Μαζικές παραιτήσεις στην Αρμενία – Τα ”βρόντηξε” ο ΥΠΕΞ
3 years, 7 months ago
6

Πολύ άσχημο είναι το κλίμα στην Αρμενία αυτές τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες πληθαίνουν κατά της κυβέρνησης Πασινιάν, ενώ έχουμε συνεχείς παραιτήσεις βουλευτών, υπουργών και κυβερνητικών αξιωματούχων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Ζοχράμπ Μνατσακανάναν υπέβαλε πριν λίγο την παραίτησή του, ανέφερε η εκπρόσωπός του Άννα Ναγκνταλιάν, δημοσιεύοντας μια φωτογραφία της επιστολής που απευθύνεται στον πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν.

Το πρωί ο Artak Davtyan απαλλάχθηκε από τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής αμυντικής βιομηχανίας της Αρμενίας. Η αντίστοιχη απόφαση έχει υπογραφεί από τον πρωθυπουργό Νικολ Πασιγιάν.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με ρωσικές δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Νικολ Πασινιάν κάλεσε τους υποστηρικτές του να έρθουν στην πρωτεύουσα για να βοηθήσουν στις διαμαρτυρίες των αντιπάλων του.

Το λεπτό ζήτημα στην Αρμενία όμως παραμένει και αφορά την στάση του στρατού, από τον οποίο ο Αρμένιος πρόεδρος αναμένει στήριξη για την εμπέδωση της εξουσίας του, αφού μια πιθανή σύγκρουση υποστηρικτών και αντιπάλων του στο Γερεβάν, μπορεί να προκαλέσει πολλά έκτροπα δυναμιτίζοντας το ήδη τεταμένο κλίμα στον υπερθετικό βαθμό.

Πληροφορίες μη επιβεβαιωμένες αναφέρουν ότι πιθανόν να κληθεί και ο στρατός (εφόσον απαιτηθεί) για να συμμετάσχει στην εμπέδωση κλίματος ασφάλειας στην χώρα, ενώ η κατάσταση “μυρίζει μπαρούτι”.

«Υπάρχει ένας νέος γύρος πολιτικής κρίσης στην Αρμενία. Ο Πασινιάν εν μέσω των διαμαρτυριών, είπε ότι αναμένει στο Ερεβάν τους υποστηρικτές του μαζί με τις δυνάμεις ασφαλείας που θα στηρίξουν το καθεστώς του.

Εν τω μεταξύ έχουμε και παραιτήσεις πολιτικών και βουλευτών του κόμματος του Πασινιάν. Στο κοινοβούλιο, ένας από τους βουλευτές της κυβερνητικής δύναμης αποφάσισε να παραιτηθεί όπως έκανε και έτερος βουλευτής», ανέφερε ειδικός στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Ο Πασινιάν αρνήθηκε να εξηγήσει την έκκληση του προς τους υποστηρικτές του με οποιονδήποτε τρόπο, ωστόσο, οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι λόγω μιας τέτοιας έκκλησης, μπορεί να προκληθεί και πιθανή εμφύλια διαμάχη στην Αρμενία.

Οποιαδήποτε πολιτική αστάθεια και παραίτηση του Πασινιάν, θα προκαλούσε όμως προβλήματα και στην συμφωνία για το Ναγκόρνο, δίνοντας έτσι την δυνατότητα πιθανής δράσης των τουρκικών δυνάμεων εντός της αυτόνομης επαρχίας.

Η Αρμενία βρίσκεται αυτήν την δεδομένη στιγμή σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι, και οποιαδήποτε λάθος κίνηση θα “τίναζε” στον αέρα ολόκληρο τον Καύκασο.

Επεισόδιο κατά των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων στο Ναγκόρνο

Η αγανάκτηση και η λύπη των Αρμενίων στρατιωτών του στρατού Artsakh είναι ως γνωστόν πολύ μεγάλη, αφού οι ίδιοι καίνε τα σπίτια τους και ξεθάβουν τους νεκρούς τους.

Πληροφορίες φέρουν τώρα να πραγματοποιήθηκε επίθεση ήσσονος σημασίας εναντίον των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων στο Καραμπάχ, από “ αγανακτισμένα” μέλη του στρατού του Αρτσάχ.ι

Το περιστατικό αφορά επίθεση με αυτόματα όπλα κατά ρωσικής περιπόλου που περιπολούσε στην περιοχή Άγκνταμ, και σύμφωνα με πηγές, η επίθεση εναντίον των Ρώσων στρατιωτών διεξήχθη από τον στρατό του Artsakh ή Αρμένιους εθελοντές του εξωτερικού.

Σύμφωνα με ρωσικές δημοσιογραφικές πληροφορίες, υπάρχουν ομάδες του στρατού του Artsakh που αρνούνται να εγκαταλείψουν τις περιοχές που αναφέρονται στις συμφωνίες μεταξύ Ρωσίας, Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες από τη διοίκηση των ρωσικών δυνάμεων διατήρησης της ειρήνης που θα επέτρεπαν την απόρριψη αξιόπιστων πληροφοριών σχετικά με το τι συνέβη στην επικράτεια του Καραμπάχ.

Δεδομένης όμως της κλιμάκωσης της κατάστασης και της έντασης, θα χρειαστεί πολύς χρόνος έως ότου δημιουργηθεί πραγματική ειρήνη στην περιοχή.

pentapostagma.gr