Ολοκληρωτικός πόλεμος Γαλλίας-Ισλάμ: Mirage βομβάρδισαν τζιχαντιστές στο Μάλι
3 years, 5 months ago
6

Τη Δευτέρα, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε αεροπορικές επιθέσεις που σκότωσαν πάνω από 50 ισλαμιστές μαχητές στο Μάλι. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή σε μια περιοχή κοντά στα σύνορα του Νίγηρα και της Μπουρκίνα Φάσο.

“Στις 30 Οκτωβρίου στο Μάλι, η δύναμη Barkhane διεξήγαγε επιχείρηση που εξουδετέρωσε περισσότερους από 50 τζιχαντιστές και κατασχέθηκαν όπλα και πολεμικό υλικό”, ανακοίνωσε η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί.

Η επιχείρηση Barkhane είναι μια επιχείρηση κατά της εξέγερσης υπό την ηγεσία της Γαλλίας στην περιοχή Σαχέλ της Αφρικής, η οποία συνεχίζεται από το 2014. Η Γαλλία, μια πρώην αποικιακή δύναμη στην περιοχή, παρενέβη για πρώτη φορά στο Μάλι το 2013.

Η Παρλί είπε ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε αφού drone ανίχνευσε ένα μεγάλο κομβόι μοτοσικλετών στην περιοχή “τρία σύνορα” Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν με ένα μη επανδρωμένα και δύο γαλλικά αεροσκάφη Mirage. Η Παρλί είπε ότι η επίθεση αποτέλεσε «σημαντικό χτύπημα» για την Ansarul Islam, μια ισλαμική πολιτοφυλακή που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

Η εξουδετέρωση 50 μαχητών σε μία επιχείρηση είναι ένα υψηλό ποσοστό επιτυχίας για τους Γάλλους στο Μάλι. Η τελευταία επίθεση με παρόμοιο αριθμό θυμάτων έλαβε χώρα μεταξύ 9 και 17 Φεβρουαρίου, όταν δύο γαλλικές επιχειρήσεις ολοκληρώθηκαν με το θάνατο επίσης περίπου 50 μαχητών.

Η επιχείρηση της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε αφού δύο τρομοκρατικές επιθέσεις έπληξαν τη Γαλλία και ορισμένοι αναλυτές υποθέτουν ότι η γαλλική επίθεση στο Μάλι μπορεί να σχετίζεται. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ύποπτοι των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία έχουν συνδέσεις με διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις, αν και τίποτα μέχρι τώρα δεν τους συνδέει με ομάδες στην περιοχή του Σαχέλ.

Στις 16 Οκτωβρίου στο Παρίσι της Γαλλίας, ένας 18χρονος μουσουλμάνος τσετσενικής καταγωγής αποκεφάλισε έναν δάσκαλο, που φέρεται ότι έδειξε στους μαθητές σκίτσα του ισλαμικού προφήτη Μωάμεθ. Πηγές ανέφεραν στα γαλλικά ΜΜΕ ότι ο δράστης ήλθε σε επαφή με έναν Ρώσο τζιχαντιστή που βρίσκεται στο Ιντλίμπ της Συρίας, έναν θύλακα κυρίως υπό τον έλεγχο της Hayat Tahrir al-Sham, μιας μαχητικής ομάδας που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.

Επιπλέον την περασμένη Πέμπτη, ένας επιτιθέμενος σκότωσε τρία άτομα σε παρόμοια επίθεση στη Νίκαια της Γαλλίας. Ένας άνδρας γεννημένος στην Τυνησία πυροβολήθηκε από τη γαλλική αστυνομία και συνελήφθη. Μια ομάδα που ονομάζεται Ansar al-Mahdi ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Νίκαια και οι αρχές της Τυνησίας συνέλαβαν έναν άνδρα που συνδέεται με ένα βίντεο που κυκλοφόρησε από την ομάδα.

pentapostagma.gr