Κύπρος : Ανοιχτά σύνορα για τους εμβολιασμένους Βρετανούς την 1η Μαΐου
3 years, 1 month ago
6

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί την κυριότερη τουριστική αγορά για την Κύπρο, η οποία έχει υπογράψει ανάλογη συμφωνία και με το Ισραήλ, οι πολίτες του οποίου θα μπορούν να εισέρχονται ελεύθερα από την 1η Απριλίου.

Η Κυπριακή Δημοκρατία αποφάσισε να ανοίξει τις πύλες της για τους Βρετανούς τουρίστες από την 1η Μαΐου. Η μοναδική προϋπόθεση που έθεσε είναι όσοι επιθυμούν να εισέλθουν στη χώρα να διαθέτουν πιστοποιητικό ότι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, τουλάχιστον μία εβδομάδα νωρίτερα, με ένα από τα σκευάσματα τα οποία έχει εγκρίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΜΑ).

«Ενημερώσαμε την κυβέρνηση της Βρετανίας ότι από την 1η Μαΐου θα επιτρέψουμε την είσοδο Βρετανών υπηκόων οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί (…) έτσι ώστε να είναι σε θέση να επισκεφθούν την Κύπρο χωρίς να διαθέτουν αρνητικό τεστ ή να αναγκάζονται να τεθούν σε καραντίνα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Τουρισμού, Σάββας Περδιός.

Η απόφαση αυτή κρίθηκε απολύτως αναγκαία, καθώς τα έσοδα από τον τουρισμό, που αντιπροσωπεύουν το 13% του ΑΕΠ της χώρας, υποχώρησαν κατά 85% στη διάρκεια του 2020. Το Ηνωμένο Βασίλειο δε αποτελεί τη μεγαλύτερη τουριστική αγορά για την Κύπρο – η οποία, μέχρι χθες, είχε καταγράψει επισήμως 36.004 κρούσματα και 232 θανάτους από Covid-19.

Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει  Μπόρις Τζόνσον, τα ταξίδια εκτός συνόρων για τους Βρετανούς δεν θα επιτραπούν νωρίτερα από τις 17 Μαΐου.

Κινητικότητα για τα «διαβατήρια» στην ΕΕ

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη συμφωνία έχει συνάψει η κυβέρνηση της Λευκωσίας και με το Ισραήλ. Μάλιστα, οι πολίτες του που έχουν ήδη εμβολιαστεί θα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα ένα μήνα νωρίτερα από ό,τι οι Βρετανοί, δηλαδή από την 1η Απριλίου.

Σε ανάλογη κατεύθυνση – της υιοθέτησης ενός «διαβατηρίου εμβολιασμού» και της σύναψης διμερών συμφωνιών – κινούνται ήδη και άλλες χώρες της ΕΕ. Ανάμεσά τους είναι Ισπανία και Ελλάδα, που βρίσκονται επίσης σε διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο, καθώς η διαδικασία των εμβολιασμών έχει προχωρήσει σημαντικά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

in.gr