Ο πρώτος πυρηνικός σταθμός στον αραβικό κόσμο τίθεται σε λειτουργία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
3 years, 8 months ago
6

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν, το Σάββατο 1 Αυγούστου, την έναρξη λειτουργίας του μη στρατιωτικού πυρηνικού σταθμού τους στο Μπαράκα, τον πρώτο στον αραβικό κόσμο.

“Ανακοινώνουμε σήμερα ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ξεκίνησαν με επιτυχία την λειτουργία του πρώτου αντιδραστήρα στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Μπαράκα, τον πρώτο στον αραβικό κόσμο”, ανέφερε ο Πρωθυπουργός του Σεΐχη Mohammed bin Rached al-Maktoum των Εμιράτων και κυβερνήτης του Ντουμπάι.

“Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή για τα Εμιράτα στο στόχο τους να παρέχουν μια νέα μορφή καθαρής ενέργειας στο έθνος”, δήλωσε ο Χαμάντ Άλκαμπι, εκπρόσωπος των Εμιράτων στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

Δυνατότητα κάλυψης ως 25% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΑΕ

Οι αρχές έδωσαν το πράσινο φως τον Φεβρουάριο στη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού που βρίσκεται στα βορειοδυτικά της χώρας, χωρίς να δώσουν ημερομηνία έναρξης λειτουργίας.

Ο πρώτος από τους τέσσερις αντιδραστήρες έπρεπε να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2017, αλλά η ημερομηνία έναρξης έχει αναβληθεί αρκετές φορές για να πληρή, σύμφωνα με αξιωματούχους, τους νόμιμους όρους ασφάλειας.

Όταν λειτουργήσουν πλήρως, οι τέσσερις αντιδραστήρες θα έχουν την ικανότητα να παράγουν 5.600 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας ή περίπου το 25% των αναγκών των πλούσιων σε πετρέλαιο Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.