Oruc Reis: Όλο και πιο κοντά στο Καστελλόριζο – Σε ετοιμότητα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις
3 years, 6 months ago
6

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος πλησιάζει επικίνδυνα το ελληνικό ακριτικό νησί, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Κλιμακώνει την ένταση στα ελληνοτουρκικά η Άγκυρα, με το Oruc Reis, να πλέει όλο και πιο κοντά στο Καστελλόριζο.

Ειδικότερα, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, έφτασε σε απόσταση 14 ναυτικών μιλίων, πολύ κοντά στα 12 ν.μ. ενώ το Πεντάγωνο βρίσκεται σε επιφυλακή.

Τώρα, κινείται νοτιοδυτικά και συνοδεύεται σταθερά από πέντε πολεμικά πλοία και δύο βοηθητικά, ενώ δύο ελληνικά υποβρύχια και τρία πολεμικά πλοία παρακολουθούν τις τουρκικές προκλήσεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πηγών του υπ. Εθνικής Άμυνας, αύριο το βράδυ ή τα ξημερώματα της Τρίτης, το Οruc Reis, αναμένεται να περάσει κάτω τα 12 ναυτικά μίλια, με τις ελληνικές δυνάμεις να έρχονται πιο κοντά στον τουρκικό στόλο.

Στα έξι μίλια, που είναι τα χωρικά μας ύδατα, θα υπάρξει αντίδραση από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, όπως αναφέρει το ΟΡΕΝ.

Παράλληλα, ο τηλεοπτικός σταθμός επισημαίνει πως από τη δεύτερη έξοδο του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουν ανασταλεί οι άδειες των στελεχών του ΠολεμικούΝαυτικού, ενώ οι ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας, έχουν τεθεί σε διαρκή επιφυλακή.

Παράλληλα, το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Kanuni διέρχεται τα στενά στα Δαρδανέλια και κατευθύνεται προς τη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Το γεωτρύπανο κατευθύνεται προς την Κωνσταντινούπολη όπου ελλιμενιστεί στο λιμάνι του Χαϊντάρ Πασά στην ασιατική πλευρά της Πόλης και εκεί, σύμφωνα με την ΕΡΤ, θα γίνουν εργασίες συντήρησης, ενώ αφού αποσυναρμολογηθεί ο πύργος του, θα διέλθει από τα στενά του Βοσπόρου για να κατευθυνθεί προς την περιοχή του Ζογκουλντάγ, στη Μαύρη Θάλασσα.

Τρεις νέες τουρκικές NAVTEX

Υπενθυμίζεται πως το απόγευμα της Παρασκευής, η Άγκυρα, προχώρησε στην έκδοση τριών νέων NAVTEX, με τις οποίες δεσμεύονται περιοχές σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο Πέλαγος.

Ειδικότερα, οι νέες NAVTEX αφορούν ασκήσεις, εκ των οποίων η μία για τις 22-23 Οκτωβρίου στη Μεσόγειο, η δεύτερη για τις 19-21 Οκτωβρίου στο Αιγαίο και η τρίτη για τις 19-20 Οκτωβρίου, επίσης στο Αιγαίο.