Ουκρανοί δολιοφθορείς χτύπησαν τα διυλιστήρια του Ίλσκι στη νότια Ρωσία – Συνελήφθησαν ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν
9 months, 27 days ago
6

Nέα δολιοφθορά έλαβε χώρα στο διυλιστήριο πετρελαίου Ίλσκι, το οποίο στην αρχή αναφέρθηκε ότι χτυπήθηκε από ουκρανικό drone, αλλά εν συνεχεία διαψεύστηκε από τα ρωσικά ΜΜΕ που αποκαλύπτουν πως η επίθεση έγινε από ομάδα Ουκρανών σαμποτέρ με χρήση εκρηκτικού μηχανισμού.

Πάντως το σενάριο της επίθεσης με drone δεν έχει αποκηρυχθεί εντελώς καθώς η χρήση του θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί από κοντινή απόσταση από την ομάδα των δολιοφθορέων.

 

Το διυλιστήριο βρίσκεται και αυτό στην περιφέρεια του Κράσνονταρ, στη νότια Ρωσία και είναι η δεύτερη επίθεση που δέχεται μέσα σε δύο ημέρες ενώ έχει προκληθεί πυρκαγιά, όπως αποκάλυψε πριν από λίγο το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Μια ομάδα σαμποτέρ συνελήφθη μετά από την επίθεση στο διυλιστήριο πετρελαίου Ilsky. Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι ύποπτοι προσπάθησαν να διαφύγουν από το σημείο μέσω ενός αγωγού.

Οι υπάλληλοι του εργοστασίου αναφέρουν ότι οι δολιοφθορείς πυροδότησαν έκρηξη στην πέμπτη εγκατάσταση χρησιμοποιώντας αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, όπως αναφέρει το Mash.

Μετά τη σύλληψη των φερόμενων σαμποτέρ, θα ξεκινήσει έρευνα για τις συνθήκες της επίθεσης και την πιθανή σύνδεσή τους με άλλες ομάδες ή οργανώσεις.

Θα πραγματοποιηθεί επίσης ανάλυση των συνεπειών της έκρηξης και εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν στο διυλιστήριο Ilsky.

 

 

 

Υπενθυμίζεται ότι και εχθές επίθεση με UAV προκάλεσε πυρκαγιά σε αποθηκευτικούς χώρους καυσίμων στο διυλιστήριο Ίλσκι, όμως οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων μπόρεσαν τη θέσουν υπό έλεγχο και να τη σβήσουν περίπου δύο ώρες αργότερα.

Την περασμένη Τετάρτη είχε πάρει φωτιά εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων κοντά στην γέφυρα του Κερτς που συνδέει την ενδοχώρα της Ρωσίας με τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Μόσχα ανάκτησε το 2014 καθώς πρόκειται για περιοχή με αμιγώς ρωσικό πληθυσμό.

Συγκεκριμένα οι δεξαμενές βρίσκονταν κοντά στο λιμάνι του Τάμαν.

Η Ουκρανία σπανίως αναλαμβάνει δημόσια την ευθύνη για αυτές που λαμβάνουν χώρα ειδικά σε περιοχές κοντά στα σύνορα των δύο κρατών.

Στην περιφέρεια Μπριάνσκ της δυτικής Ρωσίας δυο τρένα εκτροχιάστηκαν εξαιτίας εκρήξεων που επίσης αποδόθηκαν σε επιθέσεις με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ο ουκρανικός Στρατός προσπαθεί να προκαλέσει προβλήματα στον ανεφοδιασμό  των ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την πολυαναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση με σκοπό την ανακατάληψη εδαφών που πλέον έχουν ανακηρυχθεί επισήμως ρωσικά από την Μόσχα.

Γι’ αυτό το λόγο κατόπιν δυτικών υποδείξεων έχει θέσει στο στόχαστρο τις δεξαμενές καυσίμων που βρίσκονται στην περιφέρεια του Κράσνονταρ.

 

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η Ρωσία έχει απαγορέψει τις πτήσεις drone σε 30 περιφέρειες καθώς έχουν αποδειχτεί σε μεγάλο πρόβλημα για την εθνική ασφάλεια.

 

 

 pronews.gr