Ν.Μεντβέντεφ: «Η Δύση βοήθησε την Ουκρανία να ανατινάξει τους αγωγούς Nord Stream – Εμείς θα καταστρέψουμε τις ωκεάνιες καλωδιακές συνδέσεις»! «Η εκστρατεία μας πλέον αναγκαστικά θα τελειώσει έξω από το Λβιβ»
1 year, 2 months ago
6

Με νέα τοποθέτηση του στον λογαριασμό του στο Telegram, ο πρώην Ρώσος πρόεδρος και νυν αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, αποκάλυψε ότι λόγω της συνενοχής των δυτικών χωρών στην καταστροφή των αγωγών Nord Stream 1 και 2 η Ρωσία νομιμοποιείται να πλήξει τις καλωδιακές συνδέσεις της Δύσης στους πυθμένες των ωκεανών!

Πρόσθεσε μάλιστα πως λόγω της εμβέλειας των δυτικών όπλων που λαμβάνει η Ουκρανία, η Ρωσία δεν έχει άλλη επιλογή από το να φτάσει μέχρι το… Λβιβ.

Έγραψε συγκεκριμένα:

«Δύο σκέψεις για καλημέρα

1. Χθες ο Πρόεδρος της Ρωσίας μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας αποστρατιωτικοποιημένης (νεκρής) ζώνης για την ασφάλεια της χώρας μας. Δεδομένων των εχθρικών αποφάσεων για τον εφοδιασμό του καθεστώτος του Κιέβου με ολοένα και περισσότερα όπλα μεγάλης εμβέλειας, μια τέτοια ζώνη θα πρέπει να περάσει κατά μήκος των συνόρων του Lvov (Πολωνικό Lemberg) προκειμένου να διαδραματίσει πραγματικό αμυντικό ρόλο. Τότε αυτά θα είναι τα νέα ασφαλή σύνορα αυτού που ονομαζόταν «χώρα 404».

2. Εάν αναλογιστούμε την αποδεδειγμένη συνενοχή των δυτικών χωρών στην καταστροφή  των αγωγών Nord Streams, τότε δεν μας μένουν κανένας, έστω και ηθικός, ενδοιασμός για να προχωρήσουμε στην καταστροφή των καλωδιακών επικοινωνιών των εχθρών μας, που βρίσκονται στον πυθμένα του ωκεανού».

Ο Ν.Μεντβέντεφ αναφέρεται στην θαλάσσια γραμμή μεταξύ της Γροιλανδίας, της Ισλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, που ήταν η αμυντική περίμετρος του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Αυτή εξακολουθεί να είναι ένα σημείο από το οποίο η Ρωσία μπορεί να προβάλει ισχύ στον Ατλαντικό Ωκεανό και στις ακτές της Ευρώπης πέρα από την Βαλτική και την Μαύρη Θάλασσα.

Η περιοχή αυτή έχει τεράστια οικονομική σημασία, αφού κοντά σε αυτήν έχουν ποντιστεί  ζωτικής σημασίας υποθαλάσσια καλώδια για τις παγκόσμιες επικοινωνίες.

Τα καλώδια αυτά μεταφέρουν σχεδόν όλη την παγκόσμια κίνηση του διαδικτύου και κάθε βλάβη μπορεί να έχει ολέθριες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Και η απειλή δεν είναι θεωρητική. Ρωσικά υποβρύχια έχουν περιτριγυρίσει τα καλώδια στο παρελθόν, ελλείψει μιας αμερικανικής ή ΝΑΤΟϊκής παρουσίας, προκαλώντας ανησυχίες ότι τα καλώδια θα κοπούν αν οι εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης επιδεινωθούν κι άλλο.

Η Ρωσία θα μπορούσε στην πραγματικότητα, να αποκόψει την Βόρεια Αμερική από την Ευρώπη.

Το ρωσικό υποβρύχιο πυρηνικής επίθεσης κλάσης Yasen είναι ένα από τα πιο προηγμένα, πιο αθόρυβα υποβρύχια στον κόσμο και θα μπορούσε να επιχειρήσει χωρίς αντίσταση στον Βόρειο Ατλαντικό, χωρίς μια ισχυρή απάντηση από τις ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, το ΝΑΤΟ κατασκεύασε ένα εξελιγμένο στρώμα δικτύων θαλάσσιας άμυνας και επιτήρησης για να εμποδίσει τέτοιες κινήσεις. Καθώς ο Ψυχρός Πόλεμος ξεθώριασε στο παρελθόν, το ΝΑΤΟ δικαιολογημένα μείωσε την παρουσία του στον Βόρειο Ατλαντικό.

Ουσιαστικά η περιοχή  είναι η θαλάσσια πύλη μέσω της οποίας πρέπει να περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ναυτικής δύναμης της Ρωσίας, ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στον ανοιχτό ωκεανo.

 pronews.gr