Πως με αυτόν τον πίνακα η Φρίντα Κάλο έσπασε ρεκόρ και πήρε «εκδίκηση» από τον σύζυγο της;
2 years, 4 months ago
6

Το πορτρέτο της Φρίντα Κάλο «Diego y yo», που μεταφράζεται σε «Ο Ντιέγκο και Εγώ», πουλήθηκε για 34,9 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία του Sotheby’s την Τρίτη.

 

«Το εξαιρετικό αποτέλεσμα της αποψινής ημέρας εξασφαλίζει τη θέση της Κάλο στο κλιμάκιο δημοπρασιών που ανήκει, ως μία από τις πραγματικές τιτάνες της τέχνης του 20ου αιώνα», δήλωσε τότε ο εκπρόσωπος των Sotheby’s, Τζούλιαν Ντόους, σύμφωνα με τη New York Post.

Το «Diego y yo», το οποίο πιστεύεται ότι είναι η τελευταία αυτοπροσωπογραφία της Μεξικανής καλλιτέχνιδας, δημιουργήθηκε το 1949 – πέντε χρόνια πριν από το θάνατό της. Ο πίνακας παρουσιάζει ένα πορτρέτο της Κάλο με δάκρυα να κυλούν στο πρόσωπό της μαζί με ένα μικρότερο πορτρέτο του συζύγου Ντιέγκο Ριβέρα στο μέτωπό της. Το έργο τέχνης έχει σκοπό να συμβολίσει τη δύσκολη σχέση της μαζί του. Θεωρείται ευρέως ότι είναι η έκφραση λύπης της Κάλο για την ερωτική σχέση του Ριβέρα με τη φίλη της, τη Μεξικανή ηθοποιό Μαρία Φέλιξ.

«[Η Κάλο] έχει τόσο δυνατό βλέμμα», είπε η Άννα Ντι Στάζι, διευθύντρια της λατινοαμερικανικής τέχνης του Sotheby’s, όπως αναφέρει το NPR. «Απλώς σε κοιτάζει επίμονα, και απλώς κόβει την ανάσα. Και αυτά τα τρία δάκρυα που κυλούν στο μάγουλό της είναι τα πιο δυνατά δάκρυα που έχω δει ποτέ στην ιστορία της τέχνης».

Το «Diego y yo» της Kahlo έχει ξεπεράσει επίσημα το προηγούμενο ρεκόρ δημοπρασίας για ένα έργο από Λατίνο καλλιτέχνη, το οποίο ήταν για τον πίνακα του συζύγου της Ριβέρα «The Rivals» που πουλήθηκε για 9,76 εκατομμύρια δολάρια το 2018.

 

in.gr