Παρήλθε ο χρόνος που είχε ανακοινώσει η αμερικανική Ακτοφυλακή για το τέλος της παροχής οξυγόνου μέσα στο «Τitan» «Ακόμα κι αν το βρούμε θέλουμε πολλές ώρες για να το ανεβάσουμε στην επιφάνεια»
10 months, 6 days ago
6

Ο επίσημος χρόνος που είχε δοθεί από την αμερικανική ακτοφυλακή για την πλήρη κατανάλωση του οξυγόνου μέσα στο τουριστικό υποβρύχιο «Τitan» που αγνοείται από την Κυριακή έχει παρέλθει.

Η αμερικανική Ακτοφυλακή είχε δηλώσει προηγουμένως ότι περίμενε ότι η παροχή οξυγόνου στο υποβρύχιο «Titan» θα εξαντληθεί στις 12.08 μ.μ. ώρα Ηνωμένου Βασιλείου σήμερα. Αυτή η ώρα έχει πλέον αποτελεί παρελθόν.

Εάν όσα είπαν οι Αμερικανοί ισχύουν τότε δυστυχώς οι ελπίδες για τους πέντε επιβαίνοντες έχουν πλέον τελειώσει.

Αναμένονται νέες ανακοινώσεις από την αμερικανική Ακτοφυλακή.

 

 

Το γαλλικό σκάφος L’Atalante προετοιμάζει αυτή τη στιγμή το τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο όχημά του, το Victor 6000, για να μπει στο νερό.

Ο Ρομπ Λάρτερ, ειδικός ωκεανολόγος στο British Antarctic Survey, είπε σε συνέντευξη Τύπου σήμερα ότι πίστευε ότι το Victor 6000 θα ήταν η «κύρια ελπίδα» για μια υποβρύχια διάσωση.

Και ο Alistair Greig, καθηγητής θαλάσσιας μηχανικής στο University College του Λονδίνου, είπε ότι οι δύο βραχίονες χειρισμού του ρομποτικού υποβρυχίου θα μπορούσαν ενδεχομένως να του επιτρέψουν να ξεμπλέξει τον «Τιτάνα» ή να συνδέσει μια συσκευή που θα μπορούσε να το κάνει να κατευθυνθεί προς την επιφάνεια.

Το Victor 6000 έχει επίσης δυνατά φώτα, επιτρέποντας την όραση μέσα στο σκοτάδι που υπάρχει σε τέτοια βάθη.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι οι διασώστες θα πρέπει να γνωρίζουν με αρκετή ακρίβεια πού να αναζητήσουν τον Τιτάνα, κάτι που προς το παρόν δεν φαίνεται να ισχύει.

Η εύρεση του υποβρυχίου «θα μπορούσε ενδεχομένως να πάρει εβδομάδες έντονης έρευνας», προειδοποίησε ο Λάρτερ.

Και ακόμη κι αν οι ομάδες αναζήτησης βρουν το υποβρύχιο, μια επιχείρηση διάσωσης θα μπορούσε να πάρει πολύτιμο χρόνο.

Σε μια κανονική κατάσταση, θα χρειαζόταν δύο ώρες για ένα ROV όπως το Victor 6000 για να φτάσει στο απαραίτητο βάθος – και άλλες δύο ώρες για να επιπλεύσει ξανά, είπε ο Greig.

Ο κ. Larter είπε ότι ήταν μια «απελπιστική κατάσταση».

Σημειώνεται ότι ο απόστρατος αντιναύαρχος του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, Chris Parry, είχε δηλώσει στο LBC ότι οι ελπίδες να βρεθεί το βαθυσκάφος, ενώ δεν εκπέμπει σήμα, είναι αδύνατο στον χρόνο που απομένει. 

Ο ναύαρχος Parry δήλωσε: «Φοβάμαι ότι οι πιθανότητες είναι ελάχιστες. Προφανώς, θέλουμε να παραμείνουμε αισιόδοξοι, αλλά υπάρχουν δύο προβλήματα εδώ: το ένα είναι να βρεθεί το υποβρύχιο και το δεύτερο είναι πώς στο καλό θα το βγάλετε από το βυθό; Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ και δεν νομίζω ότι κανείς έχει ιδέες για το πώς να το κάνει αυτή τη στιγμή».
Φαίνεται πως η κατάρα του Τιτανικού συνεχίζεται ακόμα και 106 χρόνια μετά. Το σίγουρο είναι ότι θα αλλάξουν πολλά σε ότι αφορά αυτό το είδος τουρισμού.
Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος των πιέσεων που εξασκούνται στα βάθη του Ατλαντικού Ωκεανού όπως επίσης και του Ειρηνικού Ωκεανού ακολουθεί το παρακάτω βίντεο:

 

 pronews.gr