Ουκρανία: Οι ηλικιωμένοι αποτελούν το ένα τρίτο των θυμάτων πολέμου, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ
9 months, 7 days ago
6

Οι ηλικιωμένοι υπέφεραν ή πέθαναν σε δυσανάλογα υψηλό ποσοστό αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, αποκαλύπτει έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε σήμερα, με ορισμένους να χάνουν τη ζωή τους επειδή δεν μπορούσαν να πάνε να πάρουν τα φάρμακά τους ή να φύγουν από τα υπόγεια των κτιρίων τους.

Σύμφωνα με την έκθεση για την οποία εργάστηκαν παρατηρητές του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, περίπου το ένα τρίτο των αμάχων που σκοτώθηκαν κατά τον πρώτο χρόνο του πολέμου, ή 1.346 από 4.187 καταγεγραμμένα θύματα, ήταν άνω των 60 ετών.

Ο απολογισμός περιλαμβάνει μόνο άτομα η ηλικία των οποίων είναι γνωστή και ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος, λέει ο ΟΗΕ. Περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Ουκρανίας είναι ηλικιωμένοι.

Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοποιεί αμάχους στην Ουκρανία.

Σε ένα συμβάν στη Γιαχίντνε τον Μάρτιο του 2022, δέκα ηλικιωμένοι πέθαναν αφού αποκλείστηκαν επί εβδομάδες στο υπόγειο ενός σπιτιού μετά τη μετατροπή του κτιρίου από τα ρωσικά στρατεύματα σε βάση, σύμφωνα με την έκθεση. Άλλοι μειωμένης κινητικότητας δεν μπόρεσαν να φθάσουν σε ασφαλές μέρος, όπως μία γυναίκα περίπου 65 ετών ακρωτηριασμένη στο ένα πόδι, που κάηκε μέχρι θανάτου όταν στο κτίριο στο οποίο διέμενε εκδηλώθηκε φωτιά έπειτα από βομβαρδισμό.

Ρωσικά σημεία ελέγχου στη Χερσώνα πέρυσι παρεμπόδισαν επίσης τις μετακινήσεις, με αποτέλεσμα αρκετοί ηλικιωμένοι με διαβήτη να πεθάνουν επειδή δεν μπόρεσαν να πάρουν τα φάρμακά τους, ανέφερε η έκθεση.

Ο ΟΗΕ ανακάλυψε πως οι ηλικιωμένοι επλήγησαν ιδιαίτερα από τις διακοπές ηλεκτρισμού λόγω των ρωσικών επιθέσεων σε κρίσιμες υποδομές από τον Οκτώβριο του 2022 που εγκλώβισαν πολλούς από αυτούς στα διαμερίσματά τους σε υψηλότερους ορόφους όταν οι ανελκυστήρες των πολυκατοικιών τους σταμάτησαν να λειτουργούν.

Άλλοι χρειάστηκε να απομακρυνθούν βιαστικά, μερικές φορές σε καροτσάκια επειδή δεν υπήρχε χρόνος να φέρουν βοηθήματα κινητικότητας όπως πατερίτσες ή πι, ανέφερε η έκθεση. Πολλοί έμειναν πίσω.

Εκείνοι που βρέθηκαν και από τις δύο πλευρές της γραμμής του μετώπου δυσκολεύτηκαν πολύ να αποκτήσουν πρόσβαση στις συντάξεις τους λόγω της κατάρρευσης των ταχυδρομικών και τραπεζικών υπηρεσιών, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ.