Ο Β.Πούτιν συγκαλεί εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας μετά την επίθεση στο Μπριάνσκ – Θα κηρύξει νέα επιστράτευση; Ακυρώθηκε προγραμματισμένο ταξίδι του Ρώσου προέδρου στον Καύκασο
11 months, 20 days ago
6

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συγκάλεσε χθες Πέμπτη έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας το οποίο θα διεξαχθεί σήμερα, στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης Ουκρανών δολιοφθορέων στη Μπριάνσκ, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Προγραμματισμένο ταξίδι του κ. Πούτιν στον Καύκασο ακυρώθηκε λόγω αυτής της επίθεσης.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν η συνεδρίαση του ΣΕΑ θα μπορούσε να σημάνει αλλαγή της φύσης αυτής της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», απάντησε «δεν γνωρίζω, δεν μπορώ να πω».

Ομάδες Oυκρανών δολιοφθορέων αποτελούμενες από 40 άνδρες εισήλθαν χθες σε ρωσικό έδαφος στην περιοχή του Mπριάνσκ όπου πυροβόλησαν και σκότωσαν Ρώσους πολίτες ενώ πήραν άμαχους για ομήρους στο χωριό Sushany, στην ίδια περιφέρεια.

Οι 40 Ουκρανοί χωρισμένοι σε δύο ομάδες πέρασαν τα σύνορα στην περιοχή του Klimovsky.

Το τι ακριβώς θα εξεταστεί στο Συμβούλιο δεν είναι σαφές. Δίνει και παίρνει για καιρό σεναριολογία που θέλει τη Ρωσία να κηρύσσει επισήμως τον πόλεμο στην Ουκρανία, κάτι που θα επέτρεπε στο Κρεμλίνο να κηρύξει περαιτέρω επιστράτευση, να στείλει προσκλητήρια σε εκατομμύρια στρατεύσιμους.

Από τη συνεδρίαση κατά ορισμένες εκτιμήσεις θα μπορούσε να προκύψει λήψη μέτρων προς την κήρυξη πολέμου και προς τη μετακίνηση σε κεντρικά ελεγχόμενη οικονομία — δηλαδή μετατροπή της σε πολεμική οικονομία.

Ο κ. Πούτιν καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση χθες σε χωριό της Μπριάνσκ. Επρόκειτο «για ακόμη μια τρομοκρατική ενέργεια, ακόμη ένα έγκλημα».

Παράλληλα χθες ο Ρώσος πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, νυν αντιπρόεδρος του ΣΕΑ, προειδοποίησε ξανά το NATO εναντίον της παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία και συντήρησής τους στην Πολωνία, διαμηνύοντας πως αυτό θα εκλαμβανόταν στη Μόσχα ως κήρυξη πολέμου εναντίον της Ρωσίας.

«Οποιοσδήποτε αποφασίσει την παράδοση (…) τέτοιου εξοπλισμού, μέσων καταστροφής», καθώς και «οι ξένοι μισθοφόροι και οι στρατιωτικοί εκπαιδευτές» θα θεωρούνταν σε τέτοια περίπτωση «θεμιτοί στρατιωτικοί στόχοι», διεμήνυσε.

Ο πρόεδρος Πούτιν, επέρριψε ευθύνες για τη χθεσινή επίθεση απευθείας στην ουκρανική ηγεσία στο Κίεβο, και μίλησε για ενέργεια νεοναζιστικού τύπου.

 pronews.gr 

Επανέλαβε τις κατηγορίες πως η Ουκρανία προσπαθεί να αναθεωρήσει την Ιστορία και να εξαλείψει τη ρωσική γλώσσα στην επικράτειά της. «Αλλά, επαναλαμβάνω: δεν θα τα καταφέρουν και θα τους συντρίψουμε».