Ο Λευκός Οίκος ενέκρινε κτυπήματα εντός ρωσικού εδάφους; – Μόσχα: «Είναι καιρός να λάβετε την σκληρότερη απάντηση» Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, άναψε «πράσινο φως» για κτυπήματα στην Κριμαία
10 months, 2 days ago
6

Την έντονη αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσαν οι δηλώσεις του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, για κτυπήματα στο έδαφος της Ρωσίας.

Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ την Παρασκευή, κάλεσε ανώτερους διπλωμάτες των ΗΠΑ και εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της για τα όσα είπε ο Τ.Σάλιβαν.

«Ανώτεροι διπλωμάτες της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στην Μόσχα κλήθηκαν στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στις 26 Μαΐου, εκφράστηκε έντονη διαμαρτυρία για τις απαράδεκτες δηλώσεις του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος ενέκρινε τα χτυπήματα των ένοπλων σχηματισμών του καθεστώτος στο Κίεβο σε ρωσικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένης της Δημοκρατίας της Κριμαίας και της περιοχής Μπέλγκοροντ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τα λόγια της Ουάσιγκτον για χτυπήματα στην Κριμαία είναι υποκριτικά και ψευδή, ανέφερε το υπουργείο.

«Οι διαβεβαιώσεις Αμερικανών αξιωματούχων ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ενθαρρύνουν τέτοιες επιθέσεις στη Ρωσία είναι υποκριτικές και ψευδείς, δεδομένων των άμεσων αποδεικτικών στοιχείων για την χρήση όπλων και εξοπλισμού που προμήθευσε για τις ανάγκες του ουκρανικού στρατού το Πεντάγωνο», ανέφερε το υπουργείο.

«Είναι καιρός οι ΗΠΑ να καταλάβουν ότι οποιαδήποτε μορφή επιθετικότητας κατά της Ρωσίας θα προκαλέσει σοβαρή απάντηση από την Μόσχα», πρόσθεσε η ρωσική πλευρά.

«Η ρωσική πλευρά τόνισε ότι οι εχθρικές ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες είναι εδώ και καιρό συμβαλλόμενο μέρος στην σύγκρουση, βύθισαν τις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ σε μια βαθιά και επικίνδυνη κρίση, γεμάτη απρόβλεπτες συνέπειες. Είναι καιρός να καταλάβει η Ουάσιγκτον ότι οποιαδήποτε μορφή επιθετικότητας κατά της Ρωσίας θα συνεχίσει να αντιμετωπίζεται με την σοβαρότερη απάντηση», κατέληξε το υπουργείο.

Να θυμίσουμε ότι ο Σάλιβαν ρωτήθηκε σε συνέντευξη του στο CNN την Κυριακή εάν η Ουκρανία θα πρέπει να έχει όπλα που να μπορούν να φθάσουν σε ρωσικούς στόχους στην Κριμαία, εκείνος απάντησε: «Ναι. Δεν έχουμε ορίσει περιορισμούς στο να μπορεί η Ουκρανία να χτυπά στο έδαφός της εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

Αυτό που έχουμε πει ότι δεν θα δώσουμε τη δυνατότητα στην Ουκρανία με αμερικανικά συστήματα, δυτικά συστήματα, να επιτεθεί στη Ρωσία. Και πιστεύουμε ότι η Κριμαία είναι Ουκρανία».

 pronews.gr

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοιες δηλώσεις είχε κάνει και ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας.