Ουκρανία: «Να τους σκοτώνετε όλους» – Ο επικεφαλής της Wagner ζήτησε από τους άνδρες του να μην κρατούν πια αιχμαλώτους
10 months, 5 days ago
6

«Να τους σκοτώνετε όλους»: Ο επικεφαλής της παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν ζήτησε από τα μέλη της να μην κρατούν πλέον Ουκρανούς αιχμαλώτους, αντιδρώντας σε ανάρτηση στο Telegram η οποία φαίνεται να παρουσιάζει την εκτέλεση μέλους της οργάνωσης από τον ουκρανικό στρατό.

«Δεν γνωρίζουμε πώς ονομαζόταν το αγόρι μας που τραυματίστηκε και σκοτώθηκε από τους απαίσιους Ουκρανούς. Αλλά θα σκοτώνουμε όλους όσοι βρίσκονται στο πεδίο της μάχης. Δεν θα κρατάμε πλέον αιχμαλώτους», τόνισε χθες ο Πριγκόζιν σε ηχητικό του μήνυμα στο Telegram.

Αντιδρούσε σε ηχητικό μήνυμα που αναρτήθηκε σε άλλο λογαριασμό του Telegram που στηρίζει τη Wagner, στο οποίο ακούγεται μια συζήτηση μεταξύ Ουκρανών στρατιωτικών που ζητούν να εκτελεστεί μαχητής της οργάνωσης που κρατείται αιχμάλωτος.

To AFP δεν έχει επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα της ηχογράφησης.

«Όταν κρατάς έναν αιχμάλωτο, αρχίζεις να τον φροντίζεις. Tον φροντίζεις, δεν του κάνεις κακό και τον στέλνεις πίσω στο σπίτι του έπειτα από κάποιο καιρό, αφού τον ανταλλάξεις (με άλλον κρατούμενο) ή απλώς έτσι», δήλωσε ο Πριγκόζιν.

Η οργάνωση Wagner, που κατηγορείται για διάφορες ωμότητες στο πεδίο της μάχης όπου κι αν έχει αναπτυχθεί στον κόσμο, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την κατάληψη του Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία.

Από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται ότι κακομεταχειρίζονται αιχμαλώτους πολέμου.

Στα μέσα Απριλίου ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε καταγγείλει τις ενέργειες των Ρώσων «τεράτων», μετά την ανάρτηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο που δείχνει τον αποκεφαλισμό ενός Ουκρανού αιχμαλώτου πολέμου.

Ο Πριγκόζιν είχε απορρίψει τις κατηγορίες μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης και ενός λιποτάκτη της Wagner, σύμφωνα με τις οποίες οι δράστες του αποκεφαλισμού ανήκαν στην ομάδα του.