Πρόεδρος Ουκρανίας: «Θα παράγουμε από κοινού drone με την Τουρκία» – Και η Ελλάδα εκπαιδεύει τους Ουκρανούς!
3 years, 4 months ago
6

Οι δηλώσεις του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε συνέντευξη του  στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Demirören, κατά τις οποίες ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία ενδιαφέρεται για κοινή παραγωγή drone με την Τουρκία δείχνουν ότι Τουρκία-Ουκρανία είναι πλέον πάρα πολύ κοντά.

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα έχουμε αναλάβει να εκπαιδεύσουμε στα νατοϊκά πρότυπα τους καταδρομείς του Κιέβου με ότι αυτό σημαίνει για την διάχυση κατόπιν των όποιων πληροφοριών (π.χ. τακτικές ειδικών δυνάμεων) στην Άγκυρα.

«… είναι απολύτως λογικό για εμάς – την Ουκρανία και την Τουρκία – να ενώσουμε τις δυνάμεις μας” είπε ο Ουκρανός.

Έτσι η Ουκρανία έρχεται να κεφαλαιοποιήσει τις ουκρανο-τουρκικές σχέσεις στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας όπως μπορείτε να διαβάσετε χαρακτηριστικά εδώ, καθώς το Κίεβο είναι ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας.

Αυτή την στιγμή η ουκρανική βιομηχανία είναι ο κύριος δότης τεχνογνωσίας σε σειρά κρίσιμων προγραμμάτων όπως της πυραυλικής τεχνολογίας για την δημιουργία των νέων τουρκικών αντιαρματικών πυραύλων UMTAS/OMTAS, τον κινητήρα για τον νέο τουρκικό πύραυλο κρουζ, τον κινητήρα του νέου τουρκικού άρματος ALTAY, πάροχος του συστήματος προστασίας των αρμάτων με την επωνυμία Pulat που κάνει τα τουρκικά άρματα «άτρωτα» σε αντιαρματικά όπλα.

Την ίδια στιγμή η Ουκρανία είναι και χρηματοδότης των τουρκικών αμυντικών προϊόντων καθώς έχει παραγγείλει τα UAV Bayraktar αξίας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων κάτι που θα ενισχυθεί περισσότερο.

Έτσι, όπως συνέχισε στην συντευξή του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, “για παράδειγμα, τα τουρκικά drone έχουν αποδειχθεί καλύτερα. Βλέπουμε ότι αυτή είναι πραγματικά η υπερηφάνεια του στρατιωτικού-βιομηχανικού σας συγκροτήματος. Αυτός είναι ακριβώς ο τύπος όπλου που μπορεί ριζικά να αλλάξει την κατάσταση στο πεδίο της μάχης. Και ενδιαφερόμαστε σίγουρα για την κοινή παραγωγή.

 Δεν υπάρχει τίποτα το ιδιαίτερο να εξηγήσουμε, όλα είναι απλά. Η Τουρκία παρουσιάζει μεγάλη επιτυχία προς αυτή την κατεύθυνση και αγοράζουμε αυτά τα προϊόντα. Η Ουκρανία, με τη σειρά της, παράγει κινητήρες για drone. Ως εκ τούτου, η έναρξη της κοινής επιχείρησης είναι ένα φυσικό βήμα», δήλωσε ο Πρόεδρος.

Σημείωσε ότι η ουκρανική πλευρά είναι επίσης, φυσικά, ικανοποιημένη με το ενδιαφέρον της Τουρκίας για την κρατική επιχείρηση Antonov, και είναι εξίσου λογικό ότι στον τομέα της κατασκευής αεροσκαφών, τα κράτη θα μπορούσαν να κάνουν πολλά μαζί.

«Επιπλέον, θα πω ότι δεν είναι όλοι αυτοί οι τομείς στους οποίους μπορούμε και περιμένουμε να συνεργαστούμε με την Τουρκική Δημοκρατία στο πλαίσιο της αμυντικής βιομηχανίας. Κατασκευή κινητήρων, ανάπτυξη συστημάτων αεροπορικής άμυνας, από κοινού παραγωγή πλοίου κατηγορίας Κορβέτας. Οι δυνατότητες συνεργασίας είναι τεράστιες», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Θα υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι η «Ukroboronprom» ανέφερε ότι η Ουκρανία και η Τουρκία ανέπτυξαν drone νέας γενιάς ενώ πλέον ίσως δεν είμαστε μακριά απ΄οτο να δούμε τις MILGEM να βρεθούν μόνιμα στην Μαύρη θάλασσα με ουκρανικά χρώματα.

Τα ανωτέρω προφανώς όπως αναφέραμε σχετικά εδώ δεν ελήφθησαν υπόψη στο υπουργείο άμυνας και έτσι συμφώνησαν να «μπουν» οι Ουκρανοί Καταδρομείς μέσα στο ΓΕΣ και την Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων.

pronews.gr