Κύπρος: Ο Τατάρ θέλει τα κατεχόμενα ως «ανεξάρτητο κράτος»
3 years, 5 months ago
6

Βαραίνει το κλίμα πριν ακόμα σπάσει ο πάγος για την επανέναρξη της διαδικασίας για το Κυπριακό, όπως αναφέρει το philenews.com.

Εν αναμονή της πρώτης συνάντησης γνωριμίας των δύο ηγετών και με τον Αντόνιο Γκουτέρες να περιμένει για να κάνει το νεύμα αναλαμβάνοντας μια νέα πρωτοβουλία, ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης συνεχίζει να τορπιλίζει την προοπτική με εμπρηστικές και προκλητικές δηλώσεις.

Προτάσσοντας με τον πιο επίσημο τρόπο τις πιο ακραίες θέσεις του, δηλώνει πως το ψευδοκράτος είναι χωριστό κράτος, με δική του ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο. Επαναλαμβάνει επίσης τη θέση για το τέλος εποχής των διαπραγματεύσεων στη βάση της ΔΔΟ και επιμένει ότι μια νέα πενταμερής θα είναι η τελευταία ευκαιρία λύσης για το Κυπριακό.

Οι αναφορές του Ερσίν Τατάρ που έγιναν στη “Φωνή της Αμερικής”, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του ΓΤΠ, έχουν ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο διότι έγιναν λίγες μέρες πριν το πρώτο ραντεβού των δύο ηγετών, αλλά και γιατί οι αναφορές του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη ήρθαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Άγκυρα και έχοντας λάβει ήδη τις εντολές από τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σημειώνοντας ότι δεν θα παραιτηθούν της στρατηγικής της από κοινού δράσης με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστήριξε ότι ως Τουρκοκύπριοι δικαιούνται μερίδιο από τον πλούτο της Κύπρου. “Η “τδβκ”, όπως χαρακτήρισε το ψευδοκράτος, είναι ένα χωριστό κράτος. Είτε την αναγνωρίσουν είτε δεν την αναγνωρίσουν. Έχουμε ακτή στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουμε δικαιώματα. Αυτό θα γίνει δεκτό στο διεθνές δίκαιο”, δήλωσε.

Αναφέροντας ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για να γίνουν δεκτοί ως ίσοι οι Τουρκοκύπριοι από τους Ελληνοκύπριους, ο Τατάρ υποστήριξε ότι επομένως η διεθνής κοινότητα και η Ευρώπη πρέπει πλέον να εγκαταλείψουν την προσέγγιση περί “ομοσπονδιακής λύσης”, αφού οι Τουρκοκύπριοι θα αφομοιωθούν με τον ισχυρισμό περί ομοσπονδιακού συνεταιρισμού. Είπε ότι αυτά θα εξηγήσει στον κόσμο κατά τη διάρκεια της θητείας του, προσθέτοντας ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι “το παιχνίδι είναι η αφομοίωση των Τουρκοκυπρίων”.

Ανέφερε επίσης ότι με τον σχηματισμό νέας “κυβέρνησης” στα κατεχόμενα θα κάνουν αυτό που χρειάζεται για να “ανοίξει” πλήρως για τον “λαό” το Βαρώσι.

Ερωτηθείς γιατί είπε ότι η πενταμερής διάσκεψη είναι η τελευταία επιλογή, η τελευταία ευκαιρία για λύση του Κυπριακού, ο Τατάρ απάντησε ότι η αναζήτηση λύσης στη βάση της ομοσπονδίας απορρίφθηκε εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς στο Κραν Μοντάνα, παρά την καλή βούληση που επιδείχθηκε από την τουρκική πλευρά και την ελαστικότητα που επέδειξε η Τουρκία.

“Υπάρχουν δηλώσεις που έγιναν από τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εκεί ότι χάθηκε πραγματικά μια ιστορική ευκαιρία. Όπως όλοι γνωρίζουν, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί τη διοίκηση και τον πλούτο με τους Τουρκοκύπριους. Φαίνεται ότι ποτέ δεν θα συναινέσουν σε μια συμφωνία στη βάση της ισότητας.

Με την ευκαιρία του γεγονότος ότι κέρδισα την “προεδρία της δημοκρατίας” δημοσιεύονται πολλά περιεκτικά άρθρα στις ελληνοκυπριακές εφημερίδες και εκεί αναφέρθηκε ότι “ο Τατάρ κάνει λόγο για ένα μοντέλο δύο κρατών, ανήκουν στο παρελθόν οι αναζητήσεις παλαιών μοντέλων λύσης, μπορεί να μην μας αρέσει αυτό, όμως φαίνεται ότι ο Τατάρ λέει την αλήθεια”. Υπάρχουν πολλές παρόμοιες δηλώσεις στις ελληνοκυπριακές εφημερίδες.

Πλέον όλοι γνωρίζουν ότι δεν γίνεται δεκτός από την ελληνοκυπριακή πλευρά ο διαμοιρασμός του πλούτου με τους Τουρκοκύπριους, διότι αυτοί είναι πλέον ένα ευρωπαϊκό κράτος αναγνωρισμένο από τον κόσμο”, ανέφερε.

Ισχυρίστηκε ακόμα ότι “αυτό βασικά που συνωμοτούν είναι ένας συνεταιρισμός, το όνομά του είναι Ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία παρά ένα ομοσπονδιακό σύστημα, ένας συνεταιρισμός που η πλειοψηφία θα διοικεί τη μειοψηφία κατά τρόπον που θα είναι συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αποκόπτονται οι δεσμοί μας με την Τουρκία.

Διότι η Τουρκική Δημοκρατία δεν είναι μέλος της ΕΕ, θα μείνει εκτός της υπόθεσης και οι δεσμοί μας θα αποκοπούν σιγά-σιγά, επειδή δεν συμπεριλαμβάνεται στην ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και κεφαλαίων εντός της ΕΕ και οι Τουρκοκύπριοι θα αφομοιωθούν”, κατέληξε.

pronews.gr