Πλήθος κόσμου στους δρόμους υπέρ του Τραμπ – «Πλήθος» αντιδράσεων στην Άγκυρα κατά του Πομπέο
3 years, 5 months ago
6

Υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ διαδηλώνουν στην Ουάσινγκτον καταγγέλλοντας την «κλοπή», όπως υποστηρίζουν, στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Την ίδια στιγμή, τις αντιδράσεις της Τουρκίας έχει προκαλέσει η επίσκεψη Πομπέο στην Κωνσταντινούπολη, αλλά μόνο για να δει τον Οικουμενικό Πατριάρχη και κανέναν επίσημο της τουρκικής κυβέρνησης.

Η προεδρική αυτοκινητοπομπή που πήγαινε για γκολφ τον Τραμπ, πέρασε μπροστά από τη Φρίντομ Πλάζα, όπου οι διαδηλωτές φώναζαν με ενθουσιασμό «Άλλα τέσσερα χρόνια» και «ΗΠΑ, ΗΠΑ». Κάποιοι από αυτούς κρατούσαν σημαίες με το σύνθημα «Τραμπ 2020» ενώ στα πλακάτ τους είχαν γράψει «Ο καλύτερος πρόεδρος στην ιστορία» ή «Σταματήστε την κλοπή».

Από την πλευρά του, ο Τζο Μπάιντεν που θα γιορτάσει την επόμενη εβδομάδα τα 78α γενέθλιά του, βγήκε το πρωί για να κάνει ποδήλατο κοντά στο εξοχικό σπίτι του στο Ριχόμποθ Μπιτς του Ντέλαγουερ.

Λύσσαξαν οι Τούρκοι με τον Πομπέο

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Μάικ Πομπέο στην Κωνσταντινούπολη δεν περιλαμβάνει συναντήσεις με Τούρκους κυβερνητικούς παράγοντες, αλλά θα επικεντρωθεί σε θέματα θρησκευτικών ελευθερίων. Ο Αμερικανός υπουργός θα συναντηθεί μόνο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και άλλους δύο θρησκευτικούς ηγέτες στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως αναμενόταν, η Τουρκία αντέδρασε έντονα και αυτό οφείλεται κυρίως σε δύο λόγους:

α) στο προφανές μήνυμα που στέλνει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προς την τουρκική κυβέρνηση μην συναντώντας κανέναν και

β) το ίδιο το αντικείμενο της επίσκεψης: τα θέματα «θρησκευτικών ελευθεριών».

Ο Πομπέο είναι θρησκευόμενος και η γυναίκα του ορθόδοξη. Το Φανάρι ζητάει να ανοίξει η Θεολογική Σχολή Χάλκης και να υποστηριχτούν οι μη μουσουλμανικές μειονότητες στην Τουρκία, ενώ είχε διαμαρτυρηθεί για την Αγία Σοφία και τη μετατροπή της σε τέμενος.

«Το πρόγραμμα είναι πολύ σφιχτό και καταλαβαίνω επίσης ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών, έχουν το δικό τους ταξιδιωτικό πρόγραμμα και δεν θα είναι εκεί», αναφέρει η ενημέρωση αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Θα ήταν πιο ταιριαστό για τις ΗΠΑ να κοιταχτούν στον καθρέφτη και να επιδείξουν την απαιτούμενη ευαισθησία απέναντι στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός της χώρας, όπως ο ρατσισμός, η ισλαμοφοβία και τα εγκλήματα μίσους», απάντησε ο Χαμί Ακσόι, εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.

newsbreak.gr