Ο ηγέτης της Γερουσίας δεν αναγνωρίζει τον Τζο Μπάιντεν ως εκλεγμένο πρόεδρο
3 years, 4 months ago
6

Σε ομιλία του στην Γερουσία ο Ρεπουμπλικανός ηγέτης δεν αναγνώρισε τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν ως εκλεγμένο πρόεδρο και την Κάμαλα Χάρις ως εκλεγείσα αντιπρόεδρο.

Ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας της αμερικανικής Γερουσίας, ο Μιτς ΜακΚόνελ δήλωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει απόλυτο δικαίωμα να διερευνήσει τυχόν “παρατυπίες” στις προεδρικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας.

Σε ομιλία του στην Γερουσία ο Ρεπουμπλικανός ηγέτης δεν αναγνώρισε τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν ως εκλεγμένο πρόεδρο και την Κάμαλα Χάρις ως εκλεγείσα αντιπρόεδρο.

“Ο πρόεδρος Τραμπ έχει απόλυτο δικαίωμα να διερευνήσει ισχυρισμούς για παρατυπίες και να σταθμίζει τις νομικές του επιλογές”, δήλωσε ο ΜακΚονέλ.

Νωρίτερα σήμερα, δύο ακόμη Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, η Σούζαν Κόλινς και ο Μπεν Σάσε, συνεχάρησαν τον Μπάιντεν για την “προφανή νίκη” του στις εκλογές, με την Κόλινς να τονίζει τη σημασία της μετάβασης της εξουσίας για να διασφαλιστεί ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος και η Χάρις θα είναι έτοιμοι να κυβερνήσουν από τις 20 Ιανουαρίου, ημέρα ορκωμοσίας του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Η Κόλινς, που κέρδισε την προηγούμενη εβδομάδα την επανεκλογή της στην Γερουσία, τόνισε και αυτή πως παρόλα αυτά ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος Τραμπ πρέπει να έχει την ευκαιρία να αμφισβητήσει νομικά τα αποτελέσματα των εκλογών της Τρίτης.

Ο Τραμπ δεν έχει παραδεχτεί την ήττα του και το επιτελείο του έχει εξαπολύσει πολυμέτωπο νομικό αγώνα ενάντια στο εκλογικό αποτέλεσμα, με ισχυρισμούς περί εκλογικής απάτης χωρίς όμως να προσφέρουν κανένα αποδεικτικό στοιχείο.

Μετά την Κόλινς και τον Σάσε, τέσσερις Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές έχουν συγχαρεί τον Μπάιντεν. Οι άλλοι δύο είναι η Λίζα Μαρκόφσκι από την Αλάσκα και ο πρώην προεδρικός υποψήφιος Μιτ Ρόμνεϊ από την Γιούτα.

Οι περισσότεροι γερουσιαστές από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα έχουν αποφύγει μέχρι στιγμής να σχολιάσουν δημόσια το αποτέλεσμα, μετά αφότου μεγάλοι αμερικανικοί δημοσιογραφικοί οργανισμοί κήρυξαν νικητή των εκλογών τον Μπάιντεν, με βάση την μέχρι τώρα καταμέτρηση των ψήφων.

Άλλοι Ρεπουμπλικάνοι, όπως ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, παροτρύνουν τον Τραμπ να συνεχίσει την μάχη. Ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι δήλωσε στο Fox News χθες Κυριακή ότι “κάθε ένδικη προσφυγή πρέπει να εξεταστεί” προτού οι Αμερικανοί μπορούν να αποφασίσουν “ποιος κέρδισε τις εκλογές”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ