ΝΑΤΟ: Η Ατλαντική συμμαχία ολοκλήρωσε τα μεγαλύτερα αεροπορικά γυμνάσια της ιστορίας της
10 months, 26 days ago
6

Το ΝΑΤΟ ολοκλήρωσε σήμερα τα μεγαλύτερα αεροπορικά γυμνάσιά του, μια επίδειξη ισχύος στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη που είχε στόχο να καταδείξει την ενότητα των μελών της συμμαχίας, κυρίως έναντι των εν δυνάμει απειλών της Ρωσίας.

«Θέλαμε να δείξουμε πως αυτές οι 25 διαφορετικές χώρες μπορούν να επιχειρούν μαζί από την πρώτη ημέρα και τα καταφέραμε», δήλωσε εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο αρχηγός της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας Ίνγκο Γκέρχαρτς.

Στα γυμνάσια αυτά, που συντόνιζε η Γερμανία και τα οποία έφεραν την ονομασία «Air Defender 23», συμμετείχαν περίπου 250 στρατιωτικά αεροσκάφη από 25 χώρες μέλη και εταίρους του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων η Ιαπωνία και η Σουηδία, χώρα υποψήφια για να ενταχθεί στη συμμαχία.

 

 

Έως 10.000 άτομα συμμετείχαν στην άσκηση, που είχε στόχο κυρίως την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και της προστασίας από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τους πυραύλους κρουζ σε περίπτωση επίθεσης εναντίον πόλεων, αεροδρομίων ή λιμανιών που βρίσκονται στο έδαφος του ΝΑΤΟ.

«Τα γυμνάσια αυτά είχαν πλήρη επιτυχία, όχι μόνο σε τακτικό επίπεδο, αλλά και στο επίπεδο της οργάνωσης», δήλωσε ο Γκέρχατς από την αεροπορική βάση του Γιάγκελ, στο Σλέσβιχ-Χολστάιν.

Από τις 2.000 πτήσεις που είχαν προγραμματιστεί, πραγματοποιήθηκαν οι 1.800, διευκρίνισε, αναλογία «ρεκόρ» για τέτοιου είδους γυμνάσια.