Ο Τραμπ πιστεύει οτι στο Λίβανο έπεσε μια νέου τύπου βόμβα
3 years, 8 months ago
6

Σύμφωνα με τις τρέχουσες πληροφορίες, μια πολύ μεγάλη ποσότητα νιτρικού αμμωνίου θα μπορούσε να είχε προκαλέσει την έκρηξη . Είναι «απαράδεκτο» ότι περίπου 2.750 τόνοι της ουσίας είχαν αποθηκευτεί σε μια αίθουσα στο λιμάνι, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ την Τετάρτη το βράδυ. Η ουσία βρισκόταν εκεί για έξι χρόνια χωρίς προφυλάξεις ασφαλείας.

Το νιτρικό αμμώνιο, το οποίο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή εκρηκτικών συσκευών, μπορεί να εκραγεί σε υψηλές θερμοκρασίες. Η ουσία χρησιμοποιείται για την προώθηση πυραύλων και κυρίως για την παραγωγή λιπασμάτων.

Στη Γερμανία, ο χειρισμός του νιτρικού αμμωνίου εμπίπτει στον νόμο περί εκρηκτικών.

Ο Πρόεδρος Μισέλ Άουν κάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη για να διερευνίσει τις αιτίες της έκρηξης. “Δεν θα ησυχάσω μέχρι να βρώ τον υπεύθυνο και να του δώσω τη σκληρότερη τιμωρία”, δήλωσε ο Άουν στο Twitter, σύμφωνα με το γραφείο του Προέδρου. Επίσης, ανακοίνωσε εθνική έκτακτη ανάγκη δύο εβδομάδων.

Η έκρηξη που θύμισε κάτι από δοκιμές πυρηνικής βόμβας κατέστρεψε το λιμάνι και σχεδόν όλα τα κτίρια σε αγιπόσταση 5 χιλιομέτρων από το σημείο. Μεγάλες περιοχές της πόλης έχουν υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές ενώ χιλιάδες παραμένουν ο τραυματίες και οι αγνοούμενοι. Αυτόπτες μάρτυρες μίλησαν για πολλά πρώματα στους δρόμους και για ανθρώπους που ήταν θαμμένοι κάτω από τα ερείπια.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε οτι οι λεπτομέρειες της καταστροφής εξακολουθούν να είναι ασαφής. Αυτό δεν εμπόδισε φυσικά τον πρόεδρο Τραμπ να μιλήσει για ύποπτη εκρηξη που θα μπορούσε να είχε γίνει με νέου τύπου βόμβα.

“Μοιάζει με τρομερή επίθεση”, δήλωσε ο Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο την Τρίτη. Όταν ρωτήθηκε, ο πρόεδρος είπε ότι οι στρατηγοί του του είπαν ότι δεν ήταν προφανώς ατύχημα αλλά επίθεση. «Ήταν ένα είδος βόμβας, ναι», είπε ο Τραμπ. Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει την δήλωση του προέδρου.

Ο Τραμπ δεν παρείχε συγκεκριμένα στοιχεία για να υποστηρίξει τη δήλωσή του.

Επίσης, η διατύπωση του ήταν μερικές φορές πολύ συγκεκριμένη, αλλά μερικές φορές πολύ αόριστη: “Μίλησα με μερικούς από τους μεγάλους στρατηγούς μας και φαινεται να αισθάνονται ότι ήταν επίθεση”, δήλωσε ο Τραμπ. “Αυτό ήταν, φαίνεται ότι είναι – και γνωρίζουν καλύτερα από εμένα – αλλά φαίνεται να πιστεύουν ότι ήταν επίθεση.”

Πηγή; newsone.gr