Ουγγαρία: Η κυβέρνηση προτείνει απαγόρευση υιοθεσίας σε ομοφυλόφιλους
3 years, 7 months ago
6

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας έχει συντάξει τροπολογία για συνταγματική αλλαγή, που θα απαγορεύει ουσιαστικά την υιοθέτηση από ομοφυλόφιλους.

Η προτεινόμενη τροπολογία διευκρινίζει ότι «η μητέρα είναι γυναίκα, ο πατέρας είναι άνδρας» και επιτρέπει μόνο σε παντρεμένα ζευγάρια να υιοθετούν παιδιά.

Ο γάμος του ιδίου φύλου είναι παράνομος στην Ουγγαρία, αλλά η υιοθεσία ήταν δυνατή εάν κάποιος από τους συντρόφους καταθέσει αίτηση υιοθεσίας μόνος του.

Το νομοσχέδιο καταδικάστηκε από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η πρόταση εστάλη στο κοινοβούλιο από το κυβερνών δεξιό κόμμα Fidesz αργά την Τρίτη. Μεταξύ άλλων, απαιτεί την ανατροφή των παιδιών με μια «χριστιανική» ερμηνεία των ρόλων του κάθε φύλου.

«Διασφαλίζει την εκπαίδευση σύμφωνα με τις αξίες που βασίζονται στη συνταγματική ταυτότητα της Ουγγαρίας και τον χριστιανικό πολιτισμό», αναφέρει.

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, έχει κάνει σαρωτικές αλλαγές στο σύνταγμα από τότε που ανέβηκε στην εξουσία το 2010.

Το έγγραφο ορίζει ήδη ως «τον θεσμό του γάμου μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας» καθώς και «τη βάση της οικογένειας και της εθνικής επιβίωσης».

Σύμφωνα με την τελευταία προτεινόμενη τροποποίηση, μεμονωμένα άτομα μπορούν να πάρουν έγκριση για υιοθεσία μόνο με ειδική άδεια από τον υπουργό που είναι υπεύθυνος για τις οικογενειακές υποθέσεις.

Για το λόγο αυτό, η πρόταση αντιμετωπίζεται επίσης ως επίθεση σε μονογονεϊκές οικογένειες καθώς και σε ΛΟΑΤΚΙ άτομα.

Αυτές οι προτάσεις είναι η τελευταία κίνηση της κυβέρνησης να ενισχύσει τον ορισμό της οικογένειας ως ένωση δύο ετερόφυλων συζύγων και των παιδιών τους.

Υποστηρίζει ότι η παραδοσιακή οικογένεια δέχεται επίθεση παγκοσμίως από υπερβολικά φιλελεύθερους ιδεολόγους και πρέπει να την υπερασπιστεί.

Οι τροπολογίες ενδέχεται να ψηφιστούν με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του Fidesz στις αρχές Δεκεμβρίου. Εν τω μεταξύ, η Αρχή Ίσης Μεταχείρισης, η οποία έχει ασκήσει κριτική, και έχει επιβάλλει ακόμη και πρόστιμο σε κυβερνητικούς υπουργούς στο παρελθόν, αναμένεται να καταργηθεί.

Το άμεσο αποτέλεσμα αυτής της συνταγματικής αλλαγής θα είναι να καταστεί σχεδόν αδύνατο για κάθε άτομο, συμπεριλαμβανομένου ενός μικρού αριθμού που είναι σε σχέση με άτομο ίδιου φύλου, να υιοθετήσει παιδιά.

Τουλάχιστον 500.000 παιδιά στην Ουγγαρία ζουν σε μονογονεϊκές οικογένειες.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι κάνει διακρίσεις στο οικογενειακό επίδομα και στο φορολογικό σύστημα.

Ομάδες από τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα δήλωσαν ότι οι αλλαγές εκπονούνται σκόπιμα σε μια εποχή που δεν είναι δυνατές οι μαζικές διαμαρτυρίες εξαιτίας της πανδημίας του κορωναϊού.

«Το χρονοδιάγραμμα δεν είναι τυχαίο», ανέφερε δήλωση της Ομάδας για τα Δικαιώματα της Háttér Society.

«Οι προτάσεις που περιορίζουν σοβαρά τα νομικά δικαιώματα και αντιβαίνουν στα βασικά διεθνή και ευρωπαϊκά ανθρώπινα δικαιώματα υποβλήθηκαν σε μια εποχή που δεν επιτρέπονται διαμαρτυρίες» πρόσθεσε.

Με πληροφορίες του BBC