«Πραξικόπημα» στο Ισραήλ: Ο αρχηγός του στρατού ενημέρωσε τον Νετανιάχου ότι… δεν θα υπακούει σε πολιτικές αποφάσεις άλλων πλην του ΥΠΑΜ
1 year, 2 months ago
6

Μία συγκλονιστική αποκάλυψη ήλθε να αναστατώσει την πολιτική ζωή στο Ισραήλ καθώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμα και πραξικόπημα με τον απερχόμενο αρχηγό του επιτελείου του ισραηλινού στρατού (CoS) Αβίβ Κοχάβι να ενημερώνει τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για την απόφασή του να μην ακολουθήσει τις εντολές που εκδόθηκαν από τους υπουργούς του συνασπισμού του, όπως ανέφερε ο ισραηλινός τηλεοπτικός σταθμός 12.

Μια ειδική αναφορά του ισραηλινού τηλεοπτικού καναλιού 12 αποκάλυψε ότι ο απερχόμενος αρχηγός του επιτελείου του ισραηλινού στρατού (CoS) Αβίβ Κοχάβι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Νετανιάχου για την απόφασή του να μην ακολουθήσει τις εντολές που εκδόθηκαν από τους υπουργούς του συνασπισμού του.

Ανυπακοή σε δύο υπουργούς και πολιτική κρίση στον ορίζοντα

Η αναφορά Κοχάβι αφορά τους υπουργούς Μπεζαλέλ Σμότριχ και Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, στους οποίους παραχωρήθηκαν εκτεταμένες εξουσίες, που σχετίζονται και με τον στρατό από τον Νετανιάχου στο πλαίσιο της συμφωνίας του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο απερχόμενος αρχηγός του ισραηλινού στρατού διευκρίνισε στην πρόσφατη τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Νετανιάχου ότι θα δεχθεί εντολές μόνο από τον υπουργό Άμυνας Ιωάβ Γκάλαντ και θα αντιδράσει σε διαταγές από αλλού.

Ο Κοχάβι θα αντιταχθεί στις εντολές των Σμότριχ και Μπεν-Γκβιρ και θα διασφαλίσει ότι δεν θα εφαρμοστούν.

Αυτή η κατάσταση αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλη σύγχυση αφού ο Σμότριχ έχει αναλάβει ρόλο στο υπουργείο Άμυνας ως υπουργός που επιβλέπει τις δραστηριότητες της κυβέρνησης στα κατεχόμενα.

Ως αποτέλεσμα, ο ηγέτης του Θρησκευτικού Σιωνιστικού Κόμματος είναι τώρα σε θέση να διορίσει στρατηγούς για να ηγηθούν της πολιτικοστρατιωτικής υπηρεσίας στη Δυτική Όχθη και να διαχειριστούν τα πολιτικά ζητήματα στους ισραηλινούς οικισμούς.

Εν δυνάμει πραξικόπημα

Αυτή η δικαιοδοσία έρχεται σε σύγκρουση με την παράδοση που ορίζει ότι ο υποστράτηγος υπεύθυνος του Συντονιστή Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων στα Εδάφη (COGAT) διορίζεται από τον υπουργό Άμυνας μετά από έλεγχο από το νομικό τμήμα του στρατού.

Επιπλέον, η συμφωνία συνασπισμού του Νετανιάχου με τον Μπεν-Γκβιρ διευρύνει τον ρόλο του ως υπουργού Εθνικής Ασφάλειας και Αστυνομίας και τον τοποθετεί επικεφαλής της συνοριακής αστυνομίας, αφαιρώντας από το υπουργείο Άμυνας τη διοίκηση.

Μια τέτοια απόφαση θα δημιουργούσε δύο ηγεσίες στις ισραηλινές δυνάμεις στη Δυτική Όχθη, καθώς η συνοριακή αστυνομία λειτουργεί επί του παρόντος από κοινού με τον ισραηλινό στρατό υπό τη διοίκηση του CoS.

Υπό το φως αυτής της εξέλιξης, ο Κοχάβι είπε στον Νετανιάχου ότι δεν θα επέτρεπε μια διπλή αλυσίδα διοίκησης λόγω των επιπτώσεων που θα μπορούσε να προκαλέσει και είναι έτοιμος να διατάξει την απόσυρση της συνοριακής αστυνομίας στο σύνολό της.

«Εάν ο έλεγχος της Συνοριακής Αστυνομίας μεταφερθεί εκτός της διοίκησης του ισραηλινού Στρατού στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια (σ.σ. κατεχόμενα στη Δυτική Όχθη) και από τη διοίκηση της εθνικής αστυνομίας μέσα στο Ισραήλ, θα αναπτύξουμε στρατιώτες και έφεδρους και όχι τη Συνοριακή Αστυνομία, φέρεται να είπε ο αρχηγός του ισραηλινού Στρατού».

Ο Κοχάβι πρόκειται να αποστρατευθεί στις 16 Ιανουαρίου 2023 και θα αντικατασταθεί από τον υποστράτηγο Ερζί Χαλέβι.

Ανάστατος ο ισραηλινός Στρατός

Η ανησυχία του απηχεί τις διαθέσεις του ισραηλινού στρατού και χιλιάδες άλλους στρατιωτικούς συμπεριλαμβανομένων περίπου 1.197 πρώην αξιωματικών της ισραηλινής Αεροπορίας που έστειλαν επιστολή στο ισραηλινό ανώτατο δικαστήριο στις 26 Δεκεμβρίου κατά της νέας κυβέρνησης.

Οι αξιωματικοί της Αεροπορίας θεωρούν τη νέα κυβέρνηση απειλή που θα «καταστρέψει τη δημοκρατία του Ισραήλ» και θα τερμάτιζε τη «συνύπαρξη της ισραηλινής κοινότητας».

 pronews.gr 

«Βρισκόμαστε σε μια πολύ ολισθηρή κατηφόρα της διαδικασίας πολιτικοποίησης των σχέσεων κυβέρνησης – στρατού, μιλώντας γενικά», δήλωσε ο πρώην Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Στρατηγικών Υποθέσεων του Ισραήλ, Kobi Michael.