Ο Πούτιν στέλνει τα «αόρατα» άρματα μάχης T-14 στην Ουκρανία – Βίντεο
10 months, 4 days ago
6

Τα νέα T-14 Armata στέλνει στον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ρωσία όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο πηγή που γνωρίζει το θέμα, «χωρίς ωστόσο να συμμετέχουν ακόμα στις επιχειρήσεις άμεσης επίθεσης», όπως διευκρίνησε.

Όπως μετέδωσε το RIA τα άρματα μάχης διαθέτουν πρόσθετη προστασία στα πλευρά τους και τα πληρώματα έχουν εκεπαιδευτεί κατάλληλα στην Ουκρανία.

Το άρμα Τ-14 διαθέτει έναν μη επανδρωμένο πυργίσκο, με το πλήρωμα να ελέγχει εξ΄αποστάσεως τον οπλισμό από «μια απομονωμένη θωρακισμένη κάψουλα που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του κύτους». Για το λόγο αυτό χαρακτηρίζονται και ως «αόρατα».

Το 2015, οι σχεδιαστές του T-14 ισχυρίστηκαν ότι θα ήταν το πρώτο «αόρατο» τανκ στον κόσμο.

Τα οχήματα έχουν μέγιστη ταχύτητα στον αυτοκινητόδρομο 80 χιλιόμετρα (50 μίλια) την ώρα, σύμφωνα με το RIA και επισήμανε ότι οποιαδήποτε ανάπτυξη του T-14 θα ήταν πιθανότατα «μια απόφαση υψηλού κινδύνου» για τη Ρωσία.

Το T-14 θα αποτελούσε επίσης υλικοτεχνικό πονοκέφαλο για τη Ρωσία, καθώς είναι μεγαλύτερο και βαρύτερο από άλλα ρωσικά άρματα μάχης. Το Κρεμλίνο διέταξε την παραγωγή 2.300 αρμάτων μάχης  έως το 2020, αλλά αργότερα αυτό επεκτάθηκε μέχρι το 2025, σύμφωνα με αναφορές ρωσικών ΜΜΕ.