Λευκορωσία: Καταστροφική η απόφαση της Πολωνίας να κλείσει το βασικό μεταξύ μας συνοριακό πέρασμα
1 year, 3 months ago
6

Η Λευκορωσία επέκρινε σήμερα την απόφαση της Πολωνίας να κλείσει το βασικό μεταξύ των δυο χωρών συνοριακό πέρασμα στο Μπομπροβνίκι μέχρι νεοτέρας, όπως ανακοίνωσε χθες ο Πολωνός υπουργός Εσωτερικών Μάριους Καμίνσκι.

Το Μινσκ χαρακτήρισε την απόφαση της Βαρσοβίας “καταστροφική” και σχολίασε ότι αυτή μπορεί να οδηγήσει σε “κατάρρευση” και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια, η Πολωνία ανακοίνωσε χθες ότι από σήμερα στις 13:00 ώρα Ελλάδος θα κλείσει το Μπομπροβνίκι, που βρίσκεται περισσότερα από 200 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βαρσοβίας και είναι το βασικό συνοριακό πέρασμα μεταξύ της Πολωνίας και της Λευκορωσίας, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί περαιτέρω η ήδη τεταμένη σχέση μεταξύ των δύο χωρών.

Το Μινσκ επέκρινε χθες την απόφαση αλλά σήμερα εξέδωσε και ανακοίνωση αποκαλώντας την κίνηση αυτή επικίνδυνη και παράλογη.

“Οι ενέργειες των πολωνικών αρχών μπορούν να οδηγήσουν στην κατάρρευση και στις δύο πλευρές του συνόρου”, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που ανέβασε η επιτροπή συνόρων της Λευκορωσίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Πολωνία έχει γίνει βασικό καταφύγιο για τους αντιπάλους του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο και η Βαρσοβία είναι ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Κιέβου από τότε που ο βασικός σύμμαχος της Λευκορωσίας, η Ρωσία, εισέβαλε στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Όταν τεθεί σε ισχύ το κλείσιμο του συνοριακού περάσματος, θα παραμείνουν ανοιχτά μόλις δύο από τα έξι βασικά χερσαία περάσματα κατά μήκους του 400 χλμ συνόρου των δύο χωρών, σύμφωνα με ανακοίνωση της λευκορωσικής συνοριακής δύναμης.

“Με το κλείσιμο ενός ακόμη πολωνικού σημείου ελέγχου η κατάσταση θα γίνει καταστροφική”, προσθέτει η συνοριακή δύναμη της Λευκορωσίας επισημαίνοντας τις ήδη μεγάλες ουρές που σχηματίζονται στα συνοριακά περάσματα. “Ο φόρτος στα εναπομείναντα δύο σημεία ελέγχου θα αυξηθεί σημαντικά”.

Το Μινσκ ανακοίνωσε ακόμη ότι εκτιμά πως η απόφαση είναι εσκεμμένα σχεδιασμένη να “επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση στο σύνορο και να περιορίσει τις μετακινήσεις των πολιτών”.

Την Τετάρτη νέα ένταση σημειώθηκε στις διμερείς σχέσεις όταν ένας δημοσιογράφος πολωνικής καταγωγής καταδικάστηκε σε οκταετή ποινή φυλάκισης από λευκορωσικό δικαστήριο σε μια δίκη που, κατά την Βαρσοβία, είναι πολιτικά υποκινούμενη.