Νέα εβδομάδα καύσωνα ξεκινά για το βόρειο ημισφαίριο
10 months, 30 days ago
6

Το βόρειο ημισφαίριο ξεκινά σήμερα μία νέα εβδομάδα καύσωνα, με θερμοκρασίες άνω των 40° στην Ιταλία και συναγερμό για καύσωνα στην Ισπανία, ενώ δασικές πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται στον Καναδά και την Καλιφόρνια.

Θερμοκρασίες άνω των 48°C αναμένονται τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας στη Σαρδηνία και η Ρώμη περιμένει μέγιστη θερμοκρασία 40°C την σημερινή και 42°C την αυριανή ημέρα, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία της Πολεμικής Αεροπορίας της Ιταλίας.

Στην Ισπανία, που βγήκε από μία εβδομάδα ασφυκτικής ζέστης, η μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε σήμα πορτοκαλί συναγερμού προειδοποιώντας για θερμοκρασίες 38° έως 42° σε τεράστιες περιοχές της Ιβηρικής Χερσονήσου και στις Βαλεαρίδες, καθώς και σήμα κόκκινου συναγερμού στις ζώνες της Ανδαλουσίας για σήμερα και της Αραγωνίας, της Καταλωνίας και της Μαγιόρκας για αύριο (42° ως 44°).

Στις Κανάριες Νήσους πυρκαγιά κατέκαυσε τεράστιες εκτάσεις κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου και προκάλεσε την απομάκρυνση 4.000 ανθρώπων από τα σπίτια τους.

Στην Γαλλία, οι θερμοκρασίες θα φθάσουν τους 40° αύριο στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με την Météo-France. Η υπόλοιπη Γαλλία είναι σχετικά προστατευμένη από το νέο κύμα καύσωνα.

Στην Ευρώπη, όπου η αύξηση της θερμοκρασίας εξελίσσεται με ρυθμό δύο φορές ταχύτερο σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, σύμφωνα με τους ειδικούς, πολλές είναι οι χώρες που πλήττονται.

Στην Ιταλία, 16 πόλεις βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό, με προβλέψεις για θερμοκρασίες 36/37°C, αλλά οι αισθητές θερμοκρασίες μπορεί να ξεπεράσουν τους 40°.

Στην Ρουμανία, οι θερμοκρασίες θα φθάσουν τους 39°C.

Πυρκαγιές στον Καναδά

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μεγάλο μέρος του νότιου τμήματος της χώρας πλήττεται από κύμα καύσωνα που χαρακτηρίζεται «ασφυκτικός» από τις μετεωρολογικές υπηρεσίες, που προβλέπουν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών.

Στην Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια, μία από τις θερμότερες περιοχές του πλανήτη, το θερμότερο έδειξε το βράδυ του Σαββάτου 51°C .

Εκτός των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, σφοδρές πυρκαγιές στην νότια Καλιφόρνια έχουν ήδη κατακαύσει τεράστιες εκτάσεις και ανάγκασαν σε εκκένωση κοινοτήτων.

Στην Φλόριντα, η πόλη του Μαϊάμι εξέδωσε την πρώτη προειδοποίηση για «υπερβολική ζέστη» στην ιστορία της. «Ετοιμασθείτε για υπερβολικές θερμοκρασίες», προειδοποίησε μέσω του Twitter η δημοτική αρχή.

Σε άλλες περιοχές των ΗΠΑ υπάρχει ο κίνδυνος σφοδρών καταιγίδων. «Σφοδρές καταιγίδες, βροχοπτώσεις και πλημμύρες είναι πιθανές σε πολλές περιοχές, ιδιαίτερα, δυστυχώς, στην Νέα Αγγλία, η οποία έχει ήδη πληγεί από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις», προειδοποιεί η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Στο Καναδά, όπου τεράστιες εκτάσεις έχουν καεί αυτήν την χρονιά, 906 δασικές πυρκαγιές παραμένουν ενεργές και οι 570 θεωρούνται ανεξέλεγκτες, σύμφωνα με τον απολογισμό του Διυπηρεσιακού Κέντρου Δασικών Πυρκαγιών του Καναδά. Δύο πυροσβέστες έχουν χάσει την ζωή τους κατά το έργο της αντιμετώπισης των πυρκαγιών τις τελευταίες ημέρες στον Καναδά.

Ακραία φαινόμενα στην Ασία

Στην Ιαπωνία έχουν εκδοθεί προειδοποιήσεις για κύμα καύσωνα για δεκάδες εκατομμύρια κατοίκους σε 20 από τις 47 περιφέρειες της χώρας, που πλήττονται από υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ. Η Ιαπωνία αντιμετωπίζει επίσης κύμα σφοδρών βροχοπτώσεων, με τουλάχιστον οκτώ νεκρούς.

Στην Νότια Κορέα, οι διασώστες προσπαθούν να φθάσουν στους ανθρώπους που έχουν παγιδευθεί σε πλημμυρισμένο τούνελ. Οι σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών έχουν προκαλέσει τουλάχιστον 37 θανάτους, ενώ 9 άνθρωποι αγνοούνται.

Σειρά προειδοποιήσεων έχει εκδοθεί από τις μετεωρολογικές υπηρεσίες της Κίνας, όπου προβλέπονται θερμοκρασίες που θα φθάσουν τους 45°C στην εν μέρει ερημική περιοχή της Σιντζιάνγκ και τους 39°C την νότια περιοχή του Γκουανγκσί.

Η ζέστη είναι ένα από τα φονικότερα μετεωρολογικά φαινόμενα, υπενθυμίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας. Το προηγούμενο καλοκαίρι, μόνο στην Ευρώπη, οι υψηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν 60.000 θανάτους, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.