Προσφυγή Τουλουπάκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
3 years, 9 months ago
6

Για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητάς της αλλά και για παραβίαση του δικαιώματος της δίκαιης δίκης, κάνει λόγο η επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη σε δυο προσφυγές που κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο πληρεξούσιος δικηγόρος της κυρίας Τουλουπάκη, Βασίλης Χειρδάρης, η προσφεύγουσα έχει την βεβαιότητα ότι το Δικαστήριο θα εξετάσει σε βάθος τις προσφυγές της και ότι με τις αποφάσεις που θα εκδώσει η θα την δικαιώσει.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Χειρδάρη για λογαριασμό της επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς έχει ως έξης

«Ως πληρεξούσιος δικηγόρος της κυρίας Ελένης Τουλουπάκη οφείλω να ενημερώσω ότι η εντολέας μου στο πλαίσιο υπεράσπισης του θεσμικού ρόλου της ως Εισαγγελέας Διαφθοράς, της αξιοπρέπειας της προσωπικότητάς της και του κύρους του φορέα που εκπροσωπεί, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με δύο προσφυγές, παραπονούμενη για σοβαρές παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Η πρώτη αφορούσε την ευθεία παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητάς της από υψηλόβαθμους κρατικούς λειτουργούς και η δεύτερη την σοβαρή παραβίαση της δίκαιης δίκης και του τεκμηρίου αθωότητάς της μέσω του τρόπου άσκησης σε βάρος της ποινικής δίωξης, παρά την αρχειοθέτηση της υπόθεσής της από εμπεριστατωμένο πόρισμα Αντεισαγγελέα του ΑΠ, διαμαρτυρόμενη για την μη τήρηση της νομιμότητας.

Οι προσφυγές της, εκτός της ουσίας της παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων, διαθέτουν έντονα συμβολικό χαρακτήρα για την υπεράσπιση του εισαγγελικού θεσμού, της ανεξαρτησίας και αυτονομίας της δικαιοσύνης στη χώρα μας και την προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών.

Μετά τις πρόσφατες έγγραφες απαντήσεις του Δικαστηρίου του Στρασβούργου και τις επίσημες καταχωρήσεις των προσφυγών, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα ξεκινήσει τη διαδικασία εξέτασης των σοβαρών καταγγελιών της.

Η προσφεύγουσα έχει τη βεβαιότητα ότι το Στρασβούργο θα εξετάσει σε βάθος τις προσφυγές, όπως κάνει πάντα, αλλά και τη βάσιμη ελπίδα ότι οι αναμενόμενες αποφάσεις του θα θωρακίσουν για μια ακόμη φορά τη δίκαιη δίκη, τη δικαιοσύνη, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την προστασία και ανεξαρτησία των δικαστικών και εισαγγελικών θεσμών και θα αποκαταστήσουν τις αδικίες!».

Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Τουλουπάκη διώκεται για τους χειρισμούς της στη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis. Σε βάρος της η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας μετά από παραγγελία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρου Ζαχαρή έχει ασκήσει ποινική δίωξη για τα εξής αδικήματα: Κατάχρηση εξουσίας (κακούργημα), παράβαση καθήκοντος κατ εξακολούθηση, ψευδή βεβαίωση κατ εξακολούθησηπαραβίαση δικαστικού απορρήτου και παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων (πλημμελήματα).

Μάλιστα, η παραμονή της κυρίας Τουλουπάκη στη θέση της εισαγγελέως Διαφθοράς είχε προκαλέσει αντιδράσεις, με το ΚΙΝΑΛ μάλιστα να καταθέτει στις αρχές του μήνα ερώτημα στον υπουργό Δικαιοσύνης για τους λόγους για τους οποίους ο ίδιος δεν είχε ακόμα κινήσει τις διδικασίες ώστε να τεθεί σε αργία εισαγγελέας.

Μια ημέρα μετά την κατάθεση του ερωτήματος από το ΚΙΝΑΛ, έγινε γνωστή η πρόθεση του υπουργείο να καταρτίσει νομοθετική πρωτοβουλία που θα προβλέπει τη συγχώνευση της εισαγγελίας Διαφθοράς και της εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος, όπως έχουν ζητήσει κατά καιρούς παράγοντες από το χώρο της Δικαιοσύνης. Η κατάρτιση της εν λόγω νομοθετικής ρύθμισης από το υπουργείο Δικαιοσύνης θα σηματοδοτήσει όπως αναφέρουν πληροφορίες και την απομάκρυνση της επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη με θεσμικό τρόπο.

Πηγή: protothema.gr