναφέρει ο Lewandowsky. “Γι’ αυτό το λόγο χρειαζόμαστε σαφή, τεκμηριωμένη χάραξη πολιτικής που ο πολίτης να μπορεί να εμπιστευτεί”.

Περίπου ένας στους τέσσερις Γάλλους και ένας στους πέντε Βρετανούς και Ισπανούς ερωτηθέντες απάντησαν πως τα ποσοστά θανάτου από τον ιό “είναι υπερβολικά”, ενώ τα στον αντίποδα βρίσκονται Αυστραλοί, Σουηδοί και Ιάπωνες.

Μια ακόμη διαδεδομένη θεωρία που κυριαρχεί είναι πως ο ιός είναι κατασκευασμένος από την κινεζική ή αμερικανική κυβέρνηση, ενώ στην Πολωνία ένας στους πέντε πολίτες απαντούν πως ο ιός κατασκευάστηκε “από τις ισχυρές δυνάμεις”. Σχεδόν τα ίδια ποσοστά καταγράφονται στην Τουρκία, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, ενώ οι ισχυρισμοί περί κατασκευής για έλεγχο του παγκόσμιου πληθυσμού φτάνουν στο 13% στις ΗΠΑ.

Περισσότεροι από τους μισούς Νιγηριανούς, το 40% των Νοτιοαφρικανών, Πολωνών και Τούρκων, περισσότερο από το 35% των Αμερικανών, Βραζιλιάνων και Ισπανών και ένας στους πέντε Γάλλους, Βρετανούς, Ιταλούς και Γερμανούς ερωτηθέντες απάντησαν ότι η νόσος Covid-19 δημιουργήθηκε σκόπιμα και διαδόθηκε από την κινεζική κυβέρνηση.

Αντιστοίχως, το 37% των ερωτηθέντων στην Τουρκία, ένας στους πέντε στην Ελλάδα και την Ισπανία, 16% στην Πολωνία, 12% στη Γαλλία και μόλις 5% στη Βρετανία, απάντησαν πως ο ιός κατασκευάστηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ένα μεγάλο ποσοστό της τάξης του 20% των ερωτηθέντων πιστεύει δε, πως ο ιός μπορεί να κατασκευάστηκε από “μια ομάδα ηγετών που δρουν μαζί”.

Ο ψευδής ισχυρισμός ότι η τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας 5G ευθύνεται για τη διάδοση του Covid-19 έχει επίσης πολλούς υποστηρικτές. Περισσότεροι από το ένα πέμπτο των ερωτηθέντων στην Τουρκία, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, τη Νιγηρία και τη Νότια Αφρική απάντησαν πως υπάρχει άμεση συσχέτιση.

Τέλος, πρώτοι σε επίπεδα αντιεμβολιαστικών ανησυχιών είναι το Ηνωμένο Βασίλειο. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και παρουσιάστηκε αυτές τις μέρες.