Politico: «Η Εύα Καϊλή χρωστάει στην Ευρωβουλή 100.000 ευρώ» – Αντιμέτωπη με νέες έρευνες
11 months, 28 days ago
6

Εκτός από το Qatargate η Εύα Καϊλή  βρίσκεται στο επίκεντρο χωριστής ποινικής έρευνας για απάτη αναφορικά με την αμοιβή τεσσάρων πρώην κοινοβουλευτικών βοηθών της στο Ευρωκοινοβούλιο από το 2014 μέχρι το 2020.

Όπως αναφέρει το Politico, σύμφωνα με επιστολή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) προς την Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, η έρευνα εστιάζει στην Καϊλή για τρεις πιθανώς παράνομες δραστηριότητες: κατά πόσον παραπλάνησε το Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με την τοποθεσία και τις εργασιακές δραστηριότητες των βοηθών της, αν έλαβε μερίδιο από τις αποζημιώσεις τους για «ψεύτικα» ταξίδια εργασίας που η ίδια ενορχήστρωσε και αν πήρε μίζες από μέρος των μισθών τους.

Η Εύα Καϊλή που παραμένει υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση σε κατ’ οίκον περιορισμό στις Βρυξέλλες για την υπόθεση Qatargate,  χρωστάει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «περίπου 100.000 ευρώ», σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει την υπόθεση.

Η ίδια έρευνα, θυμίζει το Politico, εστιάζει και στην Μαρία Σπυράκη και κατά πόσον παραπλάνησε το Ευρωκοινοβούλιο για τις δραστηριότητες κοινοβουλευτικών βοηθών της και αν τους παρότρυνε να ζητήσουν αποζημιώσεις για «ψεύτικα» ταξίδια εργασίας, αν και τα έγγραφα δεν αφήνουν να εννοηθεί ότι η ευρωβουλευτής της ΝΔ πήρε μίζες από τους μισθούς ή από αποζημιώσεις των βοηθών της.

Οι λεπτομέρειες που προκύπτουν από την επιστολή αυτή ρίχνουν νέο φως στην έρευνα, που έγινε γνωστή τον περασμένο Δεκέμβριο, λίγες μέρες μετά τη φυλάκιση της Καϊλή για την καταγγελλόμενη εμπλοκή της στο σκάνδαλο Qatargate. Με τους υπόπτους του σκανδάλου αυτού να έχουν πλέον αποφυλακιστεί, η προσοχή στρέφεται τώρα στην υπόθεση απάτης εις βάρος του Ευρωκοινοβουλίου. Σύμφωνα με το Politico τα μέλη της επιτροπής Νομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής θα συζητήσουν για πρώτη φορά την Τρίτη την υπόθεση της Καϊλή κεκλεισμένων των θυρών.

Η Καϊλή δίνει μάχη για να αποτρέψει την άρση της ασυλίας της ως ευρωβουλευτού, που ζητεί ο εισαγγελέας, που ερευνά απάτες για κοινοτικά κονδύλια, αλλά το γραφείο του υποστηρίζει ότι έχει «δεμένη» την υπόθεση. «Η τρέχουσα έρευνα αφορά σε έντονες υποψίες για επανειλημμένη απάτη και/ή άλλες σοβαρές παρατυπίες», είπε η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας Laura Kovesi στην επιστολή που είδε το Politico, η οποία εστάλη στο Κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο και ζητούσε να αφαιρεθεί η ασυλία τόσο της Εύας Καϊλή όσο και της Μαρίας Σπυράκη.

Μέσω δικηγόρου της η Καϊλή είπε ότι δεσμεύτηκε να επιστρέψει τα χρήματα που οφείλει και να συμμορφωθεί με οποιεσδήποτε συστάσεις. Η Σπυράκη ανέφερε στο Politico ότι η υπόθεσή της δεν έχει καμία σχέση με την Καϊλή και ότι ουδέποτε κατηγορήθηκε για μίζες. «Δεν έχω καμία διαφωνία για τον προϋπολογισμό με βάση την ευθύνη μου ως επόπτη», είπε. «Έχω ήδη καταβάλει το σχετικό ποσό και έχω ήδη ζητήσει από τις υπηρεσίες να επανεκτιμήσουν οικονομικά την περίπτωσή μου».

Ο Σπύρος Παππάς, δικηγόρος της Καϊλή, υποστήριξε ότι τυπικά τέτοιες υποθέσεις απάτης κλείνουν, αφού η OLAF ολοκληρώσει την έρευνά της —όπως έκανε και με την Καϊλή— με τον/την ευρωβουλευτή να αποπληρώνει ό,τι το γραφείο λέει ότι οφείλει. Αναρωτήθηκε επίσης πώς οι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την άρση της ασυλίας της πελάτισσάς του για ενέργειες που εκτείνονται από το 2014. «Δεν μπορεί κανείς να μην αμφισβητήσει τόσο τη νομιμότητα όσο και την ευκαιρία της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η EPPO [Ευρωπαϊκή Εισαγγελία]», είπε. «Η απάντηση μπορεί να δοθεί μόνο από το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ».