Παραλίγο τραγωδία στο Waterboom Festival: Έπεσαν δακρυγόνα στο πλήθος – Ποδοπατήθηκαν εκατοντάδες έφηβοι Τα παιδιά φώναζαν «βοήθεια» και προσπαθούσαν να φύγουν τρέχοντας από το σημείο
10 months, 4 days ago
6

Από ένα επικίνδυνο γεγονός σημαδεύτηκε φέτος το Waterboom Festival, όταν κάποιοι έριξαν δακρυγόνα στις εξέδρες που ήταν γεμάτες με χιλιάδες κόσμο με αποτέλεσμα να ποδοπατηθούν έφηβοι και μόνο ως θαύμα μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι δεν θρηνήσαμε θύματα.

Το απόλυτο υδάτινο γεγονός επέστρεψε την Πέμπτη (22/6) στο ΟΑΚΑ, με πολλούς αγαπημένους καλλιτέχνες των νέων, όπως ο Sidarta, ο Trannos, o Rack, o Toquel, o Light, η Ελένη Φουρέιρα, ο FY, ο Ricta, ο Saske, ο Fly Lo, να τραγουδούν στο stage.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, επικράτησαν στιγμές πανικού, καθώς κάποιοι έριξαν δακρυγόνα και η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική.

Λιποθύμησε 17χρονος

Σε βίντεο που ανέβηκαν στα social media διακρίνονται παιδιά και έφηβοι να φωνάζουν «βοήθεια», να κλαίνε, να μην μπορούν να αναπνεύσουν και να ποδοπατιούνται στην προσπάθειά τους να φύγουν από το σημείο.

Στο OAKA μετέβησαν άμεσα και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, ενώ σημειώθηκε λιποθυμικό επεισόδιο 17χρονου. Ο νεαρός παρελήφθη από τους τραυματιοφορείς και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Γεννηματάς.

Τι καταγγέλλουν οι γονείς

Οι γονείς καταγγέλλουν το περιστατικό και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιγράφουν τι συνέβη ενώ τονίζουν ότι τα μέτρα ασφαλείας ήταν ανύπαρκτα.

Όπως σημειώνουν, όλα κυλούσαν ομαλά αλλά η κατάσταση ξέφυγε όταν άγνωστοι κατάφεραν και πέρασαν στο πάρτι δακρυγόνα και καπνογόνα, τα οποία πέταξαν στον κόσμο κατά τη διάρκεια της συναυλίας.

Οι νέοι πανικοβλήθηκαν και άρχισαν να τρέχουν προς τις εξόδους. Ευτυχώς, οι πύλες άνοιξαν έγκαιρα και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Ωστόσο, οι διοργανωτές δεν διέκοψαν στιγμή τη συναυλία. «Εδώ στο Waterboom έσκασε δίπλα μας δακρυγόνο και όλοι έτρεχαν, έριχναν κάτω κόσμο, τους πάταγαν τα κεφάλια και δεν μπορούσαν να πάρουν ανάσα και οι άλλοι τραγουδούσαν κανονικά. Και εσύ νομίζει ότι νοιάζεται ο άλλος για σένα», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ένα βίντεο στο TikTok.

 

Σε άλλες αναρτήσεις, οι γονείς οργισμένοι ζητούν εξηγήσεις από τους διοργανωτές, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη τοποθέτηση.

«Μπορεί να βγει ένας σοβαρός άνθρωπος και να μας πει επίσημα με ανακοίνωση πώς σε ένα κατάμεστο στάδιο με παιδιά κάποιοι πέρασαν δακρυγόνα δημιουργώντας πανικό στα ανυποψίαστα θύματα; Κάποια έφυγαν από εκεί ποδοπατημένα και με θολή όραση από τους καπνούς. Ξεφτίλα! Αυτό σημαίνει διασκέδαση για εσάς; Να βάζετε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές; Ντροπή και αίσχος. Να αναλάβετε τις ευθύνες σας και να βγείτε να απολογηθείτε», γράφει μία μητέρα στο Facebook.

Μία άλλη περιγράφει: «Με πήρε η κόρη μου πανικόβλητη να πάω να την πάρω. Έφτασα με το αμάξι και γινόταν χαμός. Παιδιά έκλαιγαν άλλα είχαν λιποθυμήσει και τα έβγαζαν στα χέρια. Η κόρη μου έπεσε κάτω και την πάτησαν. Βγήκε με σημάδια από κάψιμο στο χέρι, σκισμένα πέδιλα και κόκκινα μάτια. Πήρα τηλέφωνο στο νούμερο που έχουν στοfacebook και μου είπαν ότι δεν μπορούν να ψάχνουν τσάντες για καπνογόνα. Δεν είναι λέει ευθύνη τους. Περιμένω ένας άνθρωπος να βγει έστω να ζητήσει συγνώμη για την ταλαιπωρία και το σοκ που περάσαμε εχθές».

Με τη σειρά του, ένας πατέρας, τονίζει: «Είναι η δεύτερη φορά που πάω τα παιδιά μου. Ενώ η ύπαρξη αρκετών ατόμων στην ασφάλεια με έκανε να αισθάνομαι και εγώ ασφαλής για τα παιδιά μου, η αντιμετώπιση του συμβάντος ήταν απλά ανύπαρκτη, ήμουν ακριβώς εκεί (golden area) που έπεσε το δακρυγόνο και το πιο απλό, να διακόψουν και να πουν να μην τρέχουν πανικόβλητα τα παιδιά, ΔΕΝ το σκέφτηκε κανείς. Από το δακρυγόνο αν μείνεις ψύχραιμος την γλιτώνεις. Από το ποδοπάτημα ΑΝ ένα παιδάκι γλίστραγε στα νερά, τι θα συζητούσαμε τώρα!».

Βίντεο με τη στιγμή που τα δακρυγόνα «πνίγουν» τους νέους