Πολάκης και Ηλιόπουλος απείχαν από τον ΣΥΡΙΖΑ για τα ομόφυλα ζευγάρια – «Παρών» από την Κασιμάτη
2 months, 7 days ago
6

Παύλος Πολάκης και ο βουλευτής Επικρατείας, Όθων Ηλιόπουλος, ήταν οι μόνοι που απείχαν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή ψηφοφορία για την ισότητα στον γάμο.

Παρά την κομματική πειθαρχία που επέβαλε ο Στέφανος Κασσελάκης, ο συντονιστής των τομεαρχών του κόμματος έσπασε την κομματική γραμμή και δεν έδωσε το παρών στην Ολομέλεια της Βουλής.

Εξηγώντας την στάση του με γραπτή δήλωση και ανάρτησή του στο Facebook, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στη Βουλή, ο Παύλος Πολάκης επιχείρησε να εξηγήσει, μεταξύ άλλων, ότι είναι υπέρ των ίδιων δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων, που δεν είναι δυνατό να διαχωρίζονται με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους.

Τόνισε, δε, ότι οι ενστάσεις και οι ανησυχίες του σχετικά με το επίμαχο νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, «αφορούν κυρίως στην επέκταση των δικαιωμάτων, μέσω Ευρωπαϊκού Δικαίου, στην τεκνοθεσία και το δικαίωμα απόκτησης παιδιών μέσω παρένθετης κύησης. Θεωρώ ότι τα όποια νομικά ζητήματα υπήρχαν θα μπορούσαν να λυθούν με διεύρυνση των όσων προβλέπονται από το σύμφωνο συμβίωσης».

Αναλυτικά η δήλωση-ανάρτηση Πολάκη: 

Γραφείο Βουλευτή Χανίων
Παύλου Πολάκη
Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 2024
Γραπτή δήλωση του Συντονιστή ΕΠΕΚΕ και πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Π. Πολάκη

Σχετικά με τη σημερινή μου αποχή από τη ψηφοφορία του Σ/Ν για την ισότητα στον πολιτικό γάμο θα ήθελα να τονίσω ότι:

1. Δεν δέχομαι μαθήματα προοδευτικότητας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη η οποία μόλις πριν μια εβδομάδα καταδικάστηκε με ψήφισμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Ο Κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να ξεπλύνει τις παρακολουθήσεις, την έλλειψη πολυφωνίας στα ΜΜΕ, τις απειλές και τις αγωγές σε δημοσιογράφους, την επαναπροώθηση μεταναστών κλπ, μέσω του Σ/Ν για την ισότητα στο γάμο, χωρίς όμως να τολμά να συγκρουστεί με το ακροδεξιό κομμάτι της ΝΔ.

2. Αναγνωρίζω ότι όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα και έχω αγωνιστεί στη ζωή μου για αυτό. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν είναι δυνατό να διαχωρίζει τους συνανθρώπους μας και για αυτό άλλωστε ψήφισα και το σύμφωνο συμβίωσης το 2015 σε αντίθεση με τους 36 Βουλευτές της ΝΔ που είτε καταψήφισαν είτε απείχαν.

Οι ενστάσεις και οι ανησυχίες που έχω σχετικά με το επίμαχο νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο ,αφορούν κυρίως στην επέκταση των δικαιωμάτων, μέσω Ευρωπαϊκού Δικαίου, στην τεκνοθεσία και το δικαίωμα απόκτησης παιδιών μέσω παρένθετης κύησης. Θεωρώ ότι τα όποια νομικά ζητήματα υπήρχαν θα μπορούσαν να λυθούν με διεύρυνση των όσων προβλέπονται από το σύμφωνο συμβίωσης.

3. Επειδή διαβλέπω μια τάση να μπουν στο ίδιο σακί όσοι δεν ψήφισαν το Σ/Ν θα ήθελα να διαχωρίσω τη θέση μου από τα όσα ακραία ομοφοβικά ακούστηκαν από τους “ακροδεξιούς θρησκόληπτους” μέσα και έξω από τη Βουλή. Εγώ ούτε είχα, ούτε έχω, ούτε θα έχω ποτέ στο μέλλον σχέση με τον σκοταδισμό και ούτε περιμένω ψήφους από αυτό το χώρο.

Ήμουν είμαι και θα είμαι της αριστερής λαϊκής ταυτότητας ,της δημοκρατίας ,των εργασιακών δικαιωμάτων ,της αναδιανομής του πλούτου και της κοινωνικής ανατροπής.

4. Είμαι της άποψης, μετά και τα όσα αποκαλύφθηκαν σχετικά με τη μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής των Χανίων-η οποία ελέγχεται για εκμετάλλευση γυναικών οι οποίες χρησιμοποιούνταν ως παρένθετες μητέρες-ότι θα πρέπει να αυστηροποιηθεί πολύ το νομικό πλαίσιο και για τα ετερόφυλα ζευγάρια, σχετικά με την παρένθετη κύηση.

5. Επειδή το σύστημα Μητσοτάκη τίποτα δεν κάνει στην τύχη, καμία έκπληξη δεν μου προκαλεί το γεγονός ότι το γνωστό fund CVC πρόσφατα έκανε σημαντικές επενδύσεις στο χώρο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

6. Σε ένα νομοσχέδιο όπου δεκάδες Βουλευτές διαφοροποιήθηκαν, είναι πραγματικά αστείο ο θόρυβος να γίνεται πάλι για τη δική μου στάση.

Η επιχειρούμενη προσπάθεια να πληγεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει στο κενό. Ενωμένοι θα πάμε στο συνέδριο, το οποίο θα είναι και το εφαλτήριο για την ανασυγκρότηση και την επανεκκίνηση του κόμματος στο δρόμο για τις Ευρωεκλογές.

polakis_fb

 

Ο βουλευτής Χανίων είχε ουσιαστικά προαναγγείλει από το απόγευμα την στάση που θα κρατούσε ανεβάζοντας φωτογραφίες από χειρουργείο που έκανε.

Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στην οποία αναφερόταν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Παύλος Πολάκης ανέφερε μεταξύ άλλων να μην τον ψάχνει, καθώς έχει σοβαρότατη δουλειά, που σώζει ζωές, ενώ διευκρίνισε ότι αυτή αφορoύσε συγγενή του.

Μάλιστα, παρουσίασε και τέσσερις φωτογραφίες από το νοσοκομείο.

polakis_15_1

Συγκεκριμένα, στην ανάρτησή του ανέφερε: «Κυριακο Μητσοτακη πάλι με έπιασες στο στόμα σου;;; ΜΗΝ ΜΕ ΨΑΧΝΕΙΣ!! Εγώ έχω δουλειά και σοβαρότατη μάλιστα που σώζει ζωές. Αν μπορείς να καταλάβεις από τις 4 φωτογραφίες έχει καλώς ,αλλιώς βάλε να σου εξηγήσουν τι έκανα. Φωτο 1 πριν,φωτο 2-3 η παρέμβαση ,φωτο 4 το μετά. (Ο ασθενης είναι συγγενής μου )».

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός είπε νωρίτερα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια: «για να δούμε και πόσοι θα απέχουν από εσάς, κ. Φάμελλε, μην έχουμε καμία άλλη έκπληξη το βράδυ και το ενδιαφέρον αντί να στρέφεται στη Νέα Δημοκρατία στραφεί σε εσάς και στο τι θα κάνει ο κ. Πολάκης τελικά, τον οποίον έχετε περίπου απειλήσει με διαγραφή».

Μετά την απουσία Πολάκη από την αποψινή ψηφοφορία, η… μπάλα πηγαίνει πλέον στα χέρια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος είχε προαναγγείλει κυρώσεις σε βάρος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα ψήφιζαν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.  Όπως είναι γνωστό ο Στέφανος Κασσελάκης είχε ασκήσει σκληρή κριτική στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και για το γεγονός ότι επέτρεψε σε υπουργούς και βουλευτές της ΝΔ την αποχή από την ψηφοφορία.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι «παρών» επί της αρχής δήλωσε η Νίνα Κασιμάτη, ενώ ψήφισε «ναι» σε κάποια άρθρα.