Μελόνι: Πριν από οποιοδήποτε δικαίωμα στη μετανάστευση, κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να μην αναγκάζεται να μεταναστεύει
1 year, 8 days ago
6

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόορτζια Μελόνι, σε ομιλία της στη Γερουσία της Ρώμης, αναφέρθηκε σήμερα στις θέσεις της κυβέρνησής της ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 23ης και 24ης Μαρτίου.

«Πριν από οποιοδήποτε υποθετικό δικαίωμα στην μετανάστευση, κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να μην αναγκάζεται να μεταναστεύει σε αναζήτηση καλύτερης ζωής. Είναι ένα θέμα που η Ευρώπη και η Δύση τα τελευταία χρόνια παραμέλησαν, με δική τους ευθύνη», τόνισε η Μελόνι.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε απαθείς το επόμενο ναυάγιο. Πρόκειται για κίνδυνο που ελλοχεύει στα ταξίδια τα οποία οργανώνουν αδίστακτοι διακινητές. Τα σύνορα της Ιταλίας, είναι τα σύνορα της Ευρώπης», πρόσθεσε. Σύμφωνα με την Ιταλίδα πρωθυπουργό, «οι χώρες που χρηματοδοτούν τις ΜΚΟ, πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες που προκύπτουν από το δίκαιο της θάλασσας». Κατά την άποψή της, το προσφυγικό και το μεταναστευτικό αποτελούν πλέον μόνιμη κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Παράλληλα η Τζόρτζια Μελόνι επανέλαβε ότι η κυβέρνησή της εννοεί να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες και ότι «είναι κάτι που έγινε σαφές από την αρχή και το οποίο δεν πρόκειται να αποφασιστεί με κεκαλυμμένο τρόπο, όπως προσπάθησαν να κάνουν άλλες κυβερνήσεις στο παρελθόν». Σε ό,τι αφορά την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, η πρωθυπουργός δήλωσε ότι «είναι αναγκαία για να μπορέσει μια χώρα που δέχεται επίθεση να ασκήσει το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα».

«Σε διπλωματικό και γεωπολιτικό επίπεδο, η άσκηση πίεσης στη Μόσχα είναι βασικής σημασίας για να πετύχουμε τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και, ακόμη περισσότερο, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας που να στοχεύσει σε μια δίκαιη ειρήνη. Οι προϋποθέσεις αυτές προς το παρόν δεν έχουν επιτευχθεί, αλλά συνεχίζουμε να τις επιδιώκουμε, σε καθημερινή βάση», κατέληξε η επικεφαλής της ιταλικής κυβερνητικής συμμαχίας.