O Τραμπ έκδωσε διάταγμα που μπλοκάρει Tiktok και wechat στις ΗΠΑ αν δεν πουληθούν σε 45 μέρες
3 years, 8 months ago
6

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέδωσε την Πέμπτη εκτελεστικές εντολές που απαγορεύουν στην εφαρμογή TikTok και WeChat να λειτουργούν στις ΗΠΑ σε 45 ημέρες, εάν δεν πωληθούν από τις κινεζικές μητρικές εταιρείες τους.

Η κίνηση αυτή αυξάνει την πίεση στις διαπραγματεύσεις για το μέλλον της δημοφιλούς εφαρμογής για μια πιθανή πώληση. Το δραματικό μπρος-πίσω ξεκίνησε όταν ο Τραμπ είπε την περασμένη Παρασκευή το βράδυ ότι θα απαγόρευε στον TikTok να λειτουργεί στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς υπάρχουν φόβοι διαρροής προσωπικών δεδομένων στην κινεζική κυβέρνηση.

Η Microsoft δήλωσε την Κυριακή είναι σε προχωρημένες συνομιλίες για την απόκτηση της εφαρμογής μετά από συνομιλία μεταξύ του CEO Satya Nadella και του Προέδρου. Τη Δευτέρα, ο Trump όρισε την 15η Σεπτεμβρίου ως προθεσμία για την εξεύρεση αγοραστή από την TikTok. Αν δεν το κάνει, είπε, θα κλείσει την εφαρμογή στις ΗΠΑ. Σε μια ασυνήθιστη δήλωση, ο Τραμπ ανέφερε επίσης ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα «σημαντικό ποσό χρημάτων» που θα δοθεί στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Η απόφαση της Πέμπτης βασίζεται στο ότι το TikTok “τραβάει αυτόματα πολλές πληροφορίες από τους χρήστες του”, όπως δεδομένα τοποθεσίας και ιστορικά περιήγησης και αναζήτησης, το οποίο “απειλεί τα Αμερικανικά προσωπικά δεδομένα μιας και πιστεύετε οτι το ΤικΤοκ δίνει στο κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα πρόσβαση στις προσωπικές και ιδιωτικές πληροφορίες των Αμερικανών – πιθανώς επιτρέποντας στην Κίνα να παρακολουθεί τις τοποθεσίες των ομοσπονδιακών υπαλλήλων, δημιουργόντας φακέλους προσωπικών πληροφοριών για εκβιασμό και εταιρική κατασκοπεία. ”

Λίγο μετά την έκδοση της σχετικής απόφασης για το TikTok, ο Trump εξέδωσε παρόμοια απόφαση για το WeChat, μια εφαρμογή συνομιλίας που ανήκει στην Tencent, μια από τις μεγαλύτερες κινεζικες εταιρείες.

Για το WeChat, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες του να μεταφέρουν χρήματα ο ένας στον άλλο, η απόφαση αναφέρει ότι θα απαγορεύσει τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές με την Tencent. Η απόφαση αφορά “κάθε συναλλαγή που σχετίζεται με WeChat από οποιοδήποτε άτομο ή σε σχέση με οποιαδήποτε ιδιοκτησία, υπό την δικαιοδοσία των Ηνωμένων Πολιτειών, με την Tencent Holdings Ltd. θυγατρική αυτής της οντότητας, όπως προσδιορίζεται από τον Υπουργό Εμπορίου (Γραμματέας) σύμφωνα με το τμήμα 1 (γ) αυτής της εντολής. ”

Οι ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια προκάλεσαν εδώ και καιρό τις επιφυλάξεις των υπευθύνων χάραξης πολιτικής σχετικά με τις εφαρμογές. Ο υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin δήλωσε στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα στον Λευκό Οίκο ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ διενεργούσε επανεξέταση της εθνικής ασφάλειας σχετικά με το TikTok και ετοιμάζεται να υποβάλει πολιτική πρόταση στον Τραμπ.

Η απόφαση ισχυρίζεται επίσης ότι η πλατφόρμα λογοκρίνει ή διαδίδει περιεχόμενο σύμφωνα με την ατζέντα του Κινέζικου Κομμουνιστικού Κόμματος, αναφέροντας “τα βίντεο του TikTok διαδίδουν ασαφείς θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με την προέλευση του κορονοιού”.

Πολλοί από τους οπαδούς του TikTok έχουν πανικοβληθεί για το αβέβαιο μέλλον της εφαρμογής. Μετά την απειλή του Trump την περασμένη Παρασκευή, οι χρήστες του TikTok στις ΗΠΑ άρχισαν να δημοσιεύουν βίντεο ως φόρο τιμής στο φόβο ότι ήταν το τέλος της εφαρμογής. Άλλοι σχεδίαζαν τρόπους για να ξεπεράσουν την απαγόρευση, όπως προσπαθώντας να ξεγελάσουν τους διακομιστές ώστε να μοιάζουν να κάνουν περιήγηση από διαφορετική χώρα όπου επιτρέπεται η λειτουργία του TikTok.

Και η TikTok είπε ότι παραμένει αφοσιωμένη στη μεγάλη αμερικανική βάση χρηστών της.

“Το TikTok αγαπάται από 100 εκατομμύρια Αμερικανούς επειδή είναι μια εφαρμογή για ψυχαγωγία, αυτοέκφραση και σύνδεση”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Josh Gartner σε δήλωση του. “Το TikTok θα είναι εδώ για πολλά ακόμη χρόνια.”

Πηγή: newsone.gr